Bouterse beloont moordverdachte

Voor de tweede keer heeft Desi Bouterse, de president van Suriname, één van zijn medeverdachten in het Decemberproces tot ambassadeur benoemd. Dat gebeurde dinsdagmiddag tijdens een plechtigheid in een koloniaal pand aan de Waterkant in Paramaribo.

Errol Alibux (64) werd door Bouterse benoemd tot gevolmachtigd niet-residerend ambassadeur van de republiek Suriname voor Turkije. De diplomaat is niet onomstreden en staat op de lijst van verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun mogelijke rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982.

Op het moment van de moorden was Alibux minister van Sociale Zaken. Volgens een getuigenverklaring was hij rond het tijdstip van de executies in Fort Zeelandia. Alibux zelf ontkende echter steeds elke betrokkenheid.

Drie maanden na de Decembermoorden werd Alibux premier van Suriname, nog later werd hij door Bouterse benoemd als diplomaat. Daardoor is Alibux volgens president Bouterse een gerespecteerd man, en een geknipte kandidaat. "De keuze voor Alibux als ambassadeur is een bewuste keuze. Hij heeft veel ervaring en kennis over de diplomatie en kan in Turkije heel veel voor Suriname halen. Eigenlijk was hij al met pensioen, maar ik heb hem verplicht de job te aanvaarden", benadrukte Bouterse.

Alibux bedankte in zijn toespraak Bouterse voor het vertrouwen. "Het doet me goed opnieuw benoemd te worden door de man die me in het verleden al eens tot diplomaat benoemde. Nu slaan we onze vleugels uit richting Turkije. President Bouterse toont hiermee durf te hebben."

Het is nog de vraag of de bewegingsvrijheid van Alibux zal worden belemmerd door Den Haag. Dat besloot vorig jaar, na de aanname van de amnestiewet, alle verdachten van de Decembermoorden geen visum meer te verlenen voor Nederland. Alibux zelf ligt er niet wakker van. "Er zijn 1001 manieren om van Suriname naar Turkije te reizen, daar hebben we Schiphol niet voor nodig", reageerde hij kort.

Ook bestaat discussie of Den Haag wel een visum kan weigeren aan diplomaten, die onschendbaarheid genieten. Het is al de tweede keer dat iemand op de verdachtenlijst een diplomatiek paspoort krijgt. Eerder al werd Harvey Naarendorp, op het moment van de Decembermoorden minister van Buitenlandse Zaken, geïnstalleerd als ambassadeur in Parijs.