Contant geld lokt overvallers naar winkels

De aanwezigheid van contant geld maakt dat winkelstraten een favoriet doelwit van overvallers blijven. Ook de onderbezetting bij de politie werkt nieuwe, zwaardere vormen van criminaliteit bij winkels in de hand. In 2017 waren er 262 winkelovervallen, een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar in grote steden neemt het aantal overvallen inmiddels weer toe, waarschuwt Detailhandel Nederland.

De Tweede Kamer praat donderdag over de aanpak van dit soort overvallen en plofkraken. ,,In meer dan 70 procent van de plofkraken werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade", aldus een woordvoerder. Detailhandel Nederland stimuleert de verdere groei van pinnen en hoopt dat veiligheid weer topprioriteit wordt.

In 2017 nam het aantal plofkraken overigens met 18 procent af. Maar woensdag zei ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bezorgd te zijn over het toenemend geweld bij pogingen om geldautomaten leeg te halen.

Dit onderzoek werd medemogelijk gemaakt door Stichting Open Deur.

Contant geld lokt overvallers naar winkels
Contant geld lokt overvallers naar winkels (Foto: ANP)