'Te weinig geld naar kennisontwikkeling'
"Op dit moment blijven de Nederlandse investeringen in kennis ver onder het niveau dat nodig is om de ambitie om tot de kopgroep in de EU te behoren, waar te maken", zo staat in het rapport. "In vergelijking met de buurlanden, en landen als Finland, Zweden, Zwitserland, Canada en Australië investeert de Nederlandse overheid weinig in de universitaire kennisontwikkeling". Eigenlijk moest de groep uitzoeken of het universitair onderzoek niet te star was, maar ze hebben het onderzoek uitgebreid over het hele wetenschapsbeleid.
Doordat de financiering van universiteiten gebaseerd is op studentenaantallen, komen impopulaire traditionele wetenschappen in het geding. Dit is met name het geval bij alfa- en gammadisciplines als Duits en Rechten. "Die zijn óók van belang voor de Nederlandse kenniseconomie", zo staat in het rapport. Er moet een bedrag van 500 miljoen euro uitgetrokken worden om de basisfinanciering van universiteiten te versterken. Deze moet niet verdeeld worden door middel van het studentenaantal. De andere 500 miljoen euro moet besteed worden aan talentvolle wetenschappers en geselecteerde onderzoeksprogramma's.
Overheid, universiteiten, geldverdeler NWO en het bedrijfsleven krijgen allemaal kritiek in het rapport. Zo moeten universiteiten duidelijker zijn waar ze het onderzoeksgeld aan besteden. Het bedrijfsleven moet duidelijker formuleren wat het wil, en zelf meer geld aan onderzoek uitgeven.