Verspreiding I LOVE YOU per ongeluk

DannyM
Briljante student verspreidde virus wellicht 'per ongeluk'
De Filipijnse informaticastudent Onel de Guzman (23) heeft het I Love You-virus mogelijk "per ongeluk" verspreid. De Guzman vertelde dat donderdag op een persconferentie. De student zei niet expliciet dat hij de maker van het virus was, maar dat werd later door zijn advocaat wel toegegeven. Ook 'anderen' zouden een aandeel hebben in de creatie van het virus, waaronder De Guzman's vriend Michael Buen. De Guzman is dagenlang door de politie gezocht en legde vandaag, getooid met zonnebril, een verklaring af.

Onel de Guzman is in elk geval de maker van een programma dat op zijn school, het AMA Computer College in Manilla, werd verworpen als zijnde 'crimineel', omdat de software de diefstal van wachtwoorden mogelijk maakte. Het was zijn afstudeerproject, waarvoor hij zakte. Het programma lijkt veel op het I Love You-virus. Zijn vriend Michael Buen slaagde eerder deze maand wel op het college. De Guzman stond bekend als een briljante student.

De Guzman zei donderdag dat het hem niets deed dat het virus zoveel schade heeft aangericht. Hij zei zich niet te kunnen herinneren waar hij op 4 mei, de dag dat het virus toesloeg, was. Uit onderzoek is gebleken dat De Guzman de computer van zijn zus Irene gebruikte voor het virus.

De Guzman en Buen voerden beiden het bedrijfje GRAMMERSoft, dat onder meer afstudeerscripties schreef en verkocht aan andere studenten. De naam GRAMMERSoft komt voor in de computercode van het virus, dat wereldwijd meer dan 45 miljoen computers infecteerde en waarschijnlijk tot een schade leidde van meer dan tien miljard gulden.