Nieuws
Wiskundestudenten bezorgd over eigen niveau
Achttien studieverenigingen van de studies Informatica, Wiskunde en Natuur- en sterrenkunde in Nederland vinden dat het niveau van de wiskundekennis van nieuwe studenten veel te laag is. Ze maken zich zorgen over de nieuwe plannen van de politiek in Den Haag voor het voortgezet onderwijs. "De plannen om het onderwijs in de Tweede Fase te hervormen die vanuit Den Haag zijn gepresenteerd, zouden in onze ogen de situatie slechts verergeren. De studielast van verplichte wiskunde gaat omlaag, terwijl er juist behoefte is aan meer wiskundige voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs", zo zegt voorzitter Michel Jansen van studievereniging I.C.T.S.V. Inter-Actief uit Enschede tegen FOK!
Eerstejaars studenten van veel universiteiten hebben nu vaak bijspijkercursussen nodig om normaal de vakken te kunnen volgen. Daarnaast schroeven de universiteiten het niveau van hun vakken steeds vaker omlaag om het voor nieuwe studenten makkelijker te maken. "Wat uiteindelijk als gevolg heeft dat het niveau van het wetenschappelijk onderwijs in Nederland effectief daalt", stelt Jansen.
De studieverenigingen hebben dan ook een brandbrief naar onderwijs-minister Maria van der Hoeven opgesteld. Daarnaast hebben ze een website opgezet waarop ze hun ongenoegen uiten. "In de open brief die we voor de minister van onderwijszaken hebben opgesteld, vragen we dan ook om opheldering, aangezien wij ons oprecht zorgen maken over de toekomst van wiskunde op middelbare scholen." Zodra de minister weer in Nederland is, willen de studenten de brief aanbieden aan haar.
Donderdag 19 januari wordt het wetsvoorstel over onderwijsvernieuwingen behandeld in de Tweede Kamer. De studentenverenigingen vragen Van der Hoeven dit voorstel te heroverwegen.
Help ons; deel dit item als je het leuk vond
Ik heb wiskunde geleerd toen ik op havo zat. Ik gebruik met gewone rekenmachine maar geen graphical rekenmachine. Graphical rekenmachine werd pas gebruikt in hbo .maar bij mij gaat er niet 1-2-3 .. Bij matrix moet ik even uit het hoofd (formules) berekenen en ook formelekaart die ik heb zelfgemaakt .
Het wordt eens tijd dat ze de duimschroeven eens aandraaien en de stof wat moeilijker maken.
Veel MB-ers die naar B gaan als hun opleiding af is worden geconfronteerd met wiskunde in hun opleiding (mmest bij technische opleidingen) die ze allang niet meer kennen.
Erger is nog dat sommige richtingen Wiskunde niet eens meer geven (op HBO!) omdat ze ervan uit gaan dat de leerlingen zich nog de wiskunde kunnen herinneren en direct kunnen toepassen. Dat is gewoon niet zo.
-De kennis van wiskunde onder mensen van het oude systeem is hoger dan de kennis van mensen van de tweede fase. De 2e fase heeft tal van verlichtingen gehad, waardoor het nivo nog lager is geworden. Als je onze wiskunde kennis vergelijkt met bijvoorbeeld de kennis van onze Belgische buren, dat is onbegrijpelijk. Deze weten zo veel meer dan wij, dat is schrikbarend.
Er moet snel iets veranderen, want op deze manier kunnen wij nooit en te nimmer concureren met de rest van de wereld!
Wie zeiden ook alweer dat Nederland een "kennisland" zou moeten worden? Vooral zo doorgaan regering... Ons volkje wordt al steeds armer en naar nu blijkt dus ook steeds dommer. En het bedrijfsleven? Dat lacht zich een deuk want die moeten dan wel naar het buitenland uitwijken voor 'knappe koppen'...
