FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 mei 2000

Verspreiding I LOVE YOU per ongeluk

Briljante student verspreidde virus wellicht 'per ongeluk'
De Filipijnse informaticastudent Onel de Guzman (23) heeft het I Love You-virus mogelijk "per ongeluk" verspreid. De Guzman vertelde dat donderdag op een persconferentie. De student zei niet expliciet dat hij de maker van het virus was, maar dat werd later door zijn advocaat wel toegegeven. Ook 'anderen' zouden een aandeel hebben in de creatie van het virus, waaronder De Guzman's vriend Michael Buen. De Guzman is dagenlang door de politie gezocht en legde vandaag, getooid met zonnebril, een verklaring af.

Onel de Guzman is in elk geval de maker van een programma dat op zijn school, het AMA Computer College in Manilla, werd verworpen als zijnde 'crimineel', omdat de software de diefstal van wachtwoorden mogelijk maakte. Het was zijn afstudeerproject, waarvoor hij zakte. Het programma lijkt veel op het I Love You-virus. Zijn vriend Michael Buen slaagde eerder deze maand wel op het college. De Guzman stond bekend als een briljante student.

De Guzman zei donderdag dat het hem niets deed dat het virus zoveel schade heeft aangericht. Hij zei zich niet te kunnen herinneren waar hij op 4 mei, de dag dat het virus toesloeg, was. Uit onderzoek is gebleken dat De Guzman de computer van zijn zus Irene gebruikte voor het virus.

De Guzman en Buen voerden beiden het bedrijfje GRAMMERSoft, dat onder meer afstudeerscripties schreef en verkocht aan andere studenten. De naam GRAMMERSoft komt voor in de computercode van het virus, dat wereldwijd meer dan 45 miljoen computers infecteerde en waarschijnlijk tot een schade leidde van meer dan tien miljard gulden.

Het roofkapitalisme is terug, waar blijft Marx?

De laatste jaren is er weer alle aanleiding om lekker te schelden op het kapitalisme. Ik vind het verrukkelijk. Eerst de kredietcrisis waarvan we de schuld aan de banken konden geven. Geleid door inhalige topmannen in een blinde jacht op superbonussen trokken ze domme burgers, domme overheden en domme andere banken en uiteindelijk bijna de hele westerse wereld een financieel moeras in. En nu weer de landencrisis waarvan we de schuld behalve aan de domme Grieken kunnen geven aan gewetenloze valutahandelaren die de Euro kapot aan het speculeren waren. Oude tijden lijken teruggekeerd. Is Marx al gesignaleerd?

Microsoft betaald werknemers voor klikken

Vandaag is op SBS6 aangekondigt dat Microsoft werknemers betaald om te klikken.
Zo'n 43% van de software die gebruikt wordt door bedrijven is illegaal, zo is gebleken uit een onderzoek. Microsoft denkt op deze manier officiele waarschuwingen te kunnen gaan geven aan werkgevers. Volgens de Nederlandse Bedrijven Vereniging in een korte reactie, verwachten ze niet dat dit enige zin zal hebben.

Ik ben benieuwd hoe de illegale software onder particulieren geregeld gaat worden.

Gratis water bij aankoop wasmachine

Hubo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In India geven middenstanders bij aankoop van een wasmachine gratis water weg. Als je een wasmachine koopt wordt je ondergrondse waterreservoir twee maanden kosteloos aangevuld. India wordt al geruime tijd door extreme droogte geteisterd. De middenstanders proberen zo hun omzet wat omhoog te krikken.

Ik krijg gewoon water in mijn mond als ik er aan denk.

Dodelijk ongeluk bij zoeken naar bril

Flat (c) & The Rabbit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Pilatus bij het Zwitserse Luzern is een 34-jarige hotelkok dodelijk verongelukt. De man viel in een ravijn toen hij op de 2100 meter hoge berg probeerde de zonnebril van een gast uit de sneeuw op te vissen.

De galante kok had zichzelf wel met een touw gezekerd, maar dat schoot door nog onbekende oorzaak los.

Goh, dat is toch eens een service! Ik denk dat ik ook maar eens naar Zwitserland ga!

Supergevaarlijke variant I LOVE YOU

Ik kreeg net dit bericht:


CSRT ALERT
Aladdin Content Security Response Team
11-May-2000

VBS.FriendMessage.
A Threat Level: HIGH

This is extremely dangerous new vandal, which is a rewrite of the original
Loveletter vandal. The vandal will copy itself to the Windows system folder
and then modify AUTOEXEC.BAT with the following commands that delete
your entire Windows operating system:

"if exist C:\WINDOWS\SYSTEM\*.* del C:\WINDOWS\SYSTEM\*.* /Q /F"
"if exist C:\WINDOWS\*.* del C:\WINDOWS\*.* /Q /F"
"if exist C:\WINDOWS\TEMP\*.* del C:\WINDOWS\TEMP\*.* /Q /F"

The VBS.FriendsMessage.A vandal comes in email with:
ATTACHMENT: FRIEND_MESSAGE.TXT.vbs
SUBJECT LINE: FRIEND MESSAGE
MESSAGE BODY: A real friend send this message to you.

Existing eSafe Users:
The virus/vandal tables were updated for this vandal.
You can download Hot Update from: http://www.esafe.com/update.html

New Users:
Download your free copy of eSafe Desktop 2.2 and get protected today from:
http://www.eAladdin.com

----------------------------------

Even een korte vertaling.
Er is een nieuwe ultra-gevaarlijke variant van het I LOVE YOU virus opgedoken.

Als je een berichtje binnen krijgt met de titel "FRIEND MESSAGE", DELETE DEZE DAN GELIJK!

Het wist je hele windows als je je computer opnieuw hebt opgestart, zorg dat je je virusscan-software regelmatig update!

Command & Conquer: Red Alert 2

Westwood heeft drie nieuwe screenshots vrijgegeven van het onlangs aangekondigde Command & Conquer: Red Alert 2.

In Red Alert 2 krijgen de Amerikanen te maken met een Russische invasie. Die begint in Washington, maar de strijd verplaatst zich daarna al snel naar onder meer Chicago, New York, de Florida Keys en Pearl Harbor. Ook de rest van de wereld raakt betrokken bij het conflict, zodat de veldslagen zich ook in Mexico, Duitsland, Frankrijk en SiberiŽ zullen afspelen.

Behalve met de vele solomissies mag je je uiteraard ook weer met diverse multiplayvormen amuseren. Je kunt Red Alert 2 straks spelen via een LAN en Internet, waarbij een ingebouwd ratingsysteem je prestaties tegen andere spelers automatisch opslaat.

Westwood zal tijdens de vandaag begonnen E3-beurs waarschijnlijk met meer details komen over de twee weken geleden aangekondigde game. Inmiddels kun je op deze pagina de screenshots bekijken.

Aanklacht tegen Vinden.nl

Er komen steeds meer, nieuwe zoekmachines bij in Nederland. Vinden.nl is er een van. Zoals ieder startend bedrijf heeft het naamsbekendheid nodig, soms gaat dit wat makkelijk, soms wat moeilijker. Na kritiek op de website, omdat het teveel op altavista.nl zou lijken, liggen nu de radiospots onder vuur.

Ilse, een concurrent van Vinden.nl, heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

In de spotjes zegt een platte vrouwenstem: 'Hť hallo met Ilse'. Daarna volgt na een korte pauze een diepe mannenstem: 'Weet je wat, ik ga wel naar Vinden.nl'.

Harrie Linders, directeur marketing en sales van Ilse, omschrijft het als een 'platte en irritante commercial'.

Ook andere concurrenten worden door Vinden.nl op de hak genomen. Met een blaffende hond wordt spottend verwezen naar de TV-reclame van Lycos en met het woord 'Hastalavista' naar AltaVista. Volgens Linders steunt Lycos de klacht van Ilse.

Vergelijkende reclame is in Nederland toegestaan, mits die niet onnodig denigrerend is. Volgens Linders gaat Vinden.nl over de schreef. "De concurrent wordt onnodig gekrenkt", zegt Linders.

