VVD'er Docters van Leeuwen haakt af

De eerder dit jaar van D66 naar de VVD overgestapte Arthur Docters van Leeuwen, heeft geen zin meer om voor de liberalen in de Tweede Kamer plaats te nemen. De oud super-procureur-generaal vindt het niet kloppen dat oud Leefbaar Nederland-Kamerlid Fred Teeven boven hem op de kandidatenlijst staat. Docters van Leeuwen staat op plaats tien en Teeven op vijf.

De harde lijn die Teeven voorstaat bij misdaad - alleen maar straffen, straffen en nog eens straffen - is niet de zijne. Volgens Docters van Leeuwen geeft de VVD hiermee een verkeerd signaal af. Hij vindt dat er ook naar andere factoren moet worden gekeken. Teeven is op dit moment werkzaam als officier van justitie in Amsterdam, alwaar hij zich onder meer bezighoudt met de zaak tegen Willem Holleeder. Docters van Leeuwen is voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte betreurt de stap van Docters van Leeuwen en begrijpt die niet goed: ''De tiende plaats is heel eervol.'' Docters blijft overigens wel lid van de VVD.


Arthur Docters van Leeuwen

Meer afhakers
De twee VVD-Kamerleden Arno Visser en Eske van Egerschot gaven gisteren aan er ook geen zin meer in te hebben. Ze zijn teleurgesteld door de lage plek op de kandidatenlijst die ze toebedeeld kregen (24 en 38).

Ook VVD-Kamerlid Anton van Schijndel overweegt zich terug te trekken. Van Schijndel is op plek 39 gezet. Volgens hem is dat niet de reden dat hij nu overweegt af te haken, maar gaat het hem meer om het verkiezingsprogramma van de VVD, dat volgens Van Schijndel ''min of meer voorbijgaat'' aan onderwerpen als integratie en teveel de nadruk legt op economische onderwerpen.

De top tien van de voorlopige VVD-kandidatenlijst luidt als volgt:
1. Mark Rutte
2. Rita Verdonk
3. Henk Kamp
4. Brigitte van der Burg
5. Fred Teeven
6. Edith Schippers
7. Atzo Nicolaï
8. Johan Remkes
9. Laetitia Griffith
10. ----