VVD: Rutte roept Van Schijndel op het matje

VVD-Tweede Kamerlid Anton van Schijndel moet woensdag bij partijleider Mark Rutte op het matje komen om zich te verantwoorden voor zijn uitlatingen in de media. VVD-bronnen verwachten dat Rutte Van Schijndel zal vragen om zich vierkant achter het VVD-verkiezingsprogramma op te stellen.

Een andere optie is opstappen bij de VVD. Van Schijndel heeft harde kritiek op het nieuwe verkiezingsprogramma. Dat gaat volgens hem lang niet ver genoeg op het terrein van vreemdelingenbeleid en integratie. Ook de Europa-paragraaf in het programma zint hem niet. Zo vindt Van Schijndel dat Turkije geen lid van de EU mag worden.

Van Schijndels onvrede houdt nauw verband met de 35e (volgens de opiniepeilingen onverkiesbare) plaats die hem op de kandidatenlijst van de VVD is toebedeeld. In een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag dreigt hij zich aan te sluiten bij ''een niet gevestigde partij''. Hij heeft al contact gehad met Joost Eerdmans van Eén NL.

Van Schijndel kwam vorig jaar tussentijds in de Kamer. Hij raakte diverse malen in conflict met fractiegenoten omdat hij in de media afwijkende standpunten innam.