Citadel van Aleppo deels ingestort

De beroemde dertiende-eeuwse citadel van Aleppo in Syrië is zondag deels vernietigd na een bomexplosie zondagochtend. Delen van de muren van het fort zijn ingestort, aldus het Observatorium voor de Mensenrechten.

De citadel is in handen van het Syrische regeringsleger. Die gebruikt hem als basis voor militairen. Het leger en rebellen tegen de regering van president Bashar al-Assad zijn al jaren met elkaar in gevecht in de strijd om Aleppo. Het is onduidelijk wie de bomexplosie van zondag heeft veroorzaakt. De regering beweert dat rebellen de bom hebben laten afgaan in een tunnel onder de citadel, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De burgeroorlog in Syrië begon in maart 2011 toen rebellen in opstand kwamen tegen het regime van Assad. Sindsdien zijn al meer dan 230.000 mensen omgekomen. Steden zoals Aleppo zijn grotendeels vernietigd door onder meer luchtaanvallen van de Syrische overheid. De strijd om Aleppo is begin juli weer opgelaaid toen rebellen een offensief begonnen tegen de troepen van Assad.

Citadel van Aleppo deels ingestort
Citadel van Aleppo deels ingestort (Foto: ANP)