Vitesse-soap naar nieuwe climax

De schimmige ontwikkelingen rondom Vitesse dreigen de club verder in de problemen te brengen. Het Amerikaanse Wal-Mart openbaart vandaag zijn plannen met de Arnhemse club, maar de trieste soap van de afgelopen weken heeft de kansen op de reddingsboei van minimaal 100 miljoen gulden verkleind. Het moddergooien tussen ex-preses Aalbers en Vitesse cq interim-voorzitter Jos Vaessen heeft volgens een woordvoerder van de Amerikanen de vooruitzichten er niet beter op gemaakt. "Vitesse is op dit moment terug naar de status van een gewone kandidaat", zegt Rocky Tuanakotta, die zijn buik meer dan vol zegt te hebben van de affaires in het Gelredome.

Tuanakotta werd een jaar geleden in de hand genomen door de Amerikaanse supermarktreus om de mogelijkheden in Europa te verkennen. De intermediair: "Wij waren in Italië heel ver met Verona. In Nederland heb ik eerder met AFC en AGOVV gesproken. Maar onze ambities kwamen niet overeen. Nederland is een klein land en ze zoeken een stad met een mondaine uitstraling. Misschien dat we nu beter naar Rotterdam kunnen kijken. En dan heb ik het niet over Feyenoord", baalt de Zuid-Molukker van de onverkwikkelijke gang van zaken.

Volgens Tuanakotta wil Wal-Mart nog méér dan 100 miljoen investeren om een dochtermaatschappij in de markt te zetten. "Een supermarkt die via internet werkt, dat is de toekomst. Als die gasten er echt werk van maken, dan komen ze echt niet aan met 40 miljoen dollar. Ze hebben onlangs in Amerika een basketbal- en ijshockeyclub voor honderden miljoenen overgenomen en willen nu hun ambities in Europa verwezenlijken."