Ebola in weer 4 landen vermoed

Nieuwe verdenkingen van ebolabesmetting duiken steeds sneller op in landen rond de wereld. Op 20 augustus dook het virus mogelijk op in weer vier andere landen.

Wereldwijde (vermoedelijke) infecties
Inmiddels worden besmettingen gevreesd in de Amerikaanse staten Californië (1 patiënt) en New Mexico (1). Daarnaast zijn mensen in quarantaine gegooid in Oostenrijk (1), India (3), Myanmar (onbekend aantal), Duitsland (1), Canada (1) en Servië (14).

Eerdere vermoedens van infecties in augustus bestonden in o.a. Spanje (1), Oeganda (2), Senegal (1) en Ghana (1). In de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko vielen de eerste doden reeds te betreuren, maar het is niet 100 procent zeker of dit door ebola kwam.

De zwaarst getroffen landen zijn tot dusver Sierra Leone (787 bevestigde besmettingen), Nigeria (12), Liberia (242) en Guinee (423). Volg de verspreiding van ebola op deze wereldkaart, zoals je in het spelletje Plague Inc. ook zou doen. (Madagaskar is tot dusver veilig.)

75.000 mensen ten dode opgeschreven
Ondertussen zijn ruim 75.000 mensen in de sloppenwijk West Point in de hoofdstad van Liberia hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Er komen geen hulpgoederen, medici of zelfs voedsel en drinkwater meer in (of uit).

Gevreesd wordt dat de mensen aldaar binnen enkele weken aan ebola of aan honger en dorst zullen overlijden. Dat zijn ongeveer evenveel mensen als het aanvankelijke dodental direct na het gooien van de atoombom op Hiroshima.

Update 20.49 uur: voedsel en fotoreportage 
FOK! vond net als users hieronder het vooruitzicht op massasterfte door honger niet erg vrolijk en ging op onderzoek uit. Liberia heeft donderdag na aandringen van hulporganisaties toch voedsel en water gedistribueerd in de genoemde sloppenwijk. Er is om de wijk heen een enorm afzetting van prikkeldraad gekomen en voedselprijzen zijn explosief gestegen. 

Huffington Post heeft een niet al te optimistische fotoreportage online gezet van de hermetisch afgesloten wijk. Militairen met knuppels en geweren proberen de langzaam maar zeker in paniek rakende burgers in bedwang te houden - vaak zonder zelf goede voorzorgsmaatregelen te treffen zoals het dragen van gasmaskers.