Kim Polling bekritiseert plannen judobond

Kim Polling is niet te spreken over de centralisatieplannen van de Nederlandse judobond. Dat schrijft de tweevoudig Europees kampioene op haar website. De judobond wil dat judoka's in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro alleen maar met bondscoaches gaan werken.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren ineens moeten veranderen van coach", meent Polling. "Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij voor hebben gekozen. En nu zou dit niet meer mogen."

De 23-jarige Polling zou zelf niet van coach hoeven te wisselen. Ze traint momenteel onder bondscoach Marjolein van Unen.

Polling is ook verbouwereerd over de mogelijke centralisering van steunpunten. "Onder welke visie gaat er getraind worden als wij moeten centraliseren? De visie van het steunpunt in Haarlem is anders dan de visie van het steunpunt in Rotterdam. Ik ben tegen centralisatie naar één plek waar één visie wordt gehanteerd."

In het centralisatieplan zouden alle topjudoka's op een plek gaan trainen, wat volgens Polling slechts zou zijn voor jonge judoka's. "Die kunnen niet meer opkijken naar iemand die bij hun in de club traint, want deze judoka's moeten ergens anders gaan trainen", schrijft ze.

"Maar volgens mij is het hele centralisatieplan bedoeld om meer toppers te creëren. Maar die toppers komen uit de jeugd? Dus hoe moet de jeugd nou zien hoe het eruit ziet om een topper te zijn, als deze toppers onbereikbaar zijn voor ze?"

Polling, die vorige week haar Europese titel prolongeerde, is niet van plan zich zomaar bij de centralisatieplannen neer te leggen. "Ik zal zien wat het plan wordt, maar het zal mij niets verbazen dat ik na de Spelen van Rio met een groot bord in de wedstrijdhal zal gaan staan waarop ik aan andere landen zal vragen wie me wil hebben en waar ik wel kan trainen met een coach waar ik mee wil werken bij een judoclub waar ik bij wil trainen onder een visie die bij mij past."