Bolt verliest laatste WK-finale van Gatlin

Sprinter Justin Gatlin heeft de grootste overwinning uit zijn leven geboekt. De Amerikaan heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen gekroond tot wereldkampioen op de 100 meter. Belangrijker nog: Gatlin versloeg Usain Bolt in diens allerlaatste individuele wedstrijd.

Bolt kende wederom geen geweldige start, terwijl de Amerikaan Christian Coleman wel geweldig uit de blokken schoot. Dit keer kon Bolt echter niet op tijd op gang komen en dus leek Coleman op weg naar goud, maar dat was buiten zijn landgenoot gerekend: Gatlin kwam langszij en snelde in 9,92 seconden als eerste over de finish. Coleman pakte zilver met 9,94, Bolt sluit zijn individuele loopbaan 'slechts' af met brons in 9,95.

De zege van de 35-jarige Gatlin zorgde overigens voor een explosie van boegeroep: hij is meerdere malen betrapt op het gebruik van doping, waar hij zijn straf voor uitgezeten heeft. In 2004 werd hij op de 100 meter al olympisch kampioen, een jaar later pakte hij de wereldtitel, maar sinds de opkomst van Bolt was er geen titel meer weggelegd voor Gatlin. 

De finale van de 100 meter (Bron: YouTube)