Het lijkt me duidelijk dat automatisering prima is maar tot een bepaalde hoogte. Enige kennis van zaken en vooral inzicht betreffende een vak is niet overbodig blijkt maar weer. De 2e fase "grafische rekenmachine wiskunde" is wel efficiënt en (daardoor) makkelijk maar de algemene kennis van de wiskunde zelf gaat er behoorlijk door achteruit. Ruimtemeetkunde e.d. worden door de apparatuur te makkelijk en ook het kunnen beredeneren valt imo in het water hierdoor; En dat is in mijn bescheiden mening eigenlijk wel de achterliggende gedachte van wiskunde.
Doe mij maar die heerlijke ouderwetse Casio FX82 rekenmachine en een wit stuk grafisch millimeter papier met een potlood foto
Oké, het is handig als je het principe snapt.. maar na een paar jaar in de praktijk slijt die kennis toch weer, omdat je het niet toepast in je werk. foto
De rekenlineaal alleen voor inversies, sinus/cosinus endergelijke gebruiken, als je daar al uitkwam.
Als je vroeg hoe iets moest, omdat je niet snapte wat er stond las hij tot treurens toe precies wat er stond. niks uitleggen, oplezen. En dan vond hij het gek dat je het na tien keer nog niet snapte...
Vergelijkbaar met: 1mavo: ik engels(leraar A) cijfer 9, Frans(leraar B) een 4
2Mavo: Engels(leraar B) een 4, Frans(leraar C) een 8
3Mavo beide nieuwe leraren, beide een 9
Ben 2-talig(ned-Eng) opgevoed!!!!!!!!!!!!!
Ligt vaak aan leraar, niet aan leerling.
En zonder de GRM zou je veel dingen ook niet kunnen doen omdat ze of veel te lang duren om met de hand te doen, of gewoon niet mogelijk zijn met de hand. Je opent dus veel mogelijkheden.
Op de universiteit gebruiken we een programma genaamd Mathematica en dat is 10.000x geavanceerder dan een GRM, is dat dan ook slecht ofzo? Nee natuurlijk niet want zonder zou je veel minder kunnen doen!!!!
Ik vind daarom het commentaar op de GRM niet waar, maar wat wel waar is, is dat veel methoden heel veel dingen die een middelbare VWO scholier makkelijk kan doen NIET behandelen. DAT moet veranderen.
Ik wee niet of er een verband is met de lerarentekorten die zich hier en daar voordoen, maar ik vind het ook wel een zorgelijke ontwikkeling. Het kan alleen maar betekenen dat de aantallen studenten die een technische studie kiezen nog verder omlaag gaan.
Eerstejaars studenten hebben op dit moment de grootst mogelijk moeite met iets wat moeilijkere intergralen. Soms zelf al met makkelijke. Kunnen zij niks aan doen, maar tis gewoon triest om te zien dat het zo slecht gesteld is met het niveau.
Namelijk dat je een basis dient te hebben die bestaat uit kennis in de materie zelf. Als je die hebt kan je verder bouwen daarop en gebruik gaan maken van programma's om het enorm complexe verhaal voor jezelf eenvoudiger te maken en zodat je dieper op de stof in kan gaan. Echter, jij weet dat inmiddels al hoe het allemaal zit en zou het, mocht je genoeg tijd daarvoor hebben, ook prima zonder zo'n programma kunnen uitrekenen toch? En voor de dingen die niet met de hand uit te rekenen zijn; je hebt wèl de kennis en logische manier van denken om alsnog te beredeneren hoe het zou moeten.
Het probleem imo is dat de vrijheid en het logisch en creatief denken de middelbare scholieren wordt ontnomen door het overmatig gebruik van de grm heden ten dage.
Je kan wel grote betonplaten gebruiken om de muren van je huis neer te zetten maar zonder fundering stort het waarschijnlijk alsnog in elkaar foto
Dat het nivo al jaren slechter wordt is niets nieuws. Dit komt echter door de eisen die de overheid steld en de docenten die het je uitleggen. De eerste opzet van de 2e fase was goed en een juiste voorbereiding op verder onderwijs. Helaas wisten veel docenten niet hoe ze er mee om moesten gaan en is het systeem direct aangepast door de overheid omdat ze bang waren kritiek te krijgen. Hierdoor is het middelbaar onderwijs niet meer een geschikte overgang naar veel wetenschapelijke studies.
