PvdA wil opnieuw motie tegen Verdonk

Jeroen DijsselbloemDe Partij van de Arbeid denkt erover opnieuw een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. Na de kwesties rond Syrische en Congolese asielzoekers gaat het dit keer om 125 alleenstaande minderjarigen die sinds oktober 2004 uit Nederlandse asielzoekerscentra zijn verdwenen.

De verdwijningen worden in verband gebracht met mensensmokkel. Onlangs werden zeven mensen aangehouden die verdacht worden in deze zaak. Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (foto) hebben de betrokken diensten jarenlang zitten slapen, zo meldde hij gisteren in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Er zit daarbij 'een groot gat' tussen een brief waarmee Verdonk afgelopen donderdag de Kamer informeerde en een onderliggend geheim rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De inhoud van dat rapport maakt de zaak nog ernstiger, meent Dijsselbloem. "We overwegen zeker een motie van wantrouwen."

In het radioprogramma nam de aanwezige Mark Rutte het op voor zijn partijgenote en concurrente voor het VVD-leiderschap. Volgens Rutte was het 'alle regels van fatsoen schendend' en 'fundamenteel onjuist' dat Dijsselbloem publiekelijk sprak over het vertrouwelijke rapport. De vertrouwensrelatie tussen kabinet en parlement wordt hiermee geschaad, betoogde Rutte. "Allemaal mooi demagogisch gepraat", zo bestempelde Dijsselbloem de woorden van Rutte. Hij stelde dat hij het aan de orde mag stellen als een minister de Kamer niet correct informeert.