Cito-toetsen weer van start

Icoon Onderwijs Vanaf vandaag zullen ruim 150.000 scholieren op de basisschool drie dagen lang de Cito-toets afleggen. Dat betekent dat 85 procent van alle leerlingen uit groep acht deelneemt aan de toetsen. De uitslag volgt in de eerste week van maart.

Vandaag worden er vragen over taal, onderdelen spelling en tekstbegrip, en rekenen gemaakt. Morgen zal de kennis over studievaardigheden (informatiebronnen en kaartlezen) en wederom rekenen worden getest. Ten slotte, zullen op donderdag weer taalonderdelen worden getoetst, namelijk woordenschat en begrijpend lezen. De kinderen zullen zich verder voor de derde dag op rij buigen over rekenen.

De aankomende brugklassers krijgen tweehonderd meerkeuzevragen voorgeschoteld. De uitslag van de toets is op veel scholen mede bepalend voor de keuze van het vervolgonderwijs. De maximaal te behalen score is 550 punten. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde 535,1 punten. Slechts negen kinderen maakten de toets foutloos en 45 maal werd er één fout gemaakt. Verder maakten meisjes gemiddeld minder fouten en waren jongens beter in rekenen.

Scholieren met een grote leerachterstand, maken een zogenaamde NiveautoetsPlus. Door middel van de aanvullende toets wordt de achterstand van de leerling in kaart gebracht. Basisscholen zijn verplicht om de leerlingen te toetsen, voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaan. 85 procent doet dit dus middels de Cito-toets. De overigen vijftien procent moet voor een alternatieve toets zorgen, waarmee het niveau van de scholieren wordt getest.