Amerikaans onderonsje om WK-goud sprint

De strijd om de wereldtitel sprint voor vrouwen in Astana wordt komend weekeinde volgens veel kenners een Amerikaans onderonsje. De twee schaatsvriendinnen Heather Richardson en Brittany Bowe gaan waarschijnlijk onderling uitmaken wie de opvolgster wordt van de Chinese Yu Ying, die een jaartje rust heeft genomen. Wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea, tevens olympisch kampioene op de 500 meter, ontbreekt in Kazachstan door een knieblessure.

Richardson, die voor Team Clafis van coach Jillert Anema rijdt, was in 2013 al wereldkampioene op de sprint. De vriendin van de Friese stayer Jorrit Bergsma won eerder deze maand in Heerenveen de wereldtitel op de 500 meter. Bowe veroverde in Thialf WK-goud op de 1000 en 1500 meter.

"Voor mij is Bowe de grote favoriet", blikt Nederlands kampioene Thijsje Oenema vooruit. "Haar 1000 meter is ijzersterk en op de 500 meter toont ze voortdurend progressie. Ook Richardson laat dit seizoen heel mooie dingen. Wat mij betreft, zijn beiden echter niet onbereikbaar qua niveau."