Sex na menopauze blijft belangrijk

Seks blijft ook na de menopauze een belangrijke rol spelen in het leven van vrouwen: een verminderd libido heeft nadeliger gevolgen voor hun geestelijk welzijn dan andere overgangssymptomen.

Dit blijkt uit een studie van het farmaceutisch bedrijf Organon die woensdag werd gepubliceerd. In totaal 1802 vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar oud, afkomstig uit zes verschillende Europese landen, namen deel aan het onderzoek naar de seksualiteitbeleving en het welzijn van vrouwen boven de 50. Het bleek dat voor acht van de tien vrouwen voortzetting van een bevredigend seksleven zeer belangrijk is. Ruim driekwart ziet seks als een belangrijk onderdeel van de relatie met hun partner. Een derde van de vrouwen meltdt echter een recente afname in hun libido.

Hoewel ruim de helft van de patiënten melding maakt van belangrijke gevolgen voor hun gevoel van eigenwaarde, is slechts 2 procent specifiek voor deze seksuele klachten in behandeling gegaan en heeft maar 11 procent dat gedaan in verband met andere symptomen.