Fietser rijdt 80 op snelweg

Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit hebben dinsdag met de aerodynamische fiets Velox3 op de A31 een topsnelheid van 78,8 kilometer per uur bereikt. De snelweg was tussen Franeker en Dronrijp afgesloten. De rit van de fiets die wordt aangedreven met pedalen was een oefening voor een wereldrecordpoging in september.

De weersomstandigheden waren dinsdagmiddag niet ideaal, waardoor het team niet in de buurt kwam van het wereldrecord van 133 kilometer per uur, vertelt teamchef Wouter Lion. "We hadden last van een vervelende zijwind, dus de snelheid viel wat tegen."

Bij een wedstrijd in de Amerikaanse staat Nevada wil het Human Power Team met zijn ligfiets het wereldrecord wel verbeteren. "Daar zijn de weersomstandigheden ideaal, want er is weinig wind. Daardoor hebben we daar met weinig luchtweerstand te maken", zegt Lion. "De fiets, de fietser en het weer moeten optimaal zijn."

Lion en zijn team willen met de wereldrecordpoging laten zien dat beter gebruik van technologie duurzaam transport mogelijk maakt. "Als je alleen al met pedaalkracht 130 kilometer per uur kunt rijden, zijn er vast nog veel mogelijkheden voor duurzaam transport."