NS vind dubbelprijzen te duur

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het treinkaartje is geen ruimte voor de euro naast de gulden. De Nederlandse Spoorwegen gaan anders dan de meeste bedrijven pas op 1 januari over op de nieuwe munteenheid. Voor de NS is dubbelprijzen te duur.

De NS hebben doelbewust gekozen voor dit omrekenscenario en negeren het advies van het Euroforum. Dit forum, waarin het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank, ondernemers en consumenten zitten, heeft het bedrijfsleven juist geadviseerd vanaf juli alle producten dubbel te prijzen, zodat de klanten alvast aan de euro kunnen wennen.

De NS kampt evenwel met een technisch probleem. "Op het treinkaartje is geen ruimte genoeg om naast de ritprijs in guldens ook het bedrag in euro's te drukken. Daarom verschijnt in januari dan ook alleen de prijs in euro's en niet ook in guldens." Bij de kassa kan de reiziger dan wel de prijs in guldens op een beeldscherm zien.

Dubbelprijzen had de NS een "onvoorstelbare investering van enkele tientallen miljoenen gekost". De Spoorwegen hadden dan een nieuw soort treinkaartje moeten ontwerpen en alle automaten moeten vervangen. Bovendien had de onderneming bij de aanpassing van de kaartjesautomaten op de perrons deze voor een bepaalde periode buiten gebruik moeten stellen. "Daarvan hadden de klanten meer last gehad dan profijt van de eurovermelding. Aan een dergelijke dubbelprijsoperatie zaten voor ons te veel haken en ogen."