Bordspel: Keltis
Spellenauteur Reiner Knizia ontwikkelde de afgelopen jaren bijzonder veel bordspellen. Zijn nieuwste heet Keltis en lijkt in sommige opzichten op een eerder spel van zijn hand: Lost Cities. Keltis heeft vooral in de vormgeving te maken met de Keltische geschiedenis; het spel lijkt zich in een weide af te spelen, waarin diverse paden lopen, versierd met Keltische tekens. De essentie van het spel is eigenlijk erg simpel. Door bepaalde kaartcombinaties te maken kun je je pionnen voortbewegen over de paden. Hoe verder je komt met je pionnen, hoe meer punten je scoort. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel, wint.
Elke speler begint met acht kaarten in zijn handen, die verschillende waardes en kleuren vertegenwoordigen. Door een kaart te spelen mag een speler zijn pion verplaatsen op het pad dat bij de kleur van de kaart hoort. Als de speler een tweede keer zijn pion wil verplaatsen, moet het cijfer op de kaart één hoger of lager zijn dan de reeds gespeelde kaart. Zo ontstaat er een oplopende of aflopende reeks met kaarten van dezelfde kleur. Als je als speler de rij met kaarten niet kunt uitbreiden moet je een kaart afspelen, die door andere spelers weer gebruikt kan worden. Met deze uitleg zou je geneigd zijn om zo snel mogelijk het hele pad af te lopen met je pionnen, maar er komt ook strategie bij kijken. Op elk pad zijn namelijk bonuspunten te verdienen, waardoor het beter is je kansen over de diverse paden te verspreiden. Valkuil hierbij is, dat wanneer je aan het einde van het spel met een pion aan het begin van een pad staat, je strafpunten krijgt. Je moet dus zowel de positie van je concurrentie in de gaten houden, als die van je eigen pionnen. Keltis is vooral leuk met drie of vier spelers; de verschillende paden worden dan namelijk druk gebruikt en je moet daardoor een stuk alerter zijn om te kunnen winnen. Het spel is relatief simpel en zal voor de doorgewinterde speler misschien vooral leuk zijn als tussendoortje; het is namelijk niet echt een spel om hele avonden te spelen. Dit komt vooral door de relatief korte speelduur, waardoor je niet echt betrokken raakt in het spel; voordat je echt fanatiek begint te raken is het spel alweer klaar. Ook komt er weinig echte spelkennis bij kijken, je kunt je dus niet echt ontwikkelen in het spel, waardoor de uitdaging maar gering is.
Keltis is een vrij simpel spel, maar nergens te eenvoudig. Strategie is heel belangrijk en je zult elkaar als speler ook proberen dwars te zitten, maar door het kaartgebruik speelt er ook een zekere geluksfactor mee. Met een speelduur van rond een half uur is Keltis geschikt voor allerlei gelegenheden. Het spel is geschikt voor minimaal twee spelers, maar vooral met drie of vier spelers wordt Keltis pas echt interessant. Het spel ziet er verzorgd uit. In de doos zijn aparte ruimtes om alle fiches, kaarten en pionnen netjes op te ruimen en het speelbord ziet er erg mooi uit. De adviesprijs van Keltis ligt op dertig euro en dat is een nette prijs voor dit leuk uitgewerkte bordspel.
Label: 999 Games Releasedatum: 21 oktober 2008 Details: 2-4 spelers, vanaf 10 jaar, speelduur ongeveer 30 minuten.
Waardering: