Friese kerktoren steeds schever door verzakking

Een kerktoren in het Friese Hegebeintum is de afgelopen vier jaar weer schever komen te staan. De toren beweegt al sinds de jaren tachtig als gevolg van het uitzakken van de terp onder de kerk. Sinds 2009 is de toren opnieuw acht millimeter naar het zuidwesten getrokken, meldt de Stichting Alde Fryske Tsjerken woensdag op basis van metingen.

Sinds 1989 worden de kerk en de kerktoren regelmatig gecontroleerd. Sindsdien is de punt van de toren in totaal 56 millimeter naar het westen verzakt, 63 millimeter naar het zuiden en 23 millimeter naar beneden. Een toren van Pisa is het volgens directeur van de stichting Gerhard Bakker niet, maar voor wie aan de voet van de kerk staat en naar boven kijkt is het goed zichtbaar dat de toren uit het lood staat.

De kier die tussen de toren en de kerkwand is ontstaan is inmiddels zo groot dat er een hand tussen past, laat Bakker weten. Toch vreest de stichting niet voor het afbreken of omvallen van de toren. "De toren verzakt al jaren in hetzelfde tempo", aldus de directeur.

Wel beraadt de stichting zich op eventuele maatregelen in de toekomst. Tot de mogelijkheden behoren het aanbrengen van heipalen, het aanleggen van een betonnen fundering onder de kerk en de toren of het aanvullen van het afgegraven deel met slib.

In het najaar moet duidelijk zijn of de stichting en het kerkbestuur maatregelen gaan treffen.