Dat Ilse ook een veelvoorkomende meisjesnaam is doet er volgens Linders in deze zaak niet toe. "Ilse is hier, in de context van een zoekmachine op internet, een gedeponeerde merknaam. Vinden.nl weet heel goed dat het gaat om een concurrent."

De klacht is vorige week ingediend bij de Reclame Code Commissie en zal op 25 mei worden behandeld. Tot die tijd worden de spotjes waarin Ilse wordt genoemd niet uitgezonden.

Zelfmoordpoging Eminem

Animal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rapper Eminem heeft een zelfmoordpoging ondernomen toen zijn vrouw Kim zei dat hij zijn dochter nooit meer mocht zien. Eminem: 'Ik was er al kapot van toen Kim zei dat ze van me af wilde. Maar ik draaide door toen ze vertelde dat ik mijn dochter Hailie nooit meer mocht zien. Ik nam een overdosis pillen en wilde alleen maar doodgaan. Toen ik de volgende dag wakker werd, was ik blij dat ik nog leefde. Ik heb meteen orde op zaken gesteld en alles goed gemaakt met Kim'.

Gevecht met ruitenwissers

Vannacht rond middernacht raakten de gemoederen tussen een 22-jarige pompbediende en een 28-jarige bestuurder uit Capelle aan den IJssel dusdanig verhit, dat er enige klappen zijn uitgedeeld. De pompbediende beschuldigde de Capellenaar ervan water in de pomp te hebben gegooid.
De bestuurder sloeg de pompbediende in zijn gezicht waarop de beide mannen elkaar achterna zaten met water en ruitenwissers .
De bestuurder is meegenomen naar het politiebureau maar is inmiddels alweer op vrije voeten.

Nou, dat zal me een gevecht geweest zijn

Sneak preview favoriet.nl

Wat creatief speurwerk van de redactie van FOK! leverde een leuk resultaat op. Zoals bekend zijn Veronica en IDG bezig met favoriet.nl, het antwoord op het startpagina.nl concept. Tot nog toe zweeg men hierover in alle talen, maar het blijkt dat er al een aantal dochterpagina's van favoriet.nl online staan.

Onderstaande link verwijst alvast naar de betreffende dochterpagina.
Je kunt verder zoeken naar beschikbare pagina's door het laatste cijfer te veranderen. Nummers 1 t/m 6 werkten vooralsnog NIET, maar 7 t/m 26 werken al gewoon

http://favoriet.veronica.nl/site?id=7

Moet trouwens zeggen dat ik 't er behoorlijk beroerd uit vind zien...

Eerste gekloonde muis gestorven

Cumulina, de eerste gekloonde muis ter wereld, is afgelopen vrijdag aan ouderdom gestorven. De muis stierf in haar slaap. Cumulina werd twee jaar en zeven maanden oud, zo'n zeven maanden boven de leeftijd die de knaagdieren gewoonlijk halen.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Hawaii had in juli 1998 in het vakblad Science de techniek beschreven waarmee Cumulina werd gekloond. Eind vorig jaar had Cumulina huidkanker gekregen, wat volgens de onderzoekers vaak voorkomt onder muizen. De tumor was met succes verwijderd.

Verstekelingen gekookt

Zeven verstekeling die dachten in een container met een vrachtschip uit te Dominicaanse Republiek naar Amerika te kunnen reizen hebben verkeerd gedacht.
Drie ervan waren overleden bij aankomst, de overige vier overleefden de reis op het nippertje.

Het zevental maakte de twee dagen durende reis verstopt in stalen containers. In deze containers kan de temperatuur oplopen tot 54 graden. Ze kunnen niet van binnen uit worden geopend.
"Ze zijn waarschijnlijk levend gekookt", aldus Maria Elena Garcia, woordvoerster van de Amerikaanse immigratiedienst INS.
Vermoedelijk zullen de overlevenden naar de Dominicaanse Republiek worden teruggestuurd.

Koud zullen ze het in ieder geval niet hebben gehad....

Parkeergeld betalen met mobiele telefoon

In het centrum van Amsterdam kunnen automobilisten vanaf dit najaar parkeergeld betalen met een mobiele telefoon.

Het gaat hier om een proef van een half jaar voor een beperkte groep abbonnees van Libertel die zich telefonisch kunnen aanmelden bij een computer. Als de proef slaagt, worden alle 2500 parkeerautomaten van dit systeem voorzien.

Het systeem slaat de locatie, de naam van de automobilist, de sim-code van zijn telefoon, het kenteken en de gewenste betaalwijze op. Na afmelding bij de computer wordt het verschuldigde bedrag via een telefoonrekening of creditcard afgerekend.

Ik weet niet of we hier wel zo blij om moeten zijn ...

Nieuwe treinen te breed voor perrons

De nieuwe treinstellen die de Britse spoorwegmaatschappij First Northwestern vanaf volgende week wilde laten rijden, zijn te breed .
Perrons op een aantal drukke stations aan forensenlijnen in Noord-Wales en Noordwest-Engeland moeten smaller gemaakt worden zodat de trein het station in kan zonder tegen het perron aan te knallen.

De ontdekking dat de treinen te breed zijn, werd gedaan door Railtrack, de geprivatiseerde eigenaar van het Britse spoorwegnet.

Hmm, misschien een tip voor toekomstige treinbouwers: Meet vooraf even hoe breed de trein mag worden

Man dreigt met baby

Een 39-jarige man uit Almelo heeft een vrouw gedreigd haar baby op de grond te gooien als ze haar portemonnee niet aan hem zou geven. De vrouw stond in een telefooncel te bellen terwijl de wandelwagen ernaast stond. De man pakte het kind en dreigde het op de grond te gooien. De vrouw nam het meest wijze besluit en overhandigde haar portemonnee. De buit bedroeg 450 gulden. De dader is inmiddels aangehouden.

Stoer hoor, op zo'n manier aan je geld komen

Duitser in de stront

Een 72-jarige Duitser heeft woensdag zijn auto total loss gereden, omdat hij door kramp in zijn been het gaspedaal niet kon loslaten
In het Zuid-Duitse plaatsje Ruhpolding ramde de auto onder meer een tuinhek. Het voertuig kwam uiteindelijk tot stilstand tegen het betonnen fundament van een composthoop

De man reed samen met zijn bejaarde vrouw dwars over een kruispunt en vervolgens vierhonderd meter door een weiland. Enkele spelende kinderen konden nog net de auto ontwijken, voordat deze een tuinhek ramde en enkele meters door de lucht vloog.
Bij de composthoop wist een toegesnelde vrouw het contactsleuteltje om te draaien.

Volgens mij deed 'ie auditie als stuntman

Captain Flintstone wederom brevetloos

Voor de tweede keer is het vliegbrevet van piloot W. de Nijs tijdelijk ingetrokken door de luchtvaartinspectie. De piloot staat, sinds zijn vorige vliegverbod, in heel Nederland bekend als Captain Flintstone. Die naam verwierf hij tijdens zijn vorige vliegverbod. Hij kreeg dat verbod destijds omdat hij de verkeersleiding steevast begroette met de term "Yabbadabbadoeh!!!", iets dat de strenge regels van de luchtcommunicatie schendt.

Zijn brevet is ditmaal ingetrokken voor zes weken, maar de inspectie weigert vooralsnog te zeggen om welke reden zijn brevet ditmaal is ingetrokken...

Verboden te bieden op eigen werk

Ken Walton, de man die via een veiling op internet stiekem de prijs opdreef van een schilderij dat hijzelf had ingebracht, heeft van het online veilingbedrijf eBay een verbod van dertig dagen gekregen om mee te doen.
In de veilingwereld is het niet gepast om mee te bieden op een werk dat je zelf inbrengt. Het kunstwerk werd voor bijna drie ton gekocht door de Nederlandse kunstliefhebber Rob Keereweer. Hij kocht het 'wild abstracte' schilderij in de hoop dat het een meesterwerk zou zijn van de in 1993 overleden modernistische meester Richard Diebenkorn.
Ken Walton vond het stuk ooit op een rommelmarkt. Walton, die het schilderij onder de naam Golfpoorly had
aangeboden, nam een andere naam op internet aan en deed tijdens de veiling een bod van ongeveer 11.000 gulden op het werk. Walton wilde op die manier het biedproces beÔnvloeden. De bieders hoopten dat het een schilderij zou zijn van Diebenkorn, een van de bekendste kunstenaars in California.

Walton zegt dat het een eerlijk bod was en dat hij de zaak niet wilde manipuleren. Hij wilde dat een onafhankelijke deskundige het schilderij op zijn waarde zou schatten.

Jaja, en dat moeten wij geloven

Britney Spears is meest gehate zangeres

Popzangeres Britney Spears is bovenaan geŽindigd op een lijst van de meest gehate zangers in de Verenigde Staten. Radioluisteraars mochten een stem uitbrengen op de muzikant die zij het liefst nooit meer zouden horen. Spears' hit Crazy was vorig jaar om de drie minuten op een van de 3000 zenders in de Verenigde Staten te horen, blijkbaar teveel en te vaak .
Op de door popzangers gevreesde lijst staan ook 'N Sync, Celine Dion en de Backstreet Boys.

Whitney Houston wordt kaal

Whitney Houston verliest haar haren. Ze heeft in haar carriŤre teveel gebruik gemaakt van haarlak en andere haarmiddelen en moet sinds kort pruiken en hoeden dragen om haar kalende hoofd te bedekken
In het dagelijks leven maakt ze vooral gebruik van hoofddeksels om haar kaalheid te verbergen, maar tijdens optredens zijn het steevast pruiken.
Volgens Whitney's woordvoerder heeft de zangeres nog een gezonde haarbos. De woordvoerder gaf wel toe dat ze tijdens optredens pruiken draagt. Andere kalende vrouwelijke sterren zijn Dolly Parton, Farrah Fawcett en Faye Dunaway.

Hmm, een gezonde haarbos en TOCH een pruik dragen ? Zie ik het nut niet zo van in eigenlijk...

Eťn miljard

India heeft sinds vanochtend om 08:44 officieel ťťn miljard inwoners. Dat heeft nationale commissie voor de volkstelling bekendgemaakt. India is daarmee, na China, het tweede land in de wereld waar meer dan ťťn miljard mensen wonen. Helaas zijn de problemen in India er niet minder om geworden, ongeveer de helft van hen leeft onder de armoedegrens . Ook is een even groot deel van de bevolking analfabeet.

Tsja, als 500.000.000 mensen in India analfabeet zijn, zijn er nog steeds 500.000.000 mensen over om Fok! te bezoeken

Hotmail enorm beveiligingslek

Hotmail had (zie onderstaande reactie) een enorm beveiligingslek

Indringers kunnen via een eenvoudige truc mailtjes lezen, zenden en deleten van iemand met een account bij Hotmail.

Het nieuwe lek is ontdekt door de programmeur Bennett Haselton, zo bericht Wired. Haselton had niet meer dan twee uur nodig om een programmaatje te schrijven dat gebruik maakt van het lek.

Het risico ontstaat als een gebruiker van Hotmail op een HTML-attachment klikt. Deze kan een zogeheten Trojaans Paard bevatten. Hiermee kunnen de cookies van Hotmail worden onderschept, waaronder een sleutel genaamd MSPAUTH.

Is deze sleutel eenmaal binnengehaald, dan is de weg vrij voor de indringer om alles met een account te doen wat hij wil. Volgens Haselton zijn veel Hotmail-gebruikers zich niet bewust van het risico dat verbonden is aan het klikken op HTML-attachments. Zij klikken maar wat raak.

Hotmail-eigenaar Microsoft heeft nog geen oplossing voor het lek voorhanden

Voor meer info kan je naar de site van Bennett Haselton gaan, http://www.peacefire.org/security/hmattach/
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.