Europees akkoord over Galileo-project
Het systeem moet volledig operationeel zijn in 2013. Na maandenlang getouwtrek was er vorige week vrijdag eindelijk een akkoord bereikt over de 3,4 miljard euro financiering voor het project. De satellieten zijn de duurste EU-aankoop ooit. Eén satelliet hangt al in de ruimte.
Het Galileo-project moet Europa onafhankelijk maken van Amerikaanse en andere navigatiesystemen. Automobilisten kunnen er hun navigatieapparaten op instellen, terwijl de overheid het bijvoorbeeld kan gebruiken voor de registratie bij rekeningrijden.
Het project is vernoemd naar de Italiaan Galileo Galilei, hij ondekte dat de aarde om de zon heen draait. Vooral grote Europese bedrijven zullen profiteren van het project. Het Nederlandse Dutch Space uit Leiden dingt naar de bouw van de zonnepanelen voor alle satellieten.
De Amerikanen zin niet blij met het project en bestempelen het als overbodig. Zo vroeg Paul Wolfowitz, toen nog viceminister van Defensie, in 2001 de EU om het hele project te annuleren. President Bush deed in 2004 een wetsvoorstel om zowel GPS als het nieuwe Galileo-systeem in zijn geheel te kunnen uitschakelen in noodsituaties, dit zonder enige tussenkomst van de Europeanen.
De eerste Galileo-satelliet ging op 28 december 2005 de ruimte in