'Wolfsen gaf weggepest gezin veiligheidsgarantie'

Aleid Wolfsen heeft als burgemeester van Utrecht persoonlijk een veiligheidsgarantie gegeven aan het gezin Bouthala. Dat verklaarde de moeder van het weggepeste Marokkaanse gezin donderdag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht. Het gezin eist een schadevergoeding van de gemeente Utrecht.

Het Marokkaanse gezin werd drie jaar geleden in de wijk Leidsche Rijn getreiterd door een groepje Marokkaanse jongeren in een periode dat toenmalig burgemeester Wolfsen veel problemen kende in Utrecht. Zo werd in die tijd een homostel uit dezelfde wijk weggepest.

Namens de familie Bouthala eist hun advocaat Yehudi Moszkowicz zeventigduizend euro schadevergoeding. Sommige pesters zijn al veroordeeld. Volgens Moszkowicz zegde Wolfsen in mei 2011 telefonisch toe dat het gezin veilig kon blijven.

De moeder vertelde tijdens het verhoor dat zij, toen ze met Wolfsen sprak, al op zoek was naar een andere woning. Ze had haar kinderen zelfs al ingeschreven op een andere school, maar heeft zich naar eigen zeggen door de burgemeester laten overhalen om te blijven. Toen de pesterijen niet stopten vertrok het gezin alsnog.

Wolfsen ontkende drie maanden geleden, toen hij zelf onder ede werd gehoord, dat hij iets heeft beloofd. Een gepensioneerde beleidsadviseur van Wolfsen die ook werd gehoord, bevestigde de lezing van de burgemeester. Volgens deze ambtenaar, die betrokken was bij de problemen met het gezin, heeft Wolfsen alleen geprobeerd om het gezin te steunen.

Deze ambtenaar was er echter niet bij toen Wolfsen het telefoongesprek voerde. De burgemeester zat toen in de auto. Moszkowicz wil nu graag die chauffeur van Wolfsen als volgende getuige horen. De rechter-commissaris beslist over twee weken of de chauffeur wordt opgeroepen.