Bolkestein: integratieproblemen werden weggedrukt

VVD-coryfee Frits Bolkestein heeft de fractievoorzitters van andere partijen in 1990 al gewezen op de integratieproblematiek, maar hij werd genegeerd. Dat stelde hij zondag in Buitenhof.

Tijdens een reis naar de Sovjet-Unie zag hij in 1990 de kans om de toenmalige fractievoorzitters Thijs Wöltgens (PvdA), Ria Becker (GroenLinks), Elco Brinkman (CDA) en Hans van Mierlo (D66) ieder afzonderlijk te spreken. Als nieuwe leider van de VVD zou het besef tot hem zijn doorgedrongen dat de integratie van minderheden minder eenvoudig was dan werd gedacht.

"De slagzin van het kabinet was toen: integratie met behoud van integriteit. Ik vond dat een interne tegenspraak." De echte problemen kwamen volgens hem niet aan bod. "Het debat werd gedomineerd door zogenaamde experts die andere opinies wegdrukten." Daar zou Bolkestein zich onbehaaglijk over hebben gevoeld.

Bolkestein zou de fractievoorzitters erop hebben gewezen dat het integratieprobleem zo groot is dat geen enkele partij het alleen aankan. "Ik hoopte tot een consensus te komen over hoe de integratie van de minderheden zou moeten worden bevorderd."

Bij de fractievoorzitters zou Bolkestein echter geen luisterend oor hebben gevonden. "De hele winter werd op geen enkele wijze jegens mij een toespeling gemaakt op wat ik had gezegd." Daarom besloot hij een jaar later een opiniestuk te schrijven dat werd gepubliceerd in een ochtendblad.

"Ik heb vrij eenvoudige dingen gezegd. Als men het nu zou lezen zou men denken: waarom heeft Bolkestein de moeite genomen dat op te schrijven, dat weten we toch allemaal?" Het stuk kwam er volgens hem op neer dat minderheden recht hebben op hun eigen eten, godsdienst en kleren maar niet mogen afwijken van Nederlandse fundamentele waarden.

"Er is veel negatief commentaar op gekomen, in het bijzonder van de zogenaamde experts." Als oppositiepartij kon de VVD volgens Bolkestein weinig doen. "Het was beter geweest als er een gezamenlijk debat was geweest. De VVD-coryfee benadrukte dat hij niet de eerste is die het integratieprobleem heeft benoemd. Wel zou hij het op de politieke agenda hebben gezet.

Bolkestein publiceert zijn memoires de komende tijd in weekblad Elsevier. Hoe lang hij dat blijft doen is niet bekend.


Bolkestein: integratieproblemen werden weggedrukt (Foto: Novum)