Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's

Voor het lekken van geheime politie-informatie naar diverse tv-programma's is een 46-jarige ex-brigadier donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Zijn medeverdachte, een 54-jarige privé-detective en voormalig politieman uit Eindhoven, kreeg voor uitlokking een taakstraf van 200 uur opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de brigadier gesloten politiesystemen raadpleegde om antecedenten na te gaan van diverse deelnemers aan tv-programma's, zoals 'Zo zijn we niet getrouwd' (EO) en 'Gestalkt' (SBS6). Dat gebeurde via een productiehuis dat werkte in opdracht van omroepen en achtergronden van kandidaten tegen betaling liet natrekken. De Eindhovenaar kreeg zijn informatie van de politieman, die zesmaal in strijd met het ambtsgeheim de politieregisters raadpleegde en informatie doorspeelde.

Daarbij maakte de brigadier ook gebruik van inlogcodes van een collega, die hij tijdens verhoren niet van schuld vrijpleitte. De collega kwam daardoor in problemen. Bij de straftoemeting hield de rechtbank er rekening mee dat de man oneervol is ontslagen en dat de kans op herhaling nagenoeg is uitgesloten.

Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's
Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's (Foto: ANP)