Nieuws
Schotten gaan 92% whisky stoken
![](http://images.fok.nl/upload/060227_272_whiskyglas.jpg)
De drank zal worden gefabriceerd in stokerij Bruichladdich op het Schotse eiland Islay. Gebruikt wordt een recept uit 1695. In plaats van twee keer moet deze whisky vier keer worden gedistilleerd. Pas over twaalf jaar is hij gereed voor consumptie.
Het 17de-eeuwse recept meldt dat de drank ''alle ledematen verlamt''. Voor een volwassen man kunnen meer dan 2 glaasjes voldoende zijn om de 'adem te laten stokken'.
Met dank aan Astranomic voor de submit.
( fipo)
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Laten geen kans onbenut zich zo snel mogelijk te bezatten fotofoto
see my mind in kaleidoscope
Muziekje d'r bij? http://www.soundcloud.com/fufr
Overigens wel erg erg veel.. Wil dit goedje wel eens proeven, zal wel extreme inpact hebben bij een avondje uit foto
Bruichladdich heeft trouwens een heeeerlijke 10 jaar. Mocht iemand houden van wat pittiger dan is de 15 jaar ook wel te doen.
Vreemd verhaal. Lijkt meer op een goedje voor verzamelaars dan voor whiskyliefhebbers. De meeste kenners lengen whisky van 40 % al aan met (een heel klein beetje) bronwater uit dezelfde bron als waar de stokerij zijn water vandaan haalt. Dat zullen ze met whisky van 92 % dan zeker moeten doen, anders proef je helemaal niets meer van de whisky.
FART FAQ:
http://www.heptune.com/farts.html
Ik heb dislectie
Op het moment dat je de fles openmaakt is ie geen 92% meer trouwens
Wat nou 1.21 Jigowatt, die 92% dat is pas 'Great Scott'.. foto
92% is volgens mij gewoon simpelweg klote voor de smaak. Maar goed. Moeten zij weten. Denk niet dat er veel van gemaakt en verkocht van word.
foto
Schotten zijn namelijk net Nederlanders. foto
Bruichladdich is een mooie gangbare Islay. Islays zijn doorgaans stevige jongens, maar Bruichladdig heeft een heel toegankelijke zachtheid in zich. Cask strength whiskies (feitelijk onverdund van het vat) zitten zo rond de 62%. Dit wordt een 'super-cask'.
Bij destilatie is maximaal zo'n 96% alcohol te verkrijgen. Verder verliest whisky op het vat gaanderweg wat alcohol dat uit de vaten 'lekt' (het zgn. 'angels share'). Waarschijnlijk gaat de Bruichladdig met 92% op het vat en blijft er een supercask met een wat lager alcoholpercentage over. Nog steeds hoog genoeg om ramen mee te lappen of om snel mee in slaap te vallen.
Cask whiskies drink je met water. Je druppelt bij een klein laagje net zo lang totdat je jouw smaak hebt. Ook kun je weer wat cask toevoegen. Het druppelen en experimenteren op zich kan al een ontdekkingsreis zijn. 'Normale' whiskies van rond de 45% zijn casks waar het whiskyhuis zelf al water heeft bij gedaan.
Met 12 jaar wordt deze whisky een betrekkelijk jonkie. Ik vermoed dat ie puur als een theelepeltje zoutbommetje-in-olie gaat smaken. Tijdens het toevoegen van water kom je allerlei caskstrenghts tegen en dat kan verrassend uitpakken. Breng je hem naar de gangbare 44% dan denk ik dat je bij een iets koppiger dan normale Bruichladdig uitkomt.
We zijn benieuwd.
De cask strength islays zijn voor een selct gezelschapje, en staan in een ander kastje... foto
\[b\]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus\[/b\]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
Mr Pudey: Yes, but I think that with Government backing I could make it very silly.
Niks bijzonders horen, in Polen maken ze als jaren Spirytus, schoongestookte alcohol geschikt voor comsumptie van 95 Procent, je kan er zelf je drank/mix mee maken, ze drinken het daar graag in de thee.
Ik heb het ooit genipt maar het smaakt puur nergens naar en je voelt je gelijk beroerd.
http://www.polmos.bielsko.pl/en/spirytus.html
plaatje -> http://polskaludowa.com/codzienne/jpg/alkohol_spirytus.jpg/
Wenn Träume sterben...Dann wirst du alt, Du bist dein eigener Schatten nur und du holst dich nicht mehr ein...
hadden ze daar dan niet eerder aan kunnen denken. het recept is al meer dan 400 jaar bekent foto
maar over 12 jaar ....... fotofoto
Ik heb hier nog een flesje staan: 95%
is niet te drinken, maar heb toch een dopje puur genomen. Echt lekker was het niet.
Whiskey wordt bij de distillerijen al "cask" bewaard op 60%, pas bij het bottelen wordt deze naar 40% of 42% gebracht.
OT: Dit is om wonden te desinfecteren of je ingewanden tot bloedens toe te reinigen. Blijf nou gewoon lékkere whisky maken!!!
Bovendien jiften de druimels me teveel in de luimtenissen van kwappipappi.
Slainte Mhath (uitspraak: Slanzjie Vah)
Is dit een schijnvraag waarin het antwoord al besloten ligt?
>>> Geen referrertje in sigs <<<
-Als je Kashmir (LedZep) draait, en hij begint erover dat het een slechte cover van Puff Daddy is, mag je hem een doodschop verkopen...-
92% ethanol is overigens echt niets bijzonders. Met 3 rectificatiekolommen maak je van 45% zo 96% (eerste destillatie levert je 45% op). Nedalco doet het met 40 miljoen liter per jaar in Sas van Gent.
Met azeotropische destillatie kan je tot 99+% gaan, maar dan zit er dus wel een spoortje entrainer in je booze.
*Brrruichhhladdicheucheucheuche!*
Bovendien jiften de druimels me teveel in de luimtenissen van kwappipappi.
PSN: Mones_NL
http://mallors.wordpress.com/
Hmmm lijkt me lekker! foto
nitrogen triiodide is touched, even with a feather, it decomposes rather violently
2 NI3 (s) --> N2 (g) + 3 I2 (s)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken