Parkeerboete voor kunstwerk

In de Duitse stad Karlsruhe is een parkeerboete van 30 euro uitgedeeld aan een kunstwerk. Een agent zag dat een rood Mercedes-busje fout stond geparkeerd. Wat hij niet zag, is de opgekrulde achterkant van het busje, dat in werkelijkheid een kunstwerk is, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

De overijverige agent stopte keurig een parkeerbon achter de ruitenwisser van het busje. De voorste wielen staan inderdaad op een plek waar je niet mag parkeren, maar de achterwielen staan een meter hoger tegen een gebouw aan. Het gaat om een kunstwerk van de Oostenrijker Erwin Wurm. De 60-jarige kunstenaar staat bekend om het maken van vervormde objecten zoals auto's en boten.

Het kunstwerk is tijdelijk geplaatst in opdracht van het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), vanwege de feestelijkheden rond het 300-jarig bestaan van de stad Karlsruhe. Burgemeester Frank Mentrup heeft laten weten dat hij het oneens is met de bekeuring en er bezwaar tegen aantekent. De Süddeutsche Zeitung merkt droogjes op dat de burgemeester zijn politiekorps misschien eens naar een tentoonstelling van moderne kunst moet sturen.