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
Volgens mij moeten er eens wat meer Beta's in de Kamer gaan zitten, om eens wat tegenwicht te bieden tegen de Alfa's die het belang van zulke vakken onderschatten. Als het zo doorgaat kunnen straks zelfs basisschoolleraren niet eens meer hoofdrekenen.. foto
(onee, dat konden ze nu al niet meer foto )
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
Het enige wat ik slecht vind is de overgang van mbo naar hbo, kwa wiskunde dan. Die mag veel beter.
Echter, dingen als de afgeleide bepalen van een functie zoals ik hierboven zij is gewoon onmogelijk tenzij je er een hele dag voor uit trek, of de integraal ervan. DUs op zon moment is het handig om een GRM te hebben of een programma.
Ik denk dat een GRM en programma juist de wiskunde kennis verbreden. MAAR, de basis ACHTER de werking van de 2 moet natuurlijk wel geleerd worden en daar zit misschien vaak het probleem! Er wordt idd NIET genoeg basis stof gegeven op het VWO!
Oh en zoals iemand hier al zegt, als je een beetje goede school hebt dan laten ze je op tentamens echt wel algebraïsch dingen oplossen foto
User van NWS zei: Maak van internet een schoner riool! YES WE CAN!
Wij moeten dat wel iig.
Wij mogen zelfs dingen niet in decimalen opschrijven maar in breuken. En als je met radialen werkt moet het in Pi getallen worden opgeschreven met eventueel de hoeveelheid herhalingen. Wiskundig is dat gewoon correct hoor, want afronden doen we niet aan in de wiskunde. Dat is meer voor andere vakken foto
Het nieuwe normaal: Op een terrasje behandeld worden als een tyfuslijder en dankbaar zijn.
a. een wortel is een macht ...
b. Breuken in breuken zijn relatief makkelijk algebraisch te vereenvoudigen.
Waar het om gaat is dat je zo'n beetje elke afgeleide als je Natuurkunde of Wiskunde studeert wel redelijk vlot moet kunnen bepalen. Integreren kan wat moeilijker zijn maar dat moet ook meestal nog wel te doen zijn bij gewone polynomen. Een beetje partieel integreren doet wonderen...
Alleen dat kunnen mensen niet meer. Mensen komen met onvoldoende vaardigheden in dingen als Calculus en Algebra de Universiteiten binnen, en dat is vervelend en frustrerend voor zowel de studenten als de docenten.
heb zelf HAVO gedaan (niet afgemaakt helaas, maar dat was mijn eigen schuld)
In ieder geval, het viel me 3 jaar geleden al op dat er misschien gekort zou worden op de lessen Scheikunde in het pakket Natuur en Techniek om ruimte te maken voor vakken uit het algemene deel.
Mijns inziens zou het nu eens visa versa aangepakt moeten worden
Uren schrappen in het algemene deel, en meer uren in het profieldeel investeren.
Ik was namelijk toen al flink pissig aangezien ze korten op de lesuren waar ik voor kies (Wiskunde B12, Natuurkunde 12 en Scheikunde) om plaats te maken voor bijvoorbeeld: ANW
Klein puntje daaraan is: wat doet ANW in godsnaam in het profiel Natuur en Techniek?
In ieder geval goede actie foto en ik hoop dat Den Haag er wat mee doet.
Zucht... Natuurlijk kan je de afgeleide en primitieve van een NORMALE functie makkelijk maken... maar ik heb het over een fucntie, die een wortel heeft, meerdere breuken in breuken, meerdere machten (en ja wortel is een macht). en nog meer van dat soort zooi. Log ofzo.
Bepaal jij daar maar de afgeleide van zonder programma die het voor je doet. Even voor de visualisatie: zon formule zou als je hem op zou schrijven niet op 1 regel passen en meerdere regels hoog zijn. SUcces met de quotientregel in de quotientregel in die regel enz enz...
En geloof me, er zijn normale natuurkundige sommen die dat soort dingen vereisen...
En ik vind ook ze partieel integreren en dat soort dingen op de VWO moeten geven maar goed... Daar ging het me even niet om.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken