AIVD doet aangifte na publicatie geheimen

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil aangifte gaan doen wegens schending van staatsgeheimen. De aangifte zou algemeen zijn, en niet gericht tegen De Telegraaf, die zaterdag en zondag publiceerde uit vertrouwelijke dossiers. De documenten gingen over omkoping van justitiepersoneel door topcrimineel Mink Kok.

"Er is geen enkele aanwijzing dat deze documenten vanuit politie of Openbaar Ministerie zouden zijn gelekt", zo staat in een verklaring van de AIVD. Volgens de veiligheidsdienst zijn de gegevens in de publicaties ontleend aan documenten van de BVD, de voorganger van de AIVD. Het zou om materiaal van het onderzoeksteam Mikado gaan, dat in 1998 en 1999 onderzoek naar mogelijke aantasting van de integriteit van politie en justitie deed. De groep rond de wapen- en drugshandelaar Robert 'Mink' Kok zou daarbij bijzondere aandacht hebben gehad.

Volgens De Telegraaf zou uit de geheime stukken blijken dat de topcrimineel als een bedreiging voor de rechtsorde werd beschouwd, aangezien hij jaarlijks miljoenen reserveerde voor het omkopen van ambtenaren bij politie en justitie. De AIVD ontkent dat destijds is gebleken dat dit daadwerkelijk het geval is. Ook later onderzoek zou geen bewijs van omkoping hebben opgeleverd. De inmiddels 44-jarige Kok zit overigens al sinds 1999 achter de tralies, na een grote wapenvondst. Hij is tevens de hoofdverdachte in een onderzoek naar de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993.