FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 december 2004

Uitslagen UEFA Cup (1/12/04)

SubheaderIn de UEFA Cup werd in vier poules een ronde afgewerkt. Van de Nederlandse clubs kwam alleen Feyenoord in actie.

Feyenoord startte slecht in de eigen Kuip. In de zevende minuut viel -als vaker- uit een standaardsituatie een tegentreffer van Hanke te noteren. Met het inbrengen van Shinji Ono ging de ploeg echter aan het voetballen. Dirk Kuijt en Salomon Kalou konden elkaar daarna beter vinden. Kalou scoorde na het verstrijken van het halve uur 1-1 en nog voor rust ook de 2-1. Kuijt miste nog een goede mogelijkheid.

Na rust droegen de Feyenoord-spelers een rouwband om de arm, dit ter gedenken van het overlijden van ZKH Prins Bernard.

Schalke speelde in het tweede bedrijf voor de winst, alhoewel de Duitsers al voor dit duel zeker waren van kwalificatie. Twee aanvallers kwamen, maar brachten niet voldoende scherpte met zich mee. Keeper Patrick Lodewijks bracht een paar maal uitkomst. In de counter verschenen Romeo Castelen, Kuijt en Thomas Buffel voor het Schalke doel. Het bleef bij 2-1. De zege brengt Feyenoord naar de volgende ronde. De Rotterdammers gaan in Poule A aan de leiding. FC Basel en Hearts vechten om de laatste kwalificatieplaats.


A Feyenoord - Schalke 04 (2-1)
A Ferencváros - FC Basel (1-2)

B Athletic Bilbao - Steaua Boekarest (1-0)
B Besiktas - Standard Luik (1-1)

C Austria Wien - Club Brugge (1-1)
C Real Zaragoza - Dnjepropetrovsk (2-1)

D Sporting Portugal - FC Sochaux (0-1)
D Panionios - Dinamo Tbilisi (5-2)

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager

Jonge vrouw omgebracht in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn de wijk De Aker in Amsterdam-West is vanavond een jonge vrouw dood aangetroffen. Ze blijkt door geweld om het leven gebracht, aldus de politie.

Het slachtoffer is een vrouw van begin 20 jaar en werd gevonden in een woning aan de Zlotylaan in De Aker. Meer informatie over de identiteit van het slachtoffer is er momenteel niet. Ook is nog onduidelijk hoe de vrouw om het leven is gebracht. De woning en omgeving is afgezet voor uitgebreid onderzoek, morgen zal sectie op het lichaam worden verricht.

Uitslagen UEFA Cup (1/12/04)

In de UEFA Cup werd in vier poules wederom een ronde in de poulefase afgewerkt. Van de Nederlandse clubs kwam alleen Feyenoord in actie. Hierbij de uitslagen en standen.

Poule A
Feyenoord - Schalke 04 (2-1)
Ferencváros - FC Basel (1-2)

Pos.ClubAPV-T
1Feyenoord +376-2
2Schalke 04 +475-3
3FC Basel344-4
4Hearts332-5
5Ferencváros 312-5

Poule B
Athletic Bilbao - Steaua Boekarest (1-0)
Besiktas - Standard Luik (1-1)

Pos.ClubAPV-T
1Athletic Bilbao364-3
2Steaua Boekarest464-3
3Besiktas345-4
4Standard Luik 343-4
5AC Parma 332-4

Poule C
Austria Wien - Club Brugge (1-1)
Real Zaragoza - Dnjepropetrovsk (2-1)

Pos.ClubAPV-T
1Dnjepropetrovsk +497-5
2Real Zaragoza364-2
3Club Brugge344-4
4Austria Wien 342-2
5FC Utrecht 301-5

Poule D
Sporting Portugal - FC Sochaux (0-1)
Panionios - Dinamo Tbilisi (5-2)

Pos.ClubAPV-T
1Newcastle United +397-0
2Sporting Portugal368-2
3FC Sochaux363-4
4Panionios 336-7
5Dinamo Tbilisi 402-13

Quizrecordhouder eindelijk verslagen

Maar liefst 74 afleveringen bleef de 30-jarige Ken Jennings in de Amerikaanse quizshow Jeopardy ongeslagen. Dinsdagavond werd de softwareprogrammeur uit Salt Lake City dan toch verslagen. Zijn recordreeks, waarin hij ruim 2700 vragen juist beantwoordde, leverde hem 2,5 miljoen dollar op. Jennings groeide de afgelopen maanden in de Verenigde Staten uit tot een cultheld.

Jennings struikelde over een vraag over een belastingconsulent. Het bedrijf heeft superquizzer inmiddels gratis belastingadvies voor de rest van zijn leven aangeboden, opdat hij nooit meer de naam van de firma vergeet. Jennings zal vermoedelijk sowieso de komende tijd niet in de anonimiteit terugzakken. Hij is uitgenodigd voor verschillende talkshows, krijgt de mogelijkheid om een boek te gaan schrijven en zal verschillende reclame-activiteiten gaan ontplooien.

De nederlaag was overigens al voor de uitzending uitgelekt. Jeopardy wordt maanden van tevoren opgenomen. De winnaar heeft inmiddels een vakantie in Europa geboekt. Daarbij zal Jennings, een gelovige Mormoon, tien procent van het prijzengeld aan zijn kerk schenken.

Superquizzer Ken Jennings
Jeopardy-kandidaat Ken Jennings is eindelijk verslagen

[update] R'dam CS ontruimd na bomdreiging

Het Centraal Station in Rotterdam is ontruimd, omdat er in een trein naar Den Haag een man met een handgranaat zou zitten. Dit meldt het RTL Nieuws.

De politie neemt de melding zeer serieus en heeft daarom uit voorzorg kort na negen uur vanavond het station laten ontruimen. De trein staat even buiten het station stil met reizigers erin. Op dit moment rijden er van en naar Rotterdam CS rijden geen treinen.

Het treinverkeer rond Rotterdam werd eerder deze avond al gehinderd door voetbalsupporters die op de sporen liepen.

Update 23.15
Kort voor 23.00 uur had de politie de trein met speurhond doorzocht. Er werd geen explosief aangetroffen.

Veel telefoontjes na harde knal in luchtruim R'dam

Soulpunker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen harde knal in het luchtruim boven Rotterdam leverde vanmiddag tientallen verontruste telefoontjes op voor de politie Rotterdam-Rijnmond. Het bleek om een straaljager te gaan die door de geluidsbarrière ging.

De knal deed zich vanmiddag rond 14.00 uur voor en was in een groot gedeelte van de Rijnmond-regio te horen. De knal werd volgens woordvoerder Van der Lei van de Koninklijke Luchtmacht veroorzaakt door een straaljager veroorzaakt. Deze ging door de geluidsbarrière tijdens een zoektocht naar een verdacht vliegtuig. Nadat dat vliegtuig gevonden en geidentificeerd was, kon de straaljager zijn vlucht weer normaal vervolgen.

Uitslag Feyenoord-Schalke 04

Feyenoord speelde in de eigen Kuip haar derde UEFA Cup duel tegen Schalke 04. Er werd met 2-1 gewonnen. De club is daarmee zeker van het bereiken van de volgende ronde.

Feyenoord startte slecht. In de zevende minuut viel -als vaak- uit een standaardsituatie een tegentreffer van Hanke te noteren. Met het inbrengen van Shinji Ono ging de ploeg echter aan het voetballen. Dirk Kuijt en Salomon Kalou konden elkaar daarna vinden. Kalou scoorde na het verstrijken van het halve uur 1-1 en nog voor rust ook de 2-1. Kuijt mistte nog een goede mogelijkheid.

Na rust kwamen de Feyenoord-spelers met rouwband om naar buiten, dit ter gedenken van het overlijden van ZKH Prins Bernard.

Schalke speelde vervolgens om te winnen, alhoewel de Duitsers al zeker waren van kwalificatie. Twee aanvallers kwamen, maar brachten niet voldoende scherpte met zich mee. In de counter verschenen Romeo Castelen, Kuijt en Buffel voor het Schalke doel. Het bleef bij 2-1. De zege brengt Feyenoord naar de volgende ronde.


Feyenoord - Schalke 04 (2-1)
7' Hanke 0-1
33' Kalou 1-1
41' Kalou 2-1

Feyenoord: Lodewijks, Gyan, Saïdi, Paauwe, Mtiliga (Ono/29), Ghaly, Bosschaart, Goor, Castelen (Smolarek/93), Kalou (Buffel/71), Kuijt

Schalke 04: Rost, Altintop, Waldoch, Krstajic, Pander (Asamoah/46), Vermant, Oude Kamphuis (Delura/64), Poulsen, Kobiashvili, Hanke, Ailton (Sand/64)

Rouw en organisatie uitvaart prins Bernhard

De rouw en de organisatie van de uitvaart van prins Bernhard zullen waarschijnlijk sterk overeenkomen met die rond het overlijden van prins Claus (oktober 2002) en van koningin Juliana (maart 2004). Vermoedelijk zal de uitvaart op zaterdag 11 december plaatsvinden. De prins zal worden bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Er zal geen officiële nationale rouw worden afgekondigd. Dat is niet gebruikelijk in Nederland. Wel kunnen burgemeesters bepaalde evenementen stilleggen. Het hof zal tot na de bijzetting hofrouw afkondigen. De Koninklijke familie beslist hoe daaraan inhoud wordt gegeven. De koninklijke standaard op de paleizen krijgt een zwarte wimpel. Waarschijnlijk zal ook het publiek in de gelegenheid worden gesteld om afscheid te nemen van de prins.

Vergadering Tweede Kamer stopgezet
Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft om 21:30 uur een korte verklaring in de Tweede Kamer voorgelezen, en vervolgens de vergadering gestaakt. Het parlement zal niet meer vergaderen tot na een gezamenlijke herdenking van de Eerste en Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wanneer deze plaatsvindt. Overigens duurde in het verleden de vergaderloze periode tot na de uitvaart. Dinsdag is besloten deze periode te verkorten.

FIA bevestigt 10 teams voor 2005

De FIA heeft bevestigd dat er tien teams zullen deelnemen aan het Wereldkampioenschap Formule 1 van 2005. Dit betekent dat er net als dit jaar 20 wagens aan de start zullen staan.

De International Automobile Federation (FIA) heeft Jaguar-racing op de lijst gezet, het team wat ondertussen is omgedoopt tot "Red Bull racing" en onlangs is opgekocht door Dietrich Mateschitz, de eigenaar van Red Bull. Volgens de FIA was de referentie naar Jaguar slechts procedureel en is er reeds een verzoek tot naamsverandering ingediend.

Ook Jordan en Minardi staan zoals reeds verwacht weer op de lijst, hoewel de deelname van beide teams een aantal weken terug nog onzeker was, bleek dat beide teams ondertussen zo goed als zeker waren van deelname aan het komende seizoen.

Zowel Minardi, Jordan als Red Bull hebben nog geen coureurs op de lijst van rijders gezet, de deadline voor inschrijving van coureurs is 3 maart 2005 om 16:00 uur. Het seizoen start met de Grand Prix van Melbourne op 6 maart.

Kijk hier voor de volledige lijst.

