Topterrorist al-Zarqawi is gedood

 al-ZarqawiDe Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, aanvoerder van al-Qaeda in Irak en verantwoordelijk voor talloze aanslagen, is gedood. Dat heeft de Iraakse premier al-Maliki laten weten.

De terroristenleider zou gisterenmiddag bij een Amerikaanse luchtaanval op een huis ten noorden van Bagdad zijn gedood.

Overigens werd op 4 juni 2005 ook al gemeld dat al-Zarqawi zou zijn gedood, maar dat bleek toen niet te kloppen. Ook zijn er de afgelopen twee jaar meerdere keren berichten verschenen dat hij gearresteerd of zwaar gewond zou zijn. Geen daarvan bleek waar.

Update 13:11
Inmiddels is duidelijk dat al-Zarqawi dit keer wel echt gedood is. Hij is inderdaad omgekomen bij een luchtaanval op zijn schuilplaats. Zowel de Iraakse premier Nuri Al Maliki als de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, generaal George Casey, zeggen dat het lichaam van de terrorist is geïdentificeerd aan onder meer zijn vingerafdrukken.

Bij de aanval op Al-Zarqawi zijn ook zeven van zijn naaste kompanen om het leven gekomen. Generaal Casey maakt later op de dag meer details bekend.

Al-Zarqawi was de meest gezochte man in Irak en had een prijs op zijn hoofd van 25 miljoen dollar. De Jordaniër werd gezien als drijvende kracht achter het bloedige geweld dat Irak al jaren teistert.


De dode terrorist Al-Zarqawi.


Update 15:03
Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de dood van Al-Zarqawi. Bot heeft gezegd dat het voor hem niet mogelijk is om zich juichend uit te laten over de dood van een mens, maar hij vindt wel dat er een klap is uitgedeeld aan terroristen. "Al Zarqawi had buitengewoon veel bloed aan zijn handen en leidde een terreurorganisatie". Bot ziet de dood van Al-Zarqawi als een signaal aan andere terroristenleiders, dat zij niet ongestraft hun gang kunnen blijven gaan. "Ze worden uiteindelijk gevangen genomen of uitgeschakeld".

Ook Henk Kamp van Defensie vindt de uitschakeling van Al-Zarqawi "goed nieuws". Hij vindt dit positief in de strijd tegen terrorisme. "Die daarmee nog niet is gewonnen maar vandaag toch een goede dag heeft meegemaakt. Anderen zullen opstaan en naar voren zullen komen, maar je moet stappen blijven zetten en ik vind dit een belangrijke stap vooruit". Kamp is ook tevreden met de invulling van de laatste vacatures in de Iraakse regering. "Dat is belangrijk om evenwicht te krijgen in de regering".

De Amerikaanse president George Bush is "natuurlijk verheugd" over de dood van Al-Zarqawi. Bush erkent wel dat "terreur nog steeds een probleem is in Irak". Het Witte Huis hoopt dat dit een signaal is naar de andere terroristen in Irak. "Dit moet voor de oppositie in Irak toch ontmoedigend zijn. Ze weten nu dat een van de best bewaakte mensen, althans binnen de terreurnetwerken, niet veilig was". Ook de Britse president Tony Blair noemde de uitschakeling "zeer belangrijk voor Irak en zeer goed nieuws".

Islamkenners twijfelen echter aan de invloed van de uitschakeling. "Zijn dood zal weinig effect hebben op de jihad in Irak", zegt de islamexpert Yasser Al Sirry. "Al-Zarqawi heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij de leider is van één factie onder de paraplu van de Moedjahedien Raad. Ik verwacht geen vermindering van de jihad, misschien zelfs een escalatie als zijn volgelingen vergeldingsmoorden gaan uitvoeren", aldus Al Sirry.


De terreurleider op een van de door hem zelf verspreide video's

Met dank aan MaximusF1 voor de submit.