Limiet voor Dordrechtse briefschrijver

Een man die de gemeente Dordrecht overstelpt met honderden brieven per maand mag er de komende twee jaar nog maar tien per maand sturen. De rechtbank in Rotterdam stemde donderdag in een kort geding in met een verzoek van de gemeente om hem een limiet op te leggen.

De afgelopen twee maanden alleen al kreeg de gemeente 523 brieven van Mustafa K., een huisjesmelker. De gemeente en K. hadden een conflict over vergunningen voor kamerverhuur. De man is het niet eens met het beleid van de gemeente om de kamerverhuur over de stad te spreiden. Na honderden brieven aan de gemeente en procedures bij de rechter en Raad van State trok de gemeente uiteindelijk aan het langste eind.

De man kreeg dwangsommen opgelegd van in totaal driehonderdduizend euro. Twee van zijn panden moesten openbaar worden geveild. De gemeente stelde eerder dat de man uit frustratie hierover zo veel mogelijk brieven naar de gemeente schreef. Hij zou zelf hebben aangegeven alleen te schrijven om de gemeente 'te zieken en op kosten te jagen'.

Inwoners hebben het recht brieven te schrijven en gemeenten zijn verplicht die te beantwoorden. Hierdoor waren ambtenaren van Dordrecht veel tijd kwijt aan de man. Hij stuurde onder meer bezwaarschriften en verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, die kunnen uitmonden in kostbare procedures. Als al zijn brieven volgens de regels zouden worden afgehandeld, zou de gemeente daar vier ton per jaar aan kwijt zijn.

De rechtbank oordeelt nu dat de man misbruik maakt van zijn recht brieven te schrijven en heeft er een limiet op gezet. De gemeente meldt donderdag verheugd te zijn over de uitspraak. "Dankzij de uitspraak van de rechter kunnen ambtenaren zich met nuttiger zaken bezighouden."