Oekraïne: regering Janoekovitsj weggestemd

Het Oekraïense parlement heeft de regering van premier en presidentskandidaat Janoekovitsj naar huis gestuurd. Vanmiddag werd een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen met een krappe meerderheid van drie stemmen aangenomen. Gisteren werd de motie in eerste lezing nog verworpen. Oekraïne krijgt nu tijdelijk een zogenoemde volksregering.

© AP
Juichende parlementsleden vanmiddag in Kiev

De stemming in het parlement liep nog enige vertraging op doordat demonstranten in de binnenstad van Kiev het de parlementsleden onmogelijk maakten de regeringsgebouwen te bereiken. Pas na een oproep van parlementsvoorzitter Lytvyn werden de parlementariërs doorgelaten.

Hooggerechtshof
Een uitspraak van het Hooggerechtshof kan nog dagen op zich laten wachten. Na oppositiekandidaat Joesjtsjenko heeft ook Janoekovitsj een procedure aangespannen wegens verkiezingsfraude. Hij beweert dat vooral in het westen van het land, waar de meesten aanhangers van Joesjtsjenko wonen, met de stemmen geknoeid is. De intussen voormalig premier wil een hertelling van alle stemmen. Zijn tegenstander blijft pleiten voor nieuwe verkiezingen. Dat is ook de voorkeur van aftredend president Koetsjma. Hij weigert echter enkel de tweede ronde van de verkiezingen over te laten doen omdat dit "ongrondwettelijk zou zijn".

© AFP
De menigte voor het Oekraïense parlement