Eerste commerciële vlucht A380

Icoon VervoerGroot feest in Singapore vanochtend. Vanaf de luchthaven vertrok deze ochtend de allereerste commerciële vlucht met de gloednieuwe Airbus A380. Het toestel van Singapore Airlines vertrok met 471 passagiers aan boord.

Een kleine twee weken terug werd de allereerste A380 afgeleverd bij Singapore Airlines. De meeste tickets voor deze eerste vlucht waren door de luchtvaartmaatschappij via internet geveild. De opbrengst van de veiling, ruim 1.25 miljoen dollar, ging naar allerlei goede doelen. De Brit Julian Hayward (38), woonachtig in Australië, betaalde het meeste. Hij legde voor zijn reisticket ruim 100.000 dollar neer.

De jongste passagier aan boord is tien maanden, de oudste is 91. Een zakenman uit Singapore zei juist blij te zijn dat de Airbus zoveel vertraging had opgelopen. "Doordat de superjumbo twee jaar te laat is afgeleverd, mist mijn zoontje van tien maand deze vlucht nu niet, dat vind ik geweldig".

Op de luchthaven Changi keken honderden mensen toe hoe het dubbeldekstoestel opsteeg. Ruim zeven uur later landde het toestel veilig in Sydney, Australië. De Airbus A380 heeft een lengte van 73 meter en heeft een spanwijdte van bijna 80 meter. De Airbus zou 840 passagiers kunnen vervoeren. De grootste afnemer, Singapore Airlines, heeft negentien A380's besteld.


De Airbus A380