Michiel Smit biedt excuses aan
Daarmee voorkwam Smit dat hij de raad werd uitgezet. Dat had namelijk gisteren sowieso gebeurd omdat hij ondanks eerdere beloften zich nog altijd niet in de gemeente had gevestigd. Op een door hem opgegeven woonadres bleek hij niet te wonen.
Smit biedt zijn kiezers nu weliswaar excuses aan, maar zegt dat hij niet naar behoren heeft kunnen functioneren vanwege de vele doodsbedreigingen aan zijn adres.
Uit de politiek
Gisteren werd overigens duidelijk dat aan de politieke loopbaan van de Nieuw Rechts-leider een einde is gekomen. In de Volkskrant zei hij dat de politiek voor hem een gesloten boek is. ''Ik heb in mijn jaren als politicus te veel ellende meegemaakt.'' Hij zegt nu journalist te zijn geworden voor een eigen nieuwssite.
Smit werd deze week opgespoord door dagblad De Pers in Almelo. Daar woont hij samen met partijgenoot Robin Tolsma. Bovendien zou hij in zware financiële problemen verkeren. Naar verluidt zou webhost Shock Media, die de website van de nationalistische partij hostte, nog een claim hebben van 10.000 euro op Smit. Verder claimt de gemeente Rotterdam nog 50.000 euro van hem. Het betreft de raadsvergoeding die Smit in 2003, 2004 en 2005 ontving nadat hij zich had afgesplitst van Leefbaar Rotterdam.
De website Michiel Smit.com - een site die gerund wordt door tegenstanders van Smit - zegt in het bezit te zijn gekomen van de declaraties die Smit gedurende zijn Rotterdamse raadsperiode zoal indiende. De site heeft er al een aantal online gezet.
Fortuyn
Smits politieke carrière begon in 2002 bij Leefbaar Rotterdam, toen nog onder leiding van Pim Fortuyn. Na diens dood raakte Smit in opspraak door zijn contacten met het Vlaams Blok en het actief zijn op het extreemrechtse internetsites. Begin 2003 raakte Smit in conflict met fractievoorzitter Ronald Sörensen en werd hij uit de partij gezet. Hij startte een nieuwe partij, genaamd Nieuw Rechts.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 stond hij tweede op de kandidatenlijst van DeConservatieven.nl, de partij van de uit de LPF gestapte Winnie de Jong. Met Nieuw Rechts nam hij deel aan verschillende verkiezingen, maar veel stemmen leverde dat niet op.
De afgelopen jaren schreef Smit twee politiek getinte boeken. Ook raakte hij meer dan eens in conflict met uiterst linkse actievoerders van de Anti Fascistische Actie en de Internationale Socialisten, die hem het spreken onmogelijk probeerden te maken.
Ook werd Smit geregeld bedreigd, vooral nadat de rechtbank in 2005 oordeelde dat Smit 'zo'n beetje de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek' genoemd mocht worden. Oud-lijsttrekster van Leefbaar Nederland Haitske van de Linde deed dat in 2002. Ze baseerde zich daarbij op een opmerking die Smit ooit maakte op het extreem-rechtse forum Stormfront: ''Er is maar één ding erger dan een neger, en dat is een blanke neger.''
Smit, nu journalist, op de fiets in Almelo ( video)