WK Rugby - Ierland door, Argentinië langs Tonga

Ierland heeft zich bij het WK rugby geplaatst voor de kwartfinale. De Ieren, één van de toernooi-favorieten, speelden niet goed tegen Italië, maar wist door onder meer drie benutte penalty's van Jonathan Sexton met 16-9 te winnen. Daarmee zijn ze samen met Frankrijk, zeker van plaatsing bij de eerste twee in poule D en dus door naar de kwartfinale.

Ierland liet in de eerste twee wedstrijden zien waarom ze bij de favorieten hoorden, maar vandaag was het allemaal een tikje minder. Bij rust stonden ze 10-6 voor na onder meer een try van Earls, maar na rust kende Italië een sterke fase en kwamen na een derde benutte penalty van Tomasso Allan terug tot 10-9. Verder liet Ierland het niet komen en zag Sexton door voorsprong uitbouwen naar de 16-9 eindstand. Ierland zal volgende week met Frankrijk strijden om wie er eerste in de poule wordt en daarmee Nieuw-Zeeland in de kwartfinale ontloopt.

De winnaar van dat duel treft dan zo goed als zeker Argentinië, dat vanmiddag ruim wist te winnen van directe concurrent Tonga. De Oceaniërs kwamen na een snelle try op een 0-5 voorsprong maar zat die voorsprong in een paar minuten tijd naar een 20-5 achterstand omslaan via onder meer tries van Tuculet en Imhoff. Ondanks een try van Tonga'uiha bleef Tonga achter de feiten aanlopen, mede doordat Morath diverse conversies en penalty kicks miste.

Na driekwart wedstrijd was het gedaan met Tonga en kon Argentinië uitlopen naar een ruime zege, inclusief bonuspunt. Er werden nog tries gemaakt door Sanchez, Montoya en Cordero. Door de zege staan de Argentijnen nu vier punten voor op Tonga, dat vrijdag in het laatste duel al het geplaatste Nieuw-Zeeland treft. Argentinië speelt volgende week zondag tegen Namibië.