Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk

Veel jongeren zoeken deze zomer een volwaardige baan en willen geen tijdelijk vakantiewerk. Dat stelt Dennis Wiersma, de voorzitter van vakbond FNV Jong.

Uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van de bond blijkt dat bijna de helft van de jongeren dit jaar zegt geen vakantiewerk te doen. In 2011 was dit slechts een vijfde. Vooral hogeropgeleide en oudere jongeren laten het nu afweten. ,,Dat kan komen doordat jongeren denken dat er vanwege de crisis toch geen vakantiewerk is, maar waarschijnlijk zijn de meeste van hen in deze economisch moeilijke tijd druk bezig met het zoeken naar een vaste baan", aldus Wiersma.

De jongeren die deze maanden wel tijdelijk bijverdienen krijgen volgens FNV Jong gemiddeld 7,64 euro per uur, ongeveer 80 cent meer dan vorig jaar. Opvallend hierbij is dat jongens gemiddeld ruim anderhalve euro meer verdienen dan meisjes (8,54 tegenover 6,92 euro). De populairste vakantiewerksector is deze zomer de detailhandel (29,4 procent), gevolgd door de horecasector (17,0 procent) en op nummer drie de gezondheidszorg (12,3 procent).

Aan het onderzoek deden 516 vakantiewerkers mee, van wie 420 jongeren tussen de 13 en 19 jaar en 232 jongeren tussen de 20 en 29 jaar.

Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk
Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk (Foto: ANP)