Friese kapitein (79) de cel in voor hasjtransport

Een 79-jarige schipper uit Harlingen moet negen maanden de gevangenis in voor een drugstransport. De Fries was kapitein op een schip waarmee in 2007 1620 kilo hasj van Marokko naar Nederland werd vervoerd. De rechtbank in Arnhem sprak het vonnis woensdag uit.

De bejaarde Fries was al eerder veroordeeld voor drugstransporten. Het Openbaar Ministerie had achttien maanden celstraf geëist. De rechtbank ging daar niet in mee omdat het transport dateert uit 2007 en sprake is van een 'niet te rechtvaardigen' schending van de redelijke termijn van behandeling van de zaak. Daarnaast is de man in de tussentijd in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 5,5 jaar voor het vervoeren van duizenden kilo's hasj.

De rechtbank sprak van een ernstig feit en memoreerde dat het vervoeren van en de handel in grote hoeveelheden hasj is verboden vanwege het voor de volksgezondheid schadelijke karakter daarvan. Het betreft een zaak uit het zogenoemde 'Sprinkhaanonderzoek', waarin in totaal zeventien verdachten terechtstaan.