'De Schreeuw vermoedelijk verbrand'

Op grond van een vertrouwelijk politierapport en bronnen in het criminele circuit meldt de Noorse krant Dagbladet dat het beroemde schilderij De Schreeuw van de Noorse schilder Edvard Munch mogelijk is verbrand. Het kunstwerk werd afgelopen zomer uit een museum in Oslo gestolen.

Naast De Schreeuw zou ook de Madonna van Munch hetzelfde lot zijn ondergaan. Als reden voor de verbranding wordt genoemd het feit dat het de daders te heet onder de voeten werd. Inmiddels zijn er drie mensen in verband met de diefstal gearresteerd. Van de personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de diefstal ontbreekt ieder spoor.

Begin april was de Noorse politie nog optimistisch en vertrouwde erop dat het meesterwerk uit 1893 nog zou worden teruggevonden. Munch schilderde in totaal vier versies van De Schreeuw. De waarde van het werk is volgens kenners niet in geld uit te drukken. De Madonna wordt geschat op 20 miljoen euro.

Edvard Munch leefde van 1863 tot 1944 en schilderde De Schreeuw in 1893. Het werk werd vooral na de Tweede Wereldoorlog erg populair. In 1994 werd een andere versie van het werk ook al eens gestolen. Na drie maanden werd het schilderij teruggevonden toen drie mannen het probeerden te verkopen.


De Schreeuw