Turkse onderbroekzwemmers willen niet aan zwembroek

Het strand Caddebostan in Istanbul is sinds kort weer opengesteld voor zwemmers. Sedert de jaren zeventig was het verboden terrein. Het zeewater was er namelijk zo vervuild dat de gemeente het onverantwoord vond om mensen toe te laten. De schoonmaakoperatie duurde jaren, kostte een bom duiten, maar delen van de Bosporus zijn uiteindelijk weer schoon genoeg voor zwemmers.

Alleen verpesten 'Turkse boeren' in onderbroek het zwemplezier voor veel inwoners van Istanbul. Sinds de jaren 70 is de migratie uit het oosten van Turkije naar de stad enorm toegenomen. Deze 'nieuwe' bewoners doken ook massaal de zee in. De vrouwen met al hun kleren aan, en de mannen in onderbroek. Schande sprak de Turkse pers ervan. Er verschenen foto's van behaarde ongeschoren mannen met doorweekte onderbroeken waarbij weinig te raden overbleef naar de inhoud.

Gratis zwembroek
De gemeente Istanbul zette een brigade in die deze ex-plattelanders in onderbroek, maande te vertrekken. Ze lieten zich echter niet wegjagen. Toen besloot de gemeente over te gaan tot het gratis uitdelen van goedkope zwembroeken. Ook dat helpt echter niet, de onderbroekzwemmers blijven gewoon komen.

Het ene deel van de Turkse pers spreekt schande van deze boerenlummels ''die het imago van Turkije besmeuren''. De andere helft toont echter geduld, medeleven en vertrouwt erop dat de onderbroekbadgasten zichzelf zullen aanpassen aan de tegenwoordige tijd.