Spelletjes voor verveeld kantoorpersoneel

Icoon Algemeen nieuwsTwee oud-medewerkers van PricewaterhouseCoopers hebben een boek uitgebracht met daarin allerlei spelletjes waarmee verveelde kantoormedewerkers hun werkdag kunnen opvrolijken. In hun 'Handboek Kantoorspelletjes' presenteren Marc de Vries en Wouter Labruyere spelletjes met namen als 'Sluit je collega uit', 'Verhuis eens wat van je collega' en 'Secretaressestressen'.

De spelletjes verdrijven niet alleen de saaiheid en de sleur van het kantoorbestaan, maar helpen ook een muisarm voorkomen, aldus De Vries in de Telegraaf. De Vries en Labruyere startten met het spelen van spelletjes bij hun vorige werkgever. Het begon met het simpele overgooien van een stressbal, maar al snel werd de moeilijkheidsgraad en spanning opgevoerd en ontstonden spelletjes als 'Gangbal' en 'Zoek, vind en print'. Zo ook het spel 'Stiften', waarbij collega’s markeerstiften naar elkaar moeten smijten om zo de overhemden van een wat spannender motief te voorzien.

Veel spelletjes gaan op een of andere manier ten koste van anderen. Zo wordt bijvoorbeeld bij het spelletje 'Helpdesk Harassement' geprobeerd een helpdesk zo lang mogelijk bezig te houden met zogenaamde computerproblemen. Ook 'Verzet eens de auto van je collega' en 'Sluit 'm uit' lijken niet direct spelletjes die iedereen een leukere werkdag bezorgen.

Prins Bernhard (1911-2004)

Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld was één van de meest opmerkelijke leden van Koninklijk Huis. Zijn uitspraken, zijn doen en laten, zijn voorliefdes en zijn persoonlijke geschiedenis hebben vaak voor opmerkelijke situaties gezorgd. Voer voor de roddelbladen, discussieprogramma's en historici. Over zijn leven doen de wildste geruchten, die veelal door hem persoonlijk worden ontkend. Prins Bernhard nam het graag voor zichzelf op en schroomde niet ingezonden brieven te sturen of de redactie van een televisieprogramma op te bellen. Een overzicht van zijn leven laat zien dat Nederland een markant persoon armer is.

Prins Bernhard

Prins Bernhard, 1911 - 2004

Scholieres vinden geitenkop in kleedlokaal

Enkele meisjes van een middelbare school in de Oostenrijkse stad Klagenfurt troffen wel iets heel vreemds aan in de kleedkamer van hun gymzaal. De stank die zij bij het betreden roken bleek niet afkomstig te zijn van bezwete gymkleren, maar van een afgehakte geitenkop.

Toen de leerlingen het kleedlokaal binnenkwamen roken ze iets vreemds. Op zoek naar de geur stuitten ze op een geitenkop die op een hoge plank was neergelegd. Het lichaamsdeel was volgens een deskundige slechts kort geleden van de rest van de geit gescheiden, maar begon desondanks al te ontbinden.

De politie denkt dat één van de Sinterklaasgroepen die dit weekeinde gebruik maakten van het kleedlokaal, de kop als trofee meegenomen heeft en daarna vergeten is deze weer te verwijderen. Een zogeheten 'Perchtengruppe' luistert in onder andere Karinthië het Sinterklaasfeest op. Bokkenmaskers zijn een traditioneel onderdeel van het kostuum van de 'Perchten', een soort afschrikwekkende Zwarte Pieten. De betreffende groepen ontkenden overigens iets met de geitenkop van doen te hebben.

Z.K.H. Prins Bernhard overleden

Z.K.H. Prins Bernhard is vanavond om 18:50 uur op 93-jarige leeftijd overleden in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Prins Bernhard was tot vanmiddag thuis op paleis Soestdijk, maar werd naar het ziekenhuis overgebracht omdat zijn toestand verder verslechterde. In het ziekenhuis werd in overleg met de prins besloten af te zien van verdere maatregelen.

De gezondheid van de prins ging de laatste dagen sterk achteruit. De prins had longkanker en dat was niet meer te behandelen. Ook werd onlangs een kwaadaardige darmtumor ontdekt.

Afgelopen week ontving Bernhard veel bezoek op paleis Soestdijk. Familie en vrienden namen daar afscheid van hem. Koningin Beatrix, de prinsessen Irene en Margriet en Pieter van Vollenhoven waren bij zijn overlijden in het ziekenhuis aanwezig. Zijn lichaam is vanavond vergezeld door de koningin van het UMC naar Soestdijk gebracht. Daar hadden zich reeds verschillende kleinkinderen van de prins verzameld.

Lees hier de necrologie van Prins Bernhard.


Prins Bernhard (29 juni 1911 - 1 december 2004)

Mobieltjes groeien uit tot zonnebloem

P.A., junkieXXXL, darkmania en een anonieme FOK!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Zonnebloem uit telefoon Een telefoon die kan uitbloeien tot een zonnebloem. Klinkt onwerkelijk, maar toch hebben Britse wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Warwick een mobiele telefoon ontwikkeld die kan uitbloeien tot een zonnebloem. Door enkel een biologisch afbreekbaar mobieltje in de grond te stoppen en de natuur haar werking te laten doen is dit te realiseren.

De uitvinding van de wetenschappers is wellicht de oplossing voor de enorme aantallen mobieltjes die ieder jaar op de schroothoop belanden. In Europa gaat het om zeker honderd miljoen stuks.

Het unieke van de vondst zit hem in de transparante covers, waartussen de zonnebloempitten zijn ingesloten. Nadat een mobieltje in de grond is gegraven, breekt na een aantal weken de cover af. Zo schieten de pitten wortel en na verloop van tijd bloeit de zonnebloem.
_
Klik hier, hier, hier, hier, en hier voor foto's van de uitvinding (NB: Foto's zijn bijna 2 MB per stuk!).

Feyenoord overweegt El Hamdaoui

Feyenoord overweegt Mounir el Hamdaoui bij Excelsior weg te halen. Volgens technisch directeur Mark Wotte is een overgang mogelijk, al is een definitief besluit daarover nog niet genomen.

Eerder dit seizoen meldden NEC en het Engelse Blackburn Rovers zich al voor El Hamdaoui. De aanvaller scoorde dit seizoen al elfmaal voor de club van Woudesteijn. Feyenoord verwacht in de winterstop eventueel Thomas Buffel en Danko Lazovic kwijt te raken. In ruil daarvoor kan dan El Hamdaoui komen. "Het ligt eraan wat er de komende weken gebeurt," aldus Wotte.

Feyenoord heeft de luxe dat het in alle rust uit de reservestal kan putten. De club van Zuid weet dat ze het eerste recht heeft op de speler. De overkomst van de aanvaller wordt komende week besproken. El Hamdaoui staat vooralsnog tot 2006 onder contract bij Excelsior.

'Bekeerde moslims beleven geloof intenser'

Icoon Algemeen nieuws Steeds vaker bekeren autochtone Nederlanders zich tot de islam. Met name bij jongeren leggen er steeds meer hun geloofsbelijdenis af, waardoor ze vanaf dat moment moslim zijn. Een deel van hen hangt een radicale vorm van de islam aan, op zoek naar de 'ware islam'. Sommigen zijn nog geen zeventien jaar.

Op internet schieten ze als paddestoelen uit de grond. Websites met verhalen over bekeerde jongeren, speciale msn-groepen voor bekeerde moslims en sites voor ouders met kinderen die kiezen voor de islam. Zo ook de site van moslima.nl, waar volgens webmaster Karima, ook een bekeerde moslima, met de week meer bekeringsverhalen binnenstromen.

Veel autochtone jongeren bekeren zich omdat hun vrienden, vriendinnen of partner moslim zijn. Vaak vinden ouders dit verschrikkelijk. Desondanks laten de jongeren zich hier niet door tegenhouden.

De meeste bekeerde moslims beleven de islam intensers dan de traditionele moslims. Een deel van hen radicaliseert en zet zich af tegen de Nederlandse samenleving. Meest bekende voorbeeld zijn de gebroeders W. en Abdul-Jabbar van de Ven. De laatste was ooit een Brabantse katholiek, maar noemt Nederland nu 'de kanker'.

Tegenover het Rotterdams Dagblad bekennen een aantal bekeerden dat de Eindhovense Fourqaan moskee een belangrijke rol speelde op hun weg naar het leven volgens de 'ware islam'. Deze moskee in Eindhoven raakte in het verleden in opspraak, omdat er jonge mensen voor de jihad zouden worden gerekruteerd. Daarbij gaat het onder meer om de recrutering van twee Nederlandse Marokkanen, die in december 2001 om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir.
_
In het artikel van het Rotterdams Dagblad zijn enkele getuigenissen van bekeringen te lezen, zie hier.

Oud-premier Frankrijk veroordeeld

De Franse politicus Alain Juppé is vandaag veroordeeld wegens fraude. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig, zou hij als wethouder van Parijs en voorzitter van de politieke partij RPR fictieve banen hebben gecreëerd. Zes mensen, die in dienst waren van de RPR, stonden op de loonlijst van de stad Parijs. De rechter heeft Juppé hierom nu in hoger beroep veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke celstraf. Daarbij hoort tevens een verlies van zijn burgerrechten voor de duur van een jaar.

© AFP

Juppé was in januari in eerste instantie ook al veroordeeld. Zijn straf viel toen een stuk zwaarder uit, met zestien maanden voorwaardelijk en een verlies van burgerrechten voor de duur van tien jaar. Toen heeft hij al besloten het merendeel van zijn politieke functies neer te leggen. Juppé, die minister-president was van 1995 tot 1997, was tot deze zomer ondermeer kamerlid en partijvoorzitter. Op deze laatste post werd hij afgelopen weekend opgevolgd door Nicolas Sarkozy. De laatste functie die hij nu zal moeten neerleggen is die van burgemeester van Bordeaux.

Na de uitspraak heeft Juppé nog geen verklaring afgelegd. Zijn woordvoerder heeft enkel laten weten dat Juppé "niet in cassatie zal gaan en een verklaring over zijn politieke toekomst voorbehoudt aan de Bordelais". Verwacht wordt dat Juppé zich in 2007 opnieuw kandidaat zal stellen voor de parlementsverkiezingen en wellicht ook voor het presidentschap.

Ongeluk leidt tot bijenpaniek in India

hanskepanske had ons via de nieuws-submit te melden:

Een ongeval met een vrachtwagen heeft in India tot grote bijenpaniek geleidt. In de auto bevonden zich namelijk tientallen bijenvolken die na het ongeluk massaal uitzwermden.

Volgens de bewoners van een nabijgelegen dorp werd de zon bijna verduisterd door de zwerm. Ook was het lawaai van de zoemende insecten oorverdovend. Om niet gestoken te worden vluchtten de bewoners hun huizen in en barricadeerden die. Pas enkele uren later, toen de bijen teruggekeerd waren naar hun koningin in de korf, konden zij zich weer buiten wagen. Achttien mensen moesten door artsen behandeld worden omdat ze meerdere malen waren gestoken door de dieren.

De Frontpage zoekt Metal/rock en HipHop reviewers

WHELP! We zoeken weer mensen, en misschien is het dit keer wél wat voor jou. FOK is namelijk voor de Frontpage op zoek naar twee muziekreviewers. We zoeken één Metal/Rock-review(st)er en één HipHop/Rap-review(st)er. Is dit wat voor jou? Lees dan het onderstaande goed door en solliciteer meteen.

Wat wordt er van een muziekreviewer verwacht?
Zoals hierboven al staat vermeld zijn we specifiek op zoek naar muziekreviewers in een bepaalde muzieksoort. Zo zoeken we een reviewer voor HipHop / Rap en Metal / Rock. Er wordt van je verwacht dat je natuurlijk van dat genre houdt anders wordt reviewen ook erg lastig. Verder wordt er van je verwacht dat je minimaal twee reviews per maand maakt en online zet. Dit alles gebeurt door middel van een speciale reviewtool waar je op in moet loggen. Natuurlijk is het ook heel belangrijk dat je regelmatig je neus laat zien in crewfora om daar mee te denken over planning van de reviews, spellingcheck van reviews en columns en en om mee te denken over de andere lopende zaken aangaande de Frontpage. Je zal dus af en toe behoorlijk flexibel moeten zijn.

Wat kun je als reviewer verdienen?
Helaas kunnen we je geen geld bieden, en ook een computer of auto van de zaak zit er niet in. Je werkt als reviewer op vrijwillige basis mee aan de site, maar gaat wel akkoord met de verplichtingen die er aan gesteld worden zoals hierboven genoemd.

Wat we je wel kunnen bieden is een leuk en enthousiast team van mensen om mee samen te werken, en dat is natuurlijk ook heel veel waard. Je krijgt tevens een @fok.nl-mailforwarder na je proeftijd en een tagje FP-Crew bij je naam. Uiteraard krijg je de CD's door ons aangeleverd en mag je deze na review behouden. De portokosten (vaak slechts 1,56 per CD) zijn echter wel voor jouw rekening.

Hoe kun je solliciteren?
Heb je interesse? Stuur dan een uitgebreide mail naar frontpage@fok.nl met als titel [sollicitatie (genre)]. Vermeld in deze mail (in ieder geval) het volgende:
Je username
Woonplaats
Leeftijd
Een (uitgebreide) beschrijving van jezelf
Je interesses op muziekgebied
De reden dat je ons team wilt komen versterken
De uren van de dag dat je denkt online te kunnen zijn om fora/ planning te checken en te kunnen reviewen.
Of je al vaker reviews hebt geschreven.

Je kunt naar deze functie solliciteren t/m vrijdag 3 December 23.59 uur.

Namens de FOK! FP-crew,

De eindredactie

Prins Bernhard overgebracht naar ziekenhuis

Prins Bernhard 2Prins Bernhard is aan het begin van de avond van Paleis Soestdijk naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht gebracht. Dat meldt De Telegraaf. Twee weken geleden werd bekend dat de hoogbejaarde prins longkanker met uitzaaiingen heeft. De laatste week zou zijn toestand verslechterd zijn.

De prins heeft meer klachten gekregen van zijn aandoeningen. Omdat dit niet goed op Paleis Soestdijk te behandelen was, is hij overgebracht naar het UMC. Naast longkanker speelt een darmtumor de prins parten en heeft hij last van kortademigheid wegens vocht achter de longen. Zowel gisteren als vandaag werd de 93-jarige Bernhard op Soestdijk bezocht door verschillende familieleden.

Girls Game Talk: Stapelgek


Stapelgek word ik van de stapels. Ik heb namelijk veel te veel games. Er liggen tientallen games naast mijn computer en de stapeltjes naast mijn consoles groeien ook gestaag. Dan heb ik het nog niet eens over de uitpuilende kast gehad. Toch blijf ik nieuwe kopen. Er komen gewoon veel te veel leuke games uit. Op het moment staan er een stuk of tien games, die ik nog niet uitgespeeld heb, op mijn computer geïnstalleerd. Ik zit vast bij een puzzel waarvoor ik niet genoeg aanwijzingen heb, vind het even niet leuk meer, die ene sprong lukt me maar niet of er moest eerst een review af waardoor ik nu eigenlijk een beetje het verhaal kwijt ben (en mijn aantekeningen en plattegronden!). Af en toe begin ik vol goede moed aan een nieuw spel, maar na een paar dagen komt er dan meestal toch weer iets tussen. Dan staat er dus weer een halfgespeeld spel op mijn computer waarvan ik na een paar maanden niet meer weet hoe ver ik er mee was.

'Dood Marleen Konings was ongeluk'

Marleen KoningsDe dood van de Nederlandse Marleen Konings was een ongeluk. Dat beweert de 46-jarige verdachte van de moord in de rechtszitting tegen hem. Konings werd vanaf eind december vorig jaar vermist in Zuid-Afrika. Op 16 januari werd het levenloze lichaam van de 24-jarige studente in een kloof gevonden. Twee dagen daarvoor was verdachte Ferdinandt Mostert opgepakt.

Mostert beweert dat hij samen met Konings door de kloof een wandeling maakte, toen hij schrok van een hert dat plotseling op het pad was gesprongen. Het dier zou een bedreiging hebben gevormd, waarop hij zijn wapen had getrokken. Konings zou hiervan in paniek zijn geraakt, en werd in het tumult per ongeluk geraakt door een kogel.

Marleen Konings had Mostert in een jeugdherberg ontmoet. Samen zouden ze naar Kaapstad rijden, waar Konings op 29 december had afgesproken met een vriendin. Daar is ze nooit aangekomen. Behalve de moord op Konings wordt Mostert ook de moord in 1997 op een voormalige celgenoot ten laste gelegd. Verder staat de man onder meer terecht voor roof, verkoop van bezittingen van Konings, gebruik van de creditcard van de Nederlandse, fraude en illegaal wapenbezit. In totaal zou hij vijftig strafbare feiten hebben gepleegd. De uitspraak in de moordzaak wordt pas volgend jaar verwacht.

Einde zegereeks Wessels

De Armeniër Sargis Sargsian heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Peter Wessels. DE Nederlander, die zijn laatste twee toernooien wist te winnen, verloor in twee sets in de eerste ronde van het Challengertoernooi op Mauritius.

Sargsian had weinig problemen met de vermoeide Nederlander, setstanden waren 6-2 en 6-0. Wessels won afgelopen weekend nog het toernooi in Groningen, en een week daarvoor was hij de sterkste bij het Challengertoernooi in het Finse Helsinki.

Spelers moeten zich zwart schminken

De voorzitter van de Spaanse voetbalclub Getafe, Angel Torres, is kwaad. Reden is dat de Getafe-fans Eto'o in de thuiswedstrijd tegen Barcelona met oerwoudgeluiden hebben gekrenkt.

De voorzitter is overigens niet van mening dat de Getafe-aanhang racistisch is. "Het is belachelijk te denken dat er hier sprake is van racisme aangezien we spelers hebben van verschillende nationaliteiten. Hij denkt dat de club voorop gaat in de strijd tegen racisme.

"Wij wijzen iedere vorm van racisme en vreemdelingenhaat af en dat zullen we laten zien ook", aldus Torres in een reactie op de radio. "Ik heb de spelers gevraagd bij het volgende thuisduel met zwart geschminkte gezichten aan te treden", waarmee Torres wil aantonen dat de club racisme niet tolereert.

Nederlanders actief op Jerez

Het was een drukke dag op het circuit van Jerez. Op een nat circuit kwamen vijftien coureurs, waaronder twee Nederlanders, in actie.

Voor Jordan reed Christijan Albers in de auto van vorig jaar en Robert Doornbos in een auto die deels is aangepast op de nieuwe regels. Het was een lastige dag met verschillende regenbuitjes. Met name Robert Doornbos had hier last van en spinde tweemaal de grintbak in. Toch kwamen beide Nederlanders toe aan het afleggen van een aanzienlijk aantal rondes. Robert Doornbos reed 73 rondes en zette als snelste tijd een 1:25.291 neer. Christijan Albers was in zijn 61 rondes iets sneller met een 1:24.452. Doornbos zal de komende dagen nog doortesten voor Jordan.

De snelste man van de dag was Felipe Massa in de Sauber. Achter hem vinden we Jarno Trulli en Mark Webber. Nick Heidfeld viel in zijn Williams-test een beetje tegen met een negende plek. Voor BAR reden vandaag twee jonge coureurs, Alan van der Merwe, Adam Carroll, die de kans kregen ervaring op te doen in de Formule 1.

Testtijden 1-12-2004 Jerez:

Pos. CoureurTeam Tijd Rondes
1 Felipe Massa Sauber 1:15.513 59
2 Jarno Trulli Toyota 1:18.287 53
3 Mark Webber Williams 1:20.171 90
4 Enrique Bernoldi BAR 1:20.370 48
5 Luca Badoer Ferrari 1:21.672 60
6 Takuma Sato BAR 1:21.724 70
7 Vitantonio Liuzzi Red Bull 1:21.900 48
8 Ralf Schumacher Toyota 1:22.069 37
9 Nick Heidfeld Williams 1:22.713 87
10 Christian Klien Red Bull 1:22.731 46
11 Marc Gené Ferrari 1:23.191 41
12 Alan van der Merwe BAR 1:23.730 30
13 Christijan Albers Jordan 1:24.452 61
14 Robert Doornbos Jordan 1:25.291 73
15 Adam Caroll BAR 1:28.865 25

Oekraïne: regering Janoekovitsj weggestemd

Het Oekraïense parlement heeft de regering van premier en presidentskandidaat Janoekovitsj naar huis gestuurd. Vanmiddag werd een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen met een krappe meerderheid van drie stemmen aangenomen. Gisteren werd de motie in eerste lezing nog verworpen. Oekraïne krijgt nu tijdelijk een zogenoemde volksregering.

© AP
Juichende parlementsleden vanmiddag in Kiev

De stemming in het parlement liep nog enige vertraging op doordat demonstranten in de binnenstad van Kiev het de parlementsleden onmogelijk maakten de regeringsgebouwen te bereiken. Pas na een oproep van parlementsvoorzitter Lytvyn werden de parlementariërs doorgelaten.

Hooggerechtshof
Een uitspraak van het Hooggerechtshof kan nog dagen op zich laten wachten. Na oppositiekandidaat Joesjtsjenko heeft ook Janoekovitsj een procedure aangespannen wegens verkiezingsfraude. Hij beweert dat vooral in het westen van het land, waar de meesten aanhangers van Joesjtsjenko wonen, met de stemmen geknoeid is. De intussen voormalig premier wil een hertelling van alle stemmen. Zijn tegenstander blijft pleiten voor nieuwe verkiezingen. Dat is ook de voorkeur van aftredend president Koetsjma. Hij weigert echter enkel de tweede ronde van de verkiezingen over te laten doen omdat dit "ongrondwettelijk zou zijn".

© AFP
De menigte voor het Oekraïense parlement

Voetballer (16) overlijdt na training

Na afloop van een voetbaltraining is de 16-jarige Frank Cremers overleden. De Winschoter trainde maandag bij voetbalclub Noorderster in Oude Pekela. Tijdens de training zakte de A-Junior in elkaar.

De jeugdspeler werd op het veld nog gereanimeerd. Bij aankomst in het Sint Lucasziekenhuis in Winschoten bleek hij te zijn overleden. De vermoedelijke doodsoorzaak is een hartstilstand. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat een amateurvoetballer tijdens het beoefenen van zijn sport onwel wordt en komt te overlijden. Eerder dit jaar overleed voormalig profvoetballer Arno Schaap tijdens een oefenduel tussen amateurs.

VVD'er: 'Dienstplicht opnieuw invoeren'

Legolas_Greenleaf herschreef onderstaand bericht en tipte het in de nieuws-submit, waarvoor dank!

Hans Van Baalen Als het aan het VVD-Kamerlid Van Baalen ligt, dan wordt de dienstplicht in het leger opnieuw ingevoerd. Dat zegt hij in een interview dat hij gaf aan HP/De Tijd. Volgens hem bevordert de dienstplicht onder andere de integratie van allochtonen.

"Het leger biedt structuur en brengt discipline bij", aldus van Baalen. Verder vindt hij dat het een gevoel van "Wij Nederlanders verschaft." Hoewel hij erkent dat er nu geen meerderheid te vinden is voor het herinvoeren van de dienstplicht, wil hij het toch doen.

Hij zal, volgens eigen zeggen, "de geesten langzaam rijp moeten maken." Daarvoor vindt hij onorthodoxe maatregelen nodig, want "het marcheert niet meer in onze samenleving."

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 3

Suc6 allemaal met de 3e ronde van Wat is dit!!
Deze week 1 dag later gestart namelijk op dinsdag
Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (dinsdag)

Tweede plaatjes (woensdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Heerenveen wil winnen in Zagreb

SC Heerenveen kijkt met veel vertrouwen uit naar de UEFA cupwedstrijd donderdagavond tegen Dinamo Zagreb.

Mede gesterkt door de 1-0 overwinning vorige week op VfB Stuttgart (1-0) en het gelijkspel tegen Feyenoord (2-2) wil trainer Gertjan Verbeek dat zijn ploeg minimaal een punt haalt uit de derde wedstrijd in de tweede ronde. Zowel Heerenveen als Zagreb hebben nu drie punten uit twee duels.

"Heerenveen hoeft hier niet te winnen, maar we gaan er wel voor. Op winst gaan zit in onze cultuur. Vervolgens kunnen we het thuis tegen Beveren afmaken", zegt Verbeek. Hij stelde dat VfB Stuttgart in zijn laatste thuiswedstrijd tegen de Kroaten moet en zal winnen. In de berekening van Verbeek gaan Benfica, VfB Stuttgart en Heerenveen dus door en vallen de Kroaten en het nog puntloze SK Beveren af.

De vermoedelijke opstelling van Heerenveen:

Vandenbussche; Haarala, Hansson, Seip en Rzasa; Hestad, Radomski en Väyrynen; Yildirim, Huntelaar en Selakovic.

Minister wil strengere eisen aan NS

chopke en oekoedroekoe hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat gaat strengere eisen stellen aan de concessie die de Nederlandse Spoorwegen (NS) het recht geeft tot 2015 van het spoornet gebruik te maken. Zo wil ze dat de service in de provincie op peil blijft en dat de kortingskaart voor senioren niet gaat verdwijnen. Daarnaast wordt het bedrijf eerder afgerekend op veiligheid en beschikbaarheid van zitplaatsen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de bewindsvrouwe waarschijnlijk nog woensdag de Tweede Kamer inlichten over haar voornemens. In de nieuwe concessie worden de regels voor prijsverhogingen niet aangepast.

Voorzitter wil zwart geschminkte voetballers

best_wel_boing had ons via de nieuws-submit te melden:

Icon Sport - VoetbalDe voorzitter van de Spaanse voetbalclub Getafe, Angel Torres, is kwaad. Reden is dat de Getafe-fans Barcelona-spits Samuel Eto'o in de thuiswedstrijd tegen die club met oerwoudgeluiden hebben gekrenkt.

De voorzitter is overigens niet van mening dat de Getafe-aanhang racistisch is. "Het is belachelijk te denken dat er hier sprake is van racisme aangezien we spelers hebben van verschillende nationaliteiten. Hij denkt dat de club voorop gaat in de strijd tegen racisme. "Wij wijzen iedere vorm van racisme en vreemdelingenhaat af en dat zullen we laten zien ook", aldus Torres in een reactie op de radio. "Ik heb de spelers gevraagd bij het volgende thuisduel met zwart geschminkte gezichten aan te treden", waarmee Torres wil aantonen dat de club racisme niet tolereert.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Voetballer (16) overlijdt na training

Een anonieme FOK!-ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Na afloop van een voetbaltraining is de 16-jarige Frank Cremers overleden. De Winschoter trainde maandag bij voetbalclub Noorderster in Oude Pekela. Tijdens de training zakte de A-Junior in elkaar.

De jeugdspeler werd op het veld nog gereanimeerd. Bij aankomst in het Sint Lucasziekenhuis in Winschoten bleek hij te zijn overleden. De vermoedelijke doodsoorzaak is een hartstilstand. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat een amateurvoetballer tijdens het beoefenen van zijn sport onwel wordt en komt te overlijden. Eerder dit jaar overleed voormalig profvoetballer Arno Schaap tijdens een oefenduel tussen amateurs.

Ricksen wil bij Glasgow Rangers blijven

Fernando Ricksen heeft gezegd dat hij ook de komende jaren bij Glasgow Rangers wil blijven spelen.

De 28-jarige middenvelder, wiens contract aan het eind van dit seizoen afloopt, heeft al drie maal een nieuwe aanbieding naast zich neergelegd, maar verwacht er wel uit te komen met de Schotse club. "Ik verwacht hier nog een lange tijd te blijven", aldus de Limburger.

De 12-voudig international zegt dit aan de vooravond van de UEFA cup wedstrijd tegen zijn oude club AZ. Een terugeer naar Alkmaar lijkt niet aan de orde. "Ik zeg nooit nooit, maar voorlopig kan ik me een vertrek bij Rangers niet voorstellen. Ook al is AZ nu een grote club in Nederland, het is nog geen Rangers."

De manager van de Rangers, Alex McLeish, hoopt dat de goede prestaties van de Schotse club mee zullen spelen in de beslissing van Ricksen. Sinds oktober 2003 staat de club weer voor het eerst op de eerste plaats in de Schotse competitie, en de club lijkt op weg te zijn om verder te komen in de UEFA cup.

"We respecteren wat Fernando voor ons heeft gedaan. Hij houdt van voetbal en ik weet dat hij van Rangers houdt. We zullen hem zeker een aanbieding doen en dan moet hij maar beslissen. Maar ik denk dat Fernando een keuze zal maken op basis van voetbalredenen, niet op basis van geld", aldus McLeish.

[upd] 'Foto van Mohammed B. klopt niet'

Muizje had ons via de nieuws-submit te melden:

Advocaat Peter Plasman van moordverdachte Mohammed B. zegt dat justitie geblunderd heeft met de foto die ze in het televisieprogramma Opsporing Verzocht afgelopen maandag vertoonde. Volgens Plasman geeft de foto helemaal geen goed beeld hoe B. er uit zag op het moment van de moord op cineast Theo van Gogh.

Plasman probeerde in een kort geding te voorkomen dat justitie de foto openbaar zou maken. Dat mislukte omdat het Openbaar Ministerie (OM) aangaf dat men een precies beeld van B. absoluut nodig had om verder onderzoek te kunnen verrichten. De advocaat zegt nu dat dit 'precieze beeld' niet overeen komt met hoe B. er op de dag van zijn arrestatie uitzag. Hij droeg volgens Plasman namelijk een bril en had een muts op. De foto die justitie verspreid heeft laat B. zien zonder bril en muts.

Nu 'de verkeerde foto' van B. is verspreid, kun je extra vraagtekens bij het nut van de publicatie zetten, meent Plasman. Volgens hem had het OM zijn cliënt mét bril en muts moeten portretteren, om het door justitie gewenste resultaat te krijgen.

Mohammed B. zelf ligt nog steeds in het gevangenisziekenhuis met een gebroken been. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht, en is daardoor slechts één keer 20 minuten verhoord.

Justitie laat in een reactie weten dat getuigen zeggen dat B. geen bril droeg op het moment van de moord. Ook bij zijn arrestatie droeg hij geen bril.


Mohammed B. in Opsporing Verzocht


Mohammed B. op een foto uit 2003


Overigens hebben lang niet alle dagbladen de foto van B. geplaatst. De Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en het Brabants Dagblad plaatsten de politiefoto niet. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad daarentegen brachten de foto zelfs op de voorpagina. Ook actualiteitenrubrieken op tv vertoonden de foto.

Update 16.05 uur

Het ANP meldt dat het niet helemaal duidelijk is of Mohammed B. tijdens de moord op Theo van Gogh een bril droeg. "De waarnemingen van de getuigen zijn verdeeld", zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. "In het merendeel van de getuigenverklaringen wordt de bril in het signalement van B. niet genoemd." Volgens de advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, is de verdachte echter brildragend en heeft hij deze ook altijd op. Dit zei Plasman gisteravond in het televisieprogramma Nova

De recente foto van Mohammed B. werd maandagavond tijdens het programma Opsporing Verzocht getoond. Justitie hoopt hierdoor antwoord te krijgen op de vraag hoe de verdachte op de dag van de moord van zijn woning in Amsterdam-West naar Amsterdam-Oost ging. Verder wil het onderzoeksteam weten met wie Mohammed B. onderweg of op de plaats van de moord heeft gesproken. En tenslotte wil het team weten of B. de route die Theo van Gogh van huis naar zijn werk aflegde, van tevoren is kaart is gebracht.

[Update] Xbox release data

Microsoft heeft een aantal titels een Europese datum gegeven. Onder deze titels zitten Conker en Jade Empire, twee potentiële topgames.

Jade Empire: voorjaar 2005
Mech Assault 2: februari 2005
Conker: Live & Reloaded: maart 2005
Gun Griffon: lente 2005
Project Zero 2: Crimson Butterfly: februari 2005
Dead or Alive Ultimate: februari 2005

Update 16:00u

De data zijn ietwat aangepast, het nieuwe lijstje ziet er nu zo uit:

Jade Empire: lente 2005
Forza Motorsport: lente 2005
Conker: Live & Reloaded: lente 2005
Gun Griffon: lente 2005
Project Zero 2: Crimson Butterfly: januari 2005
Dead or Alive Ultimate: februari 2005
Mech Assault 2: januari 2005

Sprinkhanenplaag komt aan in Europa

Icoon Buitenlands nieuws De gigantische sprinkhanenplaag, die een aantal landen in Noord-Afrika al heeft geteisterd, heeft het vaste land van Europa bereikt. In het zuiden van Portugal zijn de eerste zwermen met vraatzuchtige beesten geland op een aantal stranden in de Algarve.

Duizenden sprinkhanen zijn reeds gesignaleerd in de steden Sagres en Vila do Bispo. Doordat het weer slecht is, zijn velen al gestorven. Vooral de zware neerslag zorgt hiervoor. Op de Canarische Eilanden is de sprinkhanenzwerm van tweehonderd miljoen stuks weer aan het afnemen. Desondanks waarschuwen autoriteiten dat het gevaar nog niet is geweken.

Wijzigingen in de FP-crew (november)

Ieder begin van de maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Deze keer de wijzigingen van november.

Afscheid
We hebben afgelopen maand afscheid genomen van FP-moderators Janssen en mvt, reviewer FLIPNEUS, nieuwsposter DePresident en columniste Jane. Tevens zijn Jerruh (reviewer), Joppe (reviewer) en Tony_Montana67 (reviewer en columnist) tijdelijk gestopt als crewleden. Wij willen hen allen heel erg bedanken en hopen een aantal van hen binnenkort weer terug te zien!

Welkom!
Naast dit afscheid zijn er gelukkig ook weer een aantal nieuwe FP-crewleden bijgekomen. Vampier heeft het columnistenteam nu voor vast versterkt en Chanty is teruggekeerd als nieuwsposter. Verder hebben we sinds enige tijd een handjevol nieuwe FP-moderators: Snarf, Willy, Ferdo, Anlock_Distronix en Dannon. Daarnaast is Sc0rPi0n van nieuwsposter naar FP-moderator gegaan en vervullen Natalie en Adagio naast hun normale taken binnen FOK! nu ook respectievelijk de functie van parttime FP-moderator en parttime nieuwsposter. Wij wensen iedereen natuurlijk weer heel veel succes met zijn of haar (nieuwe) taak!

Belgen geven Mohammed B. een bril

De Belgen snappen maar weinig van de grote discussie die in Nederland heerst rondom het balkje van Mohammed. Weblog Zattevrienden.be bedacht dan ook iets "om de arme jongen wat te helpen." Zij hebben Mohammed B. voorzien van een 'brilleke', om zo het verlies van zijn 'balkske' te compenseren.

In België is het heel normaal dat verdachten met naam en toenaam in de krant komen. Ook foto's van verdachten mogen gewoon geplaatst worden. Op de website is het mogelijk B. een brillenmontuur naar keuze te geven. Of de advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, ook om het geheel kan lachen is niet bekend.


Mohammed B. met zijn nieuwe brillen

100-jarige zanger wil weer op tournee

Icoon opmerkelijk nieuwsDe 100-jarige zanger en acteur Johannes Heesters is bezig om voor komend jaar een nieuwe tournee te plannen. De Nederlander, volgens het Guiness Book of Records de langst werkende podiumartiest, is met name in zijn tweede vaderland Duitsland erg bekend. Heesters wordt komende zondag 101 jaar.

Heesters wil samen met het Duitse Filmorkest Babelsberg vanaf 16 januari naar zestien plaatsen in Duitsland. Hij plant een grote muziek- en dansshow, waarin een halve eeuw filmgeschiedenis centraal staat. Heesters loopt en danst inmiddels niet meer zo goed, maar zingen gaat hem nog prima af. Behalve met de voorbereiding voor zijn tournee zal hij de komende maand druk zijn met verschillende kerstshows.

De in 1903 geboren Johannes Heesters debuteerde in 1920 in Amsterdam. Hij vertrok in de jaren dertig naar Wenen en Berlijn, en was aanvankelijk vooral actief in de operette en film.

Johannes Heesters
De 100-jarige Johannes Heesters is zeer bekend in Duitsland

Emancipatie moslima's niet best

Scootmobiel, D-mike-E en TGT hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Debat in Amsterdam Het is slecht gesteld met de emancipatie van moslima's in Nederland. Zo worden moslimvrouwen in Nederland vaak tegengehouden door de cultuur en de etnische gemeenschap waartoe zij behoren. Ook de samenleving werpt diverse hindernissen op. Dat bleek uit een door de gemeente Amsterdam georganiseerd debat, gisteren.

Diverse sprekers kwamen aan bod bij het debat met de titel "Powergirl of Probleemgeval?". Onder hen ook de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Aboutaleb. Volgens hem krijgen moslima's bijna nooit de ruimte hun leven in te richten, zoals het bijvoorbeeld kunnen volgen van een studie Ook uitte Aboutaleb zijn zorgen over de grote aantallen allochtone vrouwen in blijf-van- mijn-lijfhuizen.

Een Turkse moslima deelde de mening van Aboutaleb. Volgens haar moeten juist de moslimmannen emanciperen en niet de moslima's zelf. "Mijn vader vindt het niet goed dat ik drie maanden naar Amerika wil voor een stage en hij snapt ook niet dat ik op mezelf zou willen wonen om me een zelfstandige vrouw te voelen. Mijn moeder wél", aldus de Turkse studente.

Volgens een moslima uit het aanwezige panel moet de studente juist thuis de emancipatie toch op gang zien te brengen. "Niet Tweede-Kamerlid Hirsi Ali, die nu thuiszit en daar doet ze goed aan, kan dit probleem voor jou oplossen." .

"Als ik afgestudeerd ben, wil ik een plek op de arbeidsmarkt. Maar die krijg ik niet", riep een moslimvrouw. A. Verlaan, Amsterdamse ambtenaar, bevestigde dat moslimvrouwen moeilijker aan een stageplaats of baan kunnen komen. "De praktijk leert dat een sollicitatiebrief ondertekend met een Nederlandse naam eerder tot succes leidt dan een brief met een Marokkaanse naam eronder", zo zei ze.

Veel aanhoorders deelden de mening dat racisme en discriminatie bij moslimvrouwen flink wordt onderschat. "Maar moslimvrouwen moeten niet ontkennen dat de onderdrukking van moslima's een feit is, omdat ze zich snel aangevallen voelen op hun cultuur en religie. Dat staat een open discussie in de weg", stelde de Nederlandse deelneemster.

Rankovic mag vertrekken bij Vitesse

Vitesse is bereid om mee te werken aan een transfer van Aleksandar Rankovic.

De 26-jarige Rankovic werd onlangs verbannen naar Jong Vitesse, omdat hij weigerde plaats te nemen op de reservebank voor de competitiewedstrijd tegen PSV. Manager voetbalzaken Jan Streuer zegt dat de Serviër weg mag, maar dat daar dan wel wat tegenover moet staan.

"Van zijn transfersom plus het salaris willen wij twee transfervrije spelers halen, zoals bijvoorbeeld Remco van der Schaaf", aldus Streuer tegenover Omroep Gelderland. Rankovic zou in de belangstelling staan van de Duitse club Alemannia Aachen en wil zelf graag weg uit Arnhem. "Zoals het hier nu gaat, kan ik niet bij Vitesse blijven. Echt niet."

De zaakwaarnemer van Rankovic, Gordon Stipic, vindt dat Rankovic respectloos wordt behandeld. "Schandalig dat hij in het tweede moet spelen. Er is interesse, maar Vitesse vraagt een te hoge transfersom, zoals vaker", aldus Stipic.

Man overlijdt na drinkwedstrijd

geldropse_polleke en Chico81 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een Tsjechische man heeft een zuipwedstrijd moeten bekopen met zijn leven. De 57-jarige inwoner van Kyjov wilde met de wedstrijd, waarin hij het opnam tegen zijn vriendin, laten zien waartoe hij in staat was. Dat meldden Tsjechische media vandaag.

Zijn vriendin, twintig jaar jonger, raakte buiten westen en ligt momenteel met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis. De man had een halve fles rum achter elkaar leeg gedronken, de vrouw net iets minder.

Tatum en Ruud definitief uit elkaar

Icoon Showbiz nieuwsHet showbizz-echtpaar Tatum Dagelet en Ruud de Wild gaat definitief scheiden. Dat bevestigt De Wild. De presentatrice en de dj gingen vorig jaar al tijdelijk uit elkaar, maar besloten later het toch opnieuw te proberen.

"We gaan inderdaad scheiden. We hebben meer meegemaakt in ons huwelijk dan een normaal echtpaar in dertig jaar. Door alles rond de dood van Pim Fortuyn ben ik toch veranderd", verklaart De Wild aan de media. De breuk is volgens hem niet het gevolg van een nieuwe liefde van één van beiden. De twee willen ondanks hun scheiding samen voor hun één jaar oude dochter Toy Travis blijven zorgen.

Nominaties 'Sporter van het Jaar' bekend

De nominaties voor de titel 'Sporter van het Jaar' zijn woensdag bekendgemaakt.

Bij de heren nomineerde de Nederlandse sportpers zwemmer Pieter van den Hoogenband, baanwielrenner Theo Bos en schaatser Erben Wennemars en bij de vrouwen de inmiddels gestopte wielrenster Leontien van Moorsel, amazone Anky van Grunsven en zwemster Inge de Bruijn.

Voor de titel 'Sportploeg van het Jaar' komen de hockeydames, de roeiers van de Holland Acht en de Olympische zwemploeg op de 4x100m vrije slag (heren) in aanmerking. Kandidaat voor de titel 'Beste Aangepaste Sporter' zijn rolstoeltennissers Robin Ammerlaan en Esther Vergeer en wheeler Kenny van Weeghel .

De Jaap Eden Trofee zal op 23 december worden uigereikt tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI. Vorig jaar waren Wennemars, Van Moorsel, de mannenestafetteploeg 4x100 meter (atletiek) en Vergeer de winnaars.

Beloki definitief naar Liberty Seguros

Joseba Beloki keert definitief terug bij ploegleider Manolo Saiz. Hij kocht eerder zijn contract bij Saunier Duval af om naar Liberty Seguros te kunnen vertrekken.

Na een moeilijk seizoen bij La Boulangère en Saunier Duval, waarin hij terugkwam van zijn zware blessure uit de Tour de France van 2003, wilde Beloki terug naar zijn oude ploeggenoten en begeleiders, die tegenwoordig bij Liberty Seguros onder contract staan. Na een gesprek met de teamleiding van Saunier Duval kon hij daar zijn contract afkopen. Nu heeft hij, zoals verwacht, een contract getekend bij Liberty Seguros.

Exploderende lavalamp kost leven man

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen man uit de Amerikaanse staat Washington is overleden nadat hij getroffen werd door rondvliegende glasscherven van een lavalamp. De 24-jarige Philip Quinn uit Kent had de lamp geplaatst op een hete kachel. Hij werd zondag door zijn ouders dood aangetroffen in zijn woonwagen.

"We hebben geen idee waarom hij in hemelsnaam een lavalamp op een kachel plaatste", zegt de plaatstelijke politiewoordvoerder Paul Petersen. Volgens het onderzoek werd Quinn getroffen in zijn hartstreek. Hij zou nog zwaargewond naar het slaapgedeelte van zijn woonwagen zijn gestrompeld, alwaar hij overleed. De politie heeft geen sporen van alcohol- of drugsgebruik in de woning aangetroffen.

Ontwerper wordt Jordan's technisch directeur

Jordan lijkt het team voor de komende jaren te hebben versterkt. Ontwerper Mark Smith, die de laatste jaren voor Renault werkte, keert terug naar Jordan als technisch directeur.

Smith werkte vanaf 1991 voor het Jordan-team in de Formule 1, maar vertrok in 2001 naar Benetton. In de laatste jaren bij Jordan was hij hoofdontwerper bij het team en verantwoordelijk voor de EJ11, waarmee het team nog de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap van 2001 behaalde. Nu keert hij terug bij het team als technisch directeur. Daarmee wordt het team versterkt in met name technische kennis over het ontwikkelen van een auto.

Eddie Jordan toonde zich verheugd door de terugkeer: "Ik ben erg blij dat Mark terug is bij Jordan. Zijn werk speelde een grote rol bij de ontwikkeling van de beste auto die we hadden in de afgelopen jaren en naar mijn mening was hij belangrijk voor de recente verbetering van zijn vorige team. Zijn terugkeer als technisch directeur, samen met het akkoord over het gebruik van de Toyota-motoren in 2005, betekent dat we alle reden hebben om optimistisch te zijn over verbetering van onze performance volgend jaar."

Mark Smith gaf de redenen aan voor zijn terugkeer: "De terugkeer naar Jordan heeft twee belangrijke facetten. Ten eerste, de motiverende factor is uiteraard een sleutelrol te spelen in het verder naar voren brengen van het team op de grid. Dit zal niet makkelijk zijn of snel gebeuren, maar het is een uitdaging waar ik waarde aan hecht. Ten tweede is dit team iets speciaals voor mij. Ik was gelukkig om in 1991 één van de drie ontwerpers van de eerste Jordan F1-auto te mogen zijn. Ik kijk uit naar wat ik persoonlijk zie als een nieuw tijdperk bij Jordan."

Hingis tennist in Thailand

Martina Hingis zal het tennisracket weer ter hand nemen. De 24-jarige Zwitserse, winnares van vijf Grand Slam titels, zal eind januari mee gaan doen aan het WTA-toernooi in Pattaya (Thailand)

Voorlopig zal het een eenmalige rentree zijn voor het goede doel. Hingis stopte twee jaar geleden met haar tennisloopbaan, omdat een chronische enkelblessure het spelen op het hoogste niveau onmogelijk maakte. Officieel heeft ze echter nooit afscheid genomen.

De voormalige nummer een van de wereld doet mee aan het tennistoernooi om de aandacht te vestigen op mensen die in Thailand en andere landen onder armoedige omstandigheden moeten leven. Ze zamelt geld in voor diverse hulporganisaties. Hingis is niet van plan om meer toernooien in 2005 te gaan spelen, het laatste toernooi van Hingis was in oktober 2002 in Filderstadt.

Gerucht: Sam&Max Freelance Police komt toch!

De adventure-scene heeft een eigen PDF-magazine, "The Inventory". Ter ere van het twee-jarig bestaan ervan werd een forumparty georganiseerd waar bezoekers bekende en onbekende ontwikkelaars van adventuregames vragen konden stellen.

Wolfgang Kierdorf, directeur van de pasgeleden opgestarte publisher Bad Brain Entertainment, werd gevraagd welke projecten zijn bedrijf naast adventure A Vampyre Story op het oog had. Zijn antwoord:

"[...]
"Also there are negotiations with LucasArts but I can't get into detail here. Maybe this will be the surprise release of 2005. The game you all wanted but didn't get (except for a fine trailer)."
[...]"


Dit kan haast niet anders dan een verwijzing naar Sam & Max Freelance Police zijn, het langverwachte vervolg op Sam & Max Hit the Road dat afgelopen zomer door LucasArts werd gecancelled. Dit is echter nog niet officieel bevestigd. In mei vervalt de licentie die Lucasarts momenteel heeft voor Sam & Max, de rechten komen dan weer bij bedenker Steve Purcell te liggen. Voor iedereen die de trailer van Sam & Max Freelance Police gemist heeft nog even een linkje en wat screenshots van het spel zoals dat bij Lucasarts destijds in ontwikkeling was:



Knuffelrobot moet eenzame ouderen troosten

Japanse eenzame ouderen hebben de mogelijkheid gezelschap te kopen van een zogenoemde 'knuffelrobot'. Dat meldt het persbureau Kyodo vandaag. Behalve praten kan de robot emoties simuleren door met de ogen te bewegen. Geheel naar Japans gebruik blijft de machine uiterst beleefd tegen zijn 'baasje'.

De robot is zo geprogrammeerd dat hij bepaalde patronen kan herkennen. Zo zal hij een opmerking als 'Vandaag ben ik in een slechte gezondheid' pareren met: "Misschien bent u oververmoeid. Waarom rust u vandaag niet uit?" Ouderen kunnen verder een quizspelletje met de machine spelen. De 45 centimeter hoge huisgenoot moet ruim 600.000 yen gaan kosten, oftewel zo'n 4300 euro.

De knuffelrobot

Theater: Aluin - Putlucht

De mannen zijn zichzelf kwijtgeraakt. Vrouwen zijn geëmancipeerd, en maken plaats voor hun vriendjes om huishoudelijke karweitjes op te knappen en de kinderen van school te halen. Maar voelt het mannelijke geslacht zich wel goed in deze nieuwe rol, en is het wel in staat om deze nieuwe manier van leven goed en overtuigend uit te voeren? Theatergroep Aluin gaat op zoek naar het antwoord in een show vol seksisme en macho-gedrag, en pakt alles wat het onderweg tegenkomt met beide handen aan.

"De toenemende overbodigheid van de man wordt door middel van veel verschillende sketches met komische en vaak zelfspottende inhoud op een grappige manier geportretteerd."

"Niks is zo vermakelijk als leedvermaak."



Frankrijk wil af van Hezbollah tv

In Frankrijk dreigt de tv-zender van de Libanese Hezbollah–beweging haar zender al weer te moeten sluiten. Enkele weken geleden kreeg het televisiestation, Al–Manar TV, juist een licentie om in Frankrijk uit te zenden, tot woede van veel Joodse-organisaties overigens.

Nu echter wil het Franse commissariaat voor de media zelf van Al–Manar TV af, omdat het station zich schuldig heeft gemaakt aan het uitzenden van tot haat en geweld aanzettende programma's. Zo werd in een programma van 23 november een zogenaamde deskundige aan het woord gelaten die waarschuwde voor ''zionistische pogingen'' om ziekten als aids in Arabische landen te verspreiden. Het commissariaat heeft de hoogste Franse bestuursrechter nu verzocht om Al–Manar uit de lucht te halen.

EU-lijst
In Nederland maakte minister Bot van Buitenlandse Zaken deze week aan de rest van Europa bekend dat ons land vindt dat Hezbollah op de EU-lijst van terreurorganisaties moet komen. Hij herhaalde zijn standpunt in Den Haag bij de Euromed, de conferentie van de EU en de landen rond de Middellandse Zee.

Binnen de Unie is daar echter geen eensgezindheid over.

Elshot kan voor drie jaar bijtekenen

Rechtsback Kurt Elshot kan zijn aflopende contract bij FC Groningen verlengen met drie jaar. De 27-jarige Elshot, die ook in de belangstelling staat van NEC, heeft de aanbieding in beraad.

Elshot debuteerde al in het seizoen 1995/1996 voor de Groningers. Tot nu toe speelde hij 226 competitiewedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. Elshot gaf afgelopen zomer aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Een stage bij het Engelse Stoke City leverde echter geen contract op.

Honderden doden door noodweer Filipijnen

Icoon Buitenlands nieuws De Filipijnse autoriteiten hebben woensdag bekendgemaakt dat het dodental als gevolg van het recente noodweer is opgelopen tot zeker 403. Nog minstens 156 andere mensen worden vermist. De Filipijnen werden maandag getroffen door een tropische storm die hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen met zich meebracht.

De schade is vooral in het noorden van het land groot. De meeste doden vielen dan ook in de provincie Quezon, in de steden Real, Infanta en General Nakar. De bruggen die deze steden met elkaar verbinden zijn ingestort, waardoor de hele regio moeilijk te bereiken is voor hulpverleners.

De Filipijnse minister van Defensie Avelino Cruz liet dinsdag al weten dat er een nieuwe tyfoon op de eilandengroep afkoerst. De tyfoon, met de naam Nanmadol, zou veel sterker zijn en een veel groter bereik hebben dan de tyfoon van afgelopen maandag.


De tyfoon van maandag zorgde voor veel overstromingen en aardverschuivingen

Jordan ontkent verkoop

Jordan ontkent dat het team zo goed als verkocht is. Het bevestigt wel nog steeds gesprekken te voeren met investeerders.

De laatste dagen waren de geruchten over een snelle verkoop van Jordan aan Arden International zeer levendig. Volgens sommige berichten was het team al zo goed als verkocht.

De voorlichter van het team ontkent dit nu: "Het team is niet verkocht. Zoals altijd zijn we in gesprek met investeerders die interesse hebben in het het versterken van de toekomstige competiviteit van het team. Zolang er niets gebeurt of totdat er iets gebeurt is er niets te vertellen."

Vandaag werden ook de teams die gaan deelnemen aan de GP2-klasse, de opvolger van de F3000, bekend. Arden International is hierin opgenomen, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat het team ook in de Formule 1 dit jaar zal gaan deelnemen.

PvdA verdeeld over Geert Wilders

Icoon politiek binnenland nieuwsDe PvdA toont zich verdeeld over de woorden van partijleider Wouter Bos, die zaterdag in een interview liet blijken samenwerking met Geert Wilders niet bij voorbaat uit te willen sluiten, ook niet in een eventuele regeringscoalitie. Het domste wat de PvdA kan doen is een cordon sanitaire om Wilders heen leggen, zeggen veel fractieleden. Anderen, zoals oud-minister Klaas de Vries, menen dat praten simpelweg 'niet aan de orde' is.

De scheidslijn lijkt vooral tussen een nieuwe generatie PvdA-Kamerleden en een oudere garde te vallen. "De zorgen die Wilders-kiezers hebben, moeten ook de onze zijn. Al hebben wij andere antwoorden", zegt Co Verdaas, Kamerlid sinds 2003. De PvdA heeft geleerd van de fouten uit het verleden, meent Gerdi Verbeet, voormalig fractie-assistent van Ad Melkert. "We dienen nu moties in met de LPF. Wie had dat gedacht?", aldus Verbeet. Diederik Samsom, Kamerlid sinds 2003, zegt graag te praten met Wilders. Samsom: "Het is leuk om flink van mening te verschillen. De afstand tussen Geert en mij is vier miljard euro, oftewel de complete Ontwikkelingsbegroting. Die wil hij afschaffen! Aan de onderhandelingstafel kan hij dat niet volhouden." Kamerlid Frans Timmermans wijst op het succes van Wilders in de peilingen. "Als hij werkelijk 1 miljoen kiezers achter zich krijgt, kun je die niet negeren."

'Hij heeft maar één missie: tegen de islam'
Met name PvdA-politici die al wat langer in de politiek meedraaien lijken moeite te hebben met de lijn van hun partijleider. Oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek zegt dat de toon van Wilders haar niet aanstaat. Ze zegt desondanks niemand te willen uitsluiten, 'tenzij hij een racist is'. Wilders is een voortreffelijk Kamerlid, meent oud-minister Klaas de Vries, actief in de politiek sinds de jaren zeventig. Een coalitie met Wilders is echter volgens De Vries simpelweg 'niet aan de orde'. Volgens Khadija Arib is een coalitie met Wilders uitgesloten. "Hij heeft maar één missie: tegen de islam. Er is niets dat ons bindt", aldus Arib. Adri Duivesteijn denkt ook dat er met het conservatief-liberale Kamerlid geen enkele inhoudelijke overeenkomst bereikt kan worden. Hij kan zich daarbij niet voorstellen dat Wilders van zijn kant wil samenwerken met de PvdA.

