NS gaat schrappen in dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen gaan de dienstregeling uitdunnen. Dat heeft bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten dinsdag gemeld. "Er vallen zoveel treinen uit dat ze er niet meer aan ontkomen een aantal structureel uit de regeling te nemen." Hij noemt het nieuwe dienstrooster inefficiënt. De NS ontkennen dat de aanpassingen een gevolg van het nieuwe rooster zijn.

Het Amsterdams Machinisten Collectief (AMC) meldde dinsdag dat NS overweegt 6 procent van de dienstregeling te schrappen om de toenemende chaos op het spoor op te vangen. "Wij hebben er steeds voor gewaarschuwd", concluderen het AMC en Van den Berg eensgezind.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen is schrappen in de dienstregeling niet de juiste term. "We willen structuur brengen in het uitvallen van treinen, zodat reizigers zo min mogelijk overlast hebben." Momenteel beslist iemand ad hoc welke trein uitvalt als een personeelslid ziek is. NS werkt aan een lijstje waarop staat welke trein het eerst uit mag vallen, omdat er op dat traject bijvoorbeeld al relatief veel treinen rijden.

NS geven niet toe dat de problemen nu erger zijn dan voor invoering van het nieuwe rooster. "Er vallen niet meer treinen uit dan normaal", aldus de woordvoerder. "Dat is alleen beleving." Hij wijt de problemen van vorige week aan externe factoren. "Het tekort aan personeel en materieel is wel intern, maar dat speelt al een jaar."

Inefficient
"Ze kunnen nu toch echt niet langer volhouden dat de problemen niets met het nieuwe rooster te maken hebben", vindt Van den Berg. "Er vallen dagelijk vijftig tot honderd treinen uit. Het rooster is inefficient. De mensen die er zijn, zitten op de verkeerde plek of zitten te wachten op een klus."

Wanhoop nabij
In de eerste week volgens het nieuwe rooster reed 71,3 procent van de treinen op tijd, voor invoering was dat 85,3 procent. Het personeel is het goed zat. "Het bedrijf schijnt de wanhoop nabij te zijn en gaat in eigen vlees snijden", aldus de boze personeelsleden. Huisinga's droomplan werkt echt prima, concluderen zij sarcastisch. "Menig personeelslid moet de perrons ontvluchten om te ontkomen aan de scheldpartijen van boze reizigers."