AIVD luisterde Telegraaf-journalisten af

Icoon BinnenlandsDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft maandenlang twee Telegraaf-journalisten afgeluisterd. Nadat de krant van wakker Nederland publiceerde uit staatsgeheime dossiers over topcrimineel Mink Kok werden de betrokken medewerkers Joost de Haas en Bart Mos in de gaten gehouden. De verslaggevers werden onlangs door de rijksrecherche als verdachten verhoord.

De Haas en Mos weigerden bij het verhoor vragen te beantwoorden over de identiteit van hun bronnen. Volgens De Telegraaf heeft de AIVD bij de observaties gebruik gemaakt van richtmicrofoons, en werd ook het telefoonverkeer van de twee uitgebreid in kaart gebracht. De veiligheidsdienst zou de twee nog steeds in de gaten houden. Een voorlichtster wilde echter geen reactie geven op de aantijgingen van de ochtendkrant.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is geschokt door het nieuws. ""Als oprecht opererende journalisten doel worden van afluisterpraktijken is de persvrijheid en daarmee de rechtsstaat in gevaar. Wij vragen ons af of betrokken ministers hierover zijn geïnformeerd", reageerde NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Met dank aan damage74 voor de submit.