'Politieke tegenstanders niet uitsluiten'
Wouter Bos zegt in de Bosbode, een wekelijkse nieuwsbrief van de politicus, dat hij veel positieve reacties en een enkele negatieve reactie heeft ontvangen naar aanleiding van zijn uitlatingen. Hij zegt weliswaar meer verschillen dan overeenkomsten te zien met Wilders, maar stelt tegelijkertijd dat politieke tegenstanders niet bestreden moeten worden 'door ze te negeren of uit te sluiten'. "Je moet altijd het inhoudelijke debat aan gaan. (..) Ik doe dat omdat ik het fout vond dat de PvdA in 2002 het debat met Fortuyn meed en hem eigenlijk uit sloot waardoor ook een boel kiezers zich niet serieus genomen voelden. Daar heeft de PvdA toen een hoge prijs voor betaald met de grootste verkiezingsnederlaag ooit", aldus Bos in zijn nieuwsbrief.

Kamer: opheldering over bewaarplicht internet

Icoon Binnenlands nieuws Een groot deel van de Tweede Kamer heeft minister Donner van Justitie om opheldering gevraagd over een Europees voorstel om gegevens van internetgebruik een jaar lang te bewaren. De bewaarplicht zou inhouden dat gegevens over alle verzonden emails en over alle bezochte websites van iedere internetter een jaar lang worden bewaard. Dit zou ook gelden voor mensen die niet verdacht worden van een misdrijf.

De VVD en het CDA willen eerst opheldering van de minister. Ook de PvdA, GroenLinks en D66 hebben aangegeven tegen het voorstel te zijn. De partijen willen dat Donner eerst het nut en de noodzaak van zo'n plicht onderzoekt.

Eerder deze week kwamen 41 internetaanbieders al in opstand tegen het voorstel. De aanbieders wezen onder andere op de hoge kosten die de opslag van de gegevens met zich meebrengt, maar ook op de schending van de privacy en de belemmering van innovaties in de internetsector.

Bruggink niet inzetbaar

Arnold Bruggink zal niet met SC Heerenveen afreizen naar Zagreb, waar de Friese club donderdag in de UEFA cup moet spelen tegen Dinamo Zagreb.

De 27-jarige aanvallende middenvelder heeft nog teveel last van een verrekking in zijn bovenbeen, die hij vorige week opliep tijdens de wedstrijd tegen VfB Stuttgart. Ook doelman Boy Waterman is niet beschikbaar.

Mika Väyrynen kan daarintegen wel weer spelen. De Fin liet zich onderzoeken bij het 'muscle-lab' van atletiek-trainer Henk Kraayenhof en uit die tests bleek dat hij topfit is. "We gaan proberen te winnen. Dan zijn we zo goed als geplaatst", aldus trainer Gert Jan Verbeek in De Telegraaf.

Bij een gelijkspel zal de beslissing pas in de laatste groepswedstrijd vallen. Heerenveen ontvangt dan Beveren en Dinamo Zagreb gaat dan op bezoek bij VfB Stuttgart. Alleen de eerste drie ploegen in de poule plaatsen zich voor de volgende ronde. Benfica is de vijfde club in Groep G.

Hamilton reageert op ontslag Phonak

Gisteren werd bekend dat Phonak in een laatste poging voor een ProTour-licentie Tyler Hamilton heeft ontslagen. De sterrenner van het team wordt door de UCI beschuldigd van gebruik van bloeddoping.

Hamilton reageert nu op zijn ontslag: "Na vele gesprekken met het teammanagement hebben we samen geconcludeerd dat het voor het team niet mogelijk zou zijn zich op het huidige niveau te manifesteren met mijn naam in het team. Gespecificeerd zou het onmogelijk voor Phonak zijn om te worden geaccepteerd in de UCI ProTour met een rijder die nog lopende dopingzaken tegen zich heeft."

Het heeft voor Phonak niet mogen baten. Ondanks de laatste pogingen van het team om te laten zien dat het anti-doping is, hebben eerdere gebeurtenissen de UCI doen besluiten het team uit te sluiten van de ProTour. De UCI begrijpt dat het team renners die worden beschuldigd van dopinggebruik, zolang het niet vaststaat, in bescherming neemt. De UCI vindt het echter onaanvaardbaar dat de medische staf van het team de onderzoeksmethoden van de UCI in twijfel heeft getrokken.

FNV: verplicht werkgevers allochtonen aan te nemen

Icoon economisch nieuws Als het aan de vakcentrale FNV bondgenoten ligt, moet het kabinet een quotumregeling gaan invoeren die werkgevers verplicht een bepaald percentage allochtonen in dienst te nemen. Volgens vice-voorzitter A. Jongerius is dit een goed moment voor zo'n regeling, omdat de hoge werkloosheid onder allochtonen 'niet meer te verkopen is'.

De werkloosheid onder het allochtone deel van de bevolking was vorig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 14 procent, terwijl de werkloosheid onder de autochtone bevolking slechts 4 procent was.

Er is in het verleden al vaker gesproken over een dergelijke maatregel. Volgens Jongerius is de werkloosheid onder allochtonen ook slecht voor de integratie. "Werk is juist hét middel tot integratie."

Minder PSP launchtitels dan gepland

Sony heeft bekend gemaakt dat er voor de Japanse launch van de PSP een tweetal titels minder beschikbaar zullen zijn. De twee games (Mahjong Taikai en Need for Speed: Underground Rivals) zullen pas in 2005 beschikbaar zijn.

Vorige week werd al bekend dat Rengoku: The Tower of Purgatory ook vertraagd was. De complete launch lijst bestaat nu uit de volgende games:

Armored Core Formula Front
Dynasty Warriors
Hot Shots Golf
Mah-jong Fight Club
Ridge Racer
Tiger Woods PGA Tour Golf
Vampire Chronicle: The Chaos Tower

Reuze PlayStation Portable siert station Tokio

In de tijd dat computers, handhelds en gameconsoles steeds krachtiger, maar vooral ook compacter worden, heeft Sony bij wijze van stunt het omgekeerde gedaan. Ter ere van de introductie van hun nieuwste console, de PlayStation Portable (PSP), heeft men in het drukste treinstation van Tokio vier reuze PSP's, met een formaat van circa acht bij vier meter opgehangen. En het mooiste: ze werken ook nog. Hiermee kunnen de twee miljoen reizigers die dagelijks het station passeren deze aankondiging nauwelijks meer negeren.

De consoles blijven nog hangen tot 3 december, de jubileumdatum waarop het precies tien jaar geleden is dat de eerste PlayStation in de Japanse winkels verscheen. De introductie van de PSP staat gepland voor 12 december.

Schumacher : GPDA heeft levens gered

Zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Michael Schumacher denkt dat de Grand Prix Drivers’ Association veel heeft bijgedragen aan de veiligheid van de F1.

De Duitser zegt zefls dat er door het werk van de GPDA levens zijn gered. De GPDA is een soort van vakbond voor de F1-coureurs en komt ondermeer op voor hun rechten op het gebied van veiligheid.

Na het tragische weekend op het circuit van Imola in mei 1994, waar Ayrton Senna en Roland Ratzenberger de dood vonden en Rubens Barrichello een zware crash ternauwernood overleefde, werd de GPDA weer in ere hersteld. Sindsdien wordt er nauw met de FIA samengewerkt om de sport zo veilig mogelijk te maken.

"In mijn ogen is de GPDA van essentieel belang voor de coureurs. Mede door de goede banden met de FIA worden de circuits steeds veiliger. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan projecten voor op de openbare weg," aldus Schumacher.

"Ik ben blij dat er door de coureurs zowel binnen de GPDA als met de FIA goed wordt samengewerkt. Ons werk is van grote invloed op de circuits over de gehele wereld. Ik denk dan ook dat onze input ernstige verwondingen en misschien zelfs wel fatale crashes heeft voorkomen," aldus de Duitser die in 1999 op Silverstone zijn been brak nadat zijn remmen dienst weigerden.

Sterrenteam Cruijff verliest van Barcelona

Johan Cruijff heeft de benefietwedsrijd, om geld in te zamelen voor de bestrijding van AIDS in Afrika, met zijn 'Johans All Stars' met 4-3 verloren van Barcelona.

Cruijff liet Ajax-speler Julien Escudé in de tweede helft opdraven, het was de enige speler uit de Nederlandse eredivisie die aan de wedstrijd deelnam.
Trainer Frank Rijkaard van Barcelona liet zijn sterren ten minste een helft spelen.

De Catalaanse doelpunten werden gemaakt door Iniesta, Deco, Messi en Belletti. Voor Johans All Stars scoorden de Japanner Nakata, oud-Ajacied Benni McCarthy en de Bulgaar Martin Petrov. Giovanni van Bronckhorst was de enige Nederlander binnen de lijnen, hij speelde de eerste helft mee voor Barcelona.

Opstelling All Stars: Jorge Campos (Abbiati, 46), Ostlund, Kompany, Pochettino (Kapsis, 46), Carboni (Escudé, 46), Obodo (Buckley), Nakata (Jorge Campos, 71), Baraja (Van Buyten, 46), Uche (Petrov, 46), Bojinov (D'Alessandro, 46), Owen (McCarthy, 46).

Naaktfoto's 13-jarige scholiere on-line gezet

DarkShine had ons via de nieuws-submit te melden:

Van een 13-jarige scholiere van scholengemeenschap Groenewald in het Limburgse Stein zijn vorige week naaktfoto's gepubliceerd op internet. Op een paar foto's staat het meisje met ontbloot bovenlijf. Volgens de scholiere waren de foto's bestemd voor privégebruik.

Het meisje zegt niet te weten wie de foto's on-line heeft geplaatst. Ten minste op twee websites verschenen de afbeeldingen. Op één ervan kon men middels een gastenboek reageren, alwaar veel bezoekers beledigende boodschappen hadden achtergelaten. Ook waren bij de foto's schunnige bijschriften geplaatst. Die sites zijn off-line gehaald.

Veel leerlingen van het Groenewald hebben bovendien de foto's in hun e-mailbox ontvangen. Eén leerling werd zelfs met een uitgeprint exemplaar op het schoolplein betrapt. Het slachtoffer heeft zich in eerste instantie ziek gemeld, maar gaat inmiddels weer naar school.

Het meisje heeft zich wel bij de politie gemeld maar officieel nog geen aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder is ook moeilijk te achterhalen waar de foto's vandaan komen. Als ze eenmaal op internet staan verspreidt het zich als het ware vanzelf. De één stuurt de foto's weer door aan een ander.

-
Linkje naar de foto's mag (behoort zelfs) achterwege te blijven in reacties.

Officiële HL2 Deathmatch uit plus de Source SDK

Op de website van Half-Life 2 en via steam kondigde Valve gisteren aan dat er een officiële deathmatch beschikbaar is ter download. Naast de officiële deathmatch is ook de Half-Life 2/ Source SDK (software development kit) beschikbaar, waarmee mods gemaakt kunnen worden. De download van de deathmatch is ongeveer 30MB en de Source SDK 40MB en ze kunnen alleen gedownload worden via het bij de game geleverde steam.

Voor de creatievelingen is er bovendien een geldprijs van 5000 dollar te winnen door de beste deathmatch map te maken. De tweede en derde prijswinnaars krijgen elk 3000 dollar.

