'Sporters willen WK in Rusland boycotten door dopingschandaal en homofobie'

Komende winter moet het wereldkampioenschap skeleton en bobsleeën plaatsvinden in Rusland en wel op de olympische baan van Sochi. In de afgelopen dagen gaan er echter steeds meer stemmen op om het WK te boycotten, vooral uit de skeletonwereld. FOK!sport sprak met een aantal wereldtoppers uit de skeletonsport.

De eerste die het woord boycot in de mond nam was niemand minder dan regerend olympisch kampioene Elizabeth Yarnold. De Britse veroverde het goud op de baan in Sochi in 2014, maar liet weten het WK van komende winter mogelijk te laten schieten. 

"Het IOC en WADA hebben geadviseerd om een dergelijk groot kampioenschap niet in Rusland te houden en dat steun ik. Ik hoop dat de IBSF (de wereldbobslee- en skeletonbond, red.) serieus na gaat denken over wat er met het WK in Sochi gaat gebeuren. We weten dat er mogelijk een staatsdopingprogramma in Rusland actief is of was en ik wil niet meedoen aan een kampioenschap waarbij atleten mogelijk bewust geholpen worden en waarbij ik niet eens weet wat er met mijn urine- en bloedstalen gebeurt", verklaart Yarnold. 

Volgens een WADA-rapport werden urinestalen van Russische sporters rond de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 verwisseld, om zo te voorkomen dat Russen positief zouden testen op doping. "We moeten het beter uitzoeken, maar als er niks verandert sluit ik een boycot zeker niet uit", aldus de Britse.

In 2014 werd op de baan van Sochi nog gestreden om olympisch goud, wat werd gewonnen door Yarnold en de Rus Alexander Tretiakov (Bron: YouTube)

Al snel kwam er bijval uit de skeletonwereld, als eerste van de Belgische Kim Meylemans. De in Duitsland opgegroeide Meylemans ging echter nog een stukje verder: "Ik ben het eens met alles wat Lizzy (Yarnold) zegt en als het WK niet naar een ander land verplaatst wordt doe ik NIET mee", schreef Meylemans, een van de revelaties van vorig seizoen, in duidelijke taal. "Als atleet en als persoon kan ik staatsdoping, valsspelen en homofobie niet steunen." Ook Katie Tannenbaum, uitkomend voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, voegde zich daar al snel bij. "Als het WK in Rusland blijft ben ik niet van plan om mee te doen", liet zij weten. 

De nummer zeven van de World Cup vorig jaar, de Duitser Michael Zachrau, staat weliswaar achter een boycot van het WK, maar denkt dat het voor hem lastig wordt. "Ik ben het met mensen als Yarnold eens en een boycot zou een heel goed signaal zijn richting de IBSF. Het zou het juiste zijn om te doen en ik denk dat veel van mijn landgenoten eveneens niet zouden gaan - hoewel ik natuurlijk alleen voor mijzelf kan spreken", schreef Zachrau aan FOK!sport. "Het probleem is echter dat we nogal afhankelijk zijn van de Duitse bond, en ik denk dat die het ons niet toe zullen staan om het WK te boycotten. Een Duitser die het WK om zo'n reden laat schieten..daar wordt onze bond niet blij van, dus ik denk niet dat het gaat gebeuren", zegt hij.

De Duitser Michael Zachrau, rijzende ster in de skeletonwereld, ziet een boycot wel zitten, maar vreest dat de Duitse bond dat niet toe zal staan (Foto: Getty)

Dat de kwestie gevoelig ligt werd tijdens het vragenrondje wel duidelijk. Een aantal wereldtoppers gaf aan liever helemaal niks over de zaak te willen zeggen, terwijl één van de betere atleten ter wereld ons alleen anoniem te woord wilde staan. "Mijn teamgenoten en ik gaan in principe gewoon aan het WK meedoen. Een boycot zou wat mij betreft vroeg in de zomer aangekondigd moeten worden, zodat er ruim de tijd was om alle plannen aan te passen. Veel landen moeten het wat financiële steun van dit soort grote evenementen hebben en zij kunnen het zich, net als wij, simpelweg niet veroorloven om een WK over te slaan", zo kregen we te horen.

"Bovendien zou het veel meer waarde hebben als de internationale bond, in dit geval de IBSF, zelf besluit het WK uit Rusland weg te halen. Wat in het WADA-rapport staat is wat mij betreft ook lastig te bewijzen, maar als het allemaal waar zou zijn is dat natuurlijk vreselijk voor de sportwereld. Ik wil echter niet een heel land beschuldigen zonder echt 100% zeker te zijn van de feiten."

Ook dé man in de skeletonwereld, de Let Martins Dukurs, lijkt niet helemaal zeker van deelname. Zijn vader en coach, Dainis, heeft alvast laten weten niet naar het WK te gaan. "Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de Russen op alle mogelijke manieren valsspelen. Een van hun coaches heeft me zelfs eens recht in het gezicht gezegd dat wij allemaal zo ontzettend naïef zijn", vertelt hij in Letse media. Zijn zoon Martins domineert de sport al jaren en een wedstrijd zonder Martins Dukurs op het podium is zeer zeldzaam. Ook diens broer Tomass doet in de wereldtop mee.