"[...]
Half-Life 2: Deathmatch

New multiplayer game featuring physics simulation system

Half-Life 2/Source SDK

Includes game code needed to create Half-Life 2/Source MODs

Ability to edit Half-Life 2 maps

Maya model exporter

3d Studio Max model exporter source code

Sample MOD with vehicles


Source Updates

HTTP and non-HTTP map auto downloading functionality

Enhanced dedicated server logging capabilities

Various tweaks and fixes

*Also: A Half-Life 2: Deathmatch Map Making Contest has been announced. The winning entry will receive a cash prize of $5,000. Two runner up entries will receive a cash prize of $3,000.
[...]"


PSP: 260 euro ; Nintendo DS: 217 euro

De PlayStation Portable komt pas 25 maart in Europa. Je zult dus nog even moeten wachten. Maar een (richt)prijs is er al.

Op de site van Gameplay.co.uk staat het al in de catalogus voor 179,99 pound sterling. Omgerekend komt dat op zo'n 260 euro uit.

Ook de Nintendo DS staat op de planning voor 25 maart en is volgens Gameplay 149,99 pound sterling waard. Zo'n 217 euro.

Sparen maar

Acteur John Barrymore overleden

De Amerikaanse acteur John Drew Barrymore is maandag in Los Angeles overleden. Barrymore is 72 jaar oud geworden. De carrière van de acteur stond altijd in de schaduw van die van zijn vader, de vooroorlogse filmlegende John Barrymore, en zijn dochter Drew, die al op jonge leeftijd wereldfaam verwierf door haar rol in E.T.

Het hoogtepunt van de carrière van Barrymore lag in de jaren vijftig en zestig. Hij speelde onder meer in films als The Sundowners, High Lonesome, Quebec, The Big Night, Thunderbirds en While the City Sleeps. Barrymore had echter de naam moeilijk te zijn, en werd herhaaldelijk gearresteerd wegens dronkenschap en mishandeling van zijn echtgenote. Drugsgebruik in de jaren zestig maakte vrijwel een einde aan zijn carrière. Hij trok zich voor langere periodes ver van de bewoonde wereld terug en was nauwelijks betrokken bij de opvoeding van zijn kinderen.

Acteur John Drew Barrymore
John Drew Barrymore (1932 - 2004)

Wilders ontvangt dagelijks doodsbedreigingen

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Geert Wilders doet dagelijks vier tot vijf keer aangifte van een aan hem gerichte doodsbedreiging. Die bedreigingen komen uit de extreemislamitische hoek.

Omdat Wilders veel tijd zou verliezen als hij voor iedere bedreiging naar de politie zou moeten stappen, is met justitie afgesproken dat hij de aangiften laat verlopen via het hoofd van de beveiligingsdienst van de Kamer. Wilders moet daartoe telkens een machtigingsformulier ondertekenen om alle bedreigingen die hij ontvangt in één keer aan te geven.

De uitzonderlijke manier waarop het Kamerlid aangifte mag doen is ontstaan doordat de ex-VVD'er al wekenlang vrijwel dagelijks ernstige bedreigingen ontvangt wegens zijn kritiek op moslimextremisten en radicale moskeeën.

Twijfels Paauwe aanvoerdersband

De kritiek op Patrick Paauwe stapelt zich op. De verdediger van Feyenoord overweegt het inleveren van zijn aanvoerdersband.

"Zo ver is het nog niet, maar het zou eventueel een optie zijn. Ik ben nu de pispaal bij Feyenoord, maar ik geef de moed niet op," zei Patrick Paauwe afgelopen dinsdag in De Kuip.

De verdediger die in het verleden op het middenveld speelde maakt veel slordige fouten. Ondanks de berg kritiek zal Paauwe vanavond tijdens het UEFA-cup duel tegen Schalke 04 volgens trainer Ruud Gullit gewoon de aanvoerdersband dragen.

Te heet om te voetballen

Voorzitter Herrerias van de Mexicaanse voetbalclub Veracruz is dinsdag voor zes maanden geschorst. Zijn elftal boycotte een thuiswedstrijd, omdat het te heet was om te voetballen, de temperatuur liep in de schaduw op naar 40 graden celsius.

Veracruz kreeg tevens een boete van 160.000 euro, en de tegenstander Chiapas de overwinning (0-2). Herrerias is de tweede voorzitter in het Mexicaanse voetbal die een schorsing krijgt. President Bernat van Puebla werd in oktober voor twaalf maanden uitgesloten, nadat een scheidsrechter en zijn assistenten werden aangevallen door een groep supporters met Puebla-emblemen op hun shirts.

Zlatan beklaagt oude club Malmö

Zlatan Ibrahimovic heeft zijn frustratie geuit over de gang van zaken rond zijn transfer van Malmö naar Ajax in 2001.

De huidige spits van Juventus die destijds nog geen zaakwaarnemer had denkt dat Malmö daar misbruik van heeft gemaakt. "De club pakte alles, ik had niks", aldus Ibrahimovic. "Ik had geen zaakwaarnemer, dat was mijn grote fout. Ik had een compleet ander contract gehad bij Ajax als ik een zaakwaarnemer had gehad", vervolgde de Zweed.

Afgelopen zomer vertrok Ibrahimovic vlak voor het sluiten van de transfermarkt van Ajax naar Juventus.

Alternatief forum voor ontevreden Half-Life 2 gamers

Het was al bekend dat posts met klachten over de Steam activatie-methodes in het officiële Valve forum zonder pardon verwijderd worden.

De site SteamWatch biedt daarom een eigen forum aan waarin geregistreerde gebruikers hun ervaringen kunnen delen. Er is onder andere kritiek over de schending van consumentenrechten, maar ook worden er ideeën geopperd voor alternatieven.

Op de website is een open brief aan Valve geplaatst waarin het vertrouwen tussen de consument en het bedrijf aan de kaak wordt gesteld. Een kleine quote:

quote
Can those who are not yet your fans trust you ever again? Will they understand and agree they have no free choice when it is about obtaining games? I bought HL2 and activated it. Can I trust you? Will you shut down my steam account because I do what I can? Will you shut it down by mistake? Who has control over the games I bought? It used to be me. Now it is "Steam".

Massale sterfte walvissen en dolfijnen

Er vindt een massale sterfte van walvissen en dolfijnen plaats. Na de enorme sterfte van de zeezoogdieren bij Australië heeft het fenomeen nu ook Nieuw-Zeeland bereikt.

Nadat er in Australië al bijna 120 dolfijnen en walvissen om het leven gekomen zijn, zijn er inmiddels ook vijfenvijftig dieren op het noordereiland van Nieuw-Zeeland gestrand en overleden. Het is een mysterie waarom de dieren massaal het leven laten.

India wil Grand Prix op stratencircuit

De Formule 1 plannen van India willen niet echt vlotten. Om de kosten van een compleet nieuw circuit uit te sparen wil het land nu een Grand Prix op een stratencircuit gaan houden, net als in Monaco.

Vorig jaar heeft Bernie Ecclestone al eens een kijkje genomen in Hyderabad, de plek waar het nieuwe circuit zou moeten verrijzen. De lokale overheid heeft echter besloten om de geldraan voor dat project dicht te draaien, en nu wil de nationale automobielclub de Grand Prix op een stratencircuit laten rijden.

"Gezien de enorme kosten die een nieuw circuit met zich meebrengt is de regering niet bereid hiervoor geld uit te trekken. We willen het nu gaan aanpakken op de Monaco-manier, dus een stratencircuit over bestaande wegen," zegt Sanjay Sharmi van de Indiase auto – en motorsportfederatie.

Of India inderdaad groen licht krijgt voor het plan is nog maar de vraag, in landen als China en Bahrein was de overheid wel bereid peperdure nieuwe circuits aan te leggen.

Deelname PSV aan Dubai Cup

Van 8 tot 15 januari zal PSV deelnemen aan de eerste versie van de Dubai Cup. Naast PSV zijn ook Bayern München, Boca Juniors en FC Barcelona uitgenodigd voor het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten.

De club uit Eindhoven dat zal uitkomen tegen twee van de drie ploegen, strijkt ruim 600.000 euro op door alleen al deel te nemen aan het toernooi. Het geld zal door PSV coach en technisch directeur Guus Hiddink worden geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding. Vorig seizoen deed PSV mee aan een zeer lucratief toernooi in Zuid Korea.

Tegenslag voor promotie Ocean's Twelve

De promotietour voor de nieuwe Amerikaanse film Ocean's Twelve moet worden aangepast doordat hoofdrolspeler George Clooney (Danny Ocean) last heeft van zijn rug. De acteur is wegens een hernia niet inzetbaar voor activiteiten rond de première van de productie. Een aantal interviews zijn al afgezegd.

Clooney zou volgens een woordvoerder al langere tijd klagen over rugklachten. Hij is de tweede ster uit de film die niet kan deelnemen aan promotie-activiteiten. Hoofdrolspeelster Julia Roberts beviel afgelopen weekend van een tweeling. Desondanks blijven er genoeg sterren over. Onder meer Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Andy Garcia en Matt Damon spelen hoofdrollen in de opvolger van kaskraker Ocean's Eleven uit 2001. De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé heeft een bijrol in de film, die deels in Nederland werd opgenomen. Ocean's Twelve draait vanaf 10 december in de Amerikaanse bioscopen.

De cast van Ocean's Eleven
Clooney (links) is niet inzetbaar tijdens de promotie van Ocean's Twelve

Maxwell krijgt loonsverhoging

Na maandenlang onderhandeld te hebben over de voorwaarden staat Maxwell op het punt een verbeterd contract te tekenen bij Ajax. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola laat aan Voetbal International weten binnen tien dagen eruit te zijn.

Het betekent niet direct dat de Braziliaan langer bij Ajax blijft. Het contract zal nog steeds aflopen in de zomer van 2006. Maar bij een tussentijds vertrek is Ajax nu wel in de posititie een hogere transfersom te vragen.

De 23 jarige linkspoot heeft eergisteren de geruchten over een vertrek in de winterstop de kop ingedrukt door te zeggen dat hij niet vertrekt bij Ajax in de winterstop.

Kritiek op scheidsrechter kost Claessens duel

Het Sportcomité van de Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Gert Claessens van RC Genk voor een wedstrijd geschorst, omdat hij zich na de wedstrijd tegen Anderlecht laatdunkend in de media uitliet over scheidsrechter Paul Allaerts.

De ex-speler van Vitesse noemde de arbiter onder meer "rotte vis", "stom" en "dom" , ook kreeg Claessens een boete van 2500 euro.

De Belgische voetbalbond wil een voorbeeld stellen met de schorsing van Claessens. Niet eerder kreeg een speler in België een schorsing naar aanleiding van kritiek in de media.

Bergkamp rijkste speler Premier League

Het Engelse magazine FourFourTwo beweerd dat Dennis Bergkamp de rijkste speler is in de Engelse Premier League.

Door zijn geld prima te beheren zou de Arsenal speler tijdens zijn 18 jarige carrière 54 miljoen euro bijeengespaard hebben. Op de tweede plaats staat Robbie Fowler die zo'n slordige 40 miljoen euro zou bezitten.

Het contract van de Nederlander loopt aan het einde van het seizoen af, maar onlangs gaf hij toe nog best een jaar langer bij Arsenal te willen blijven.

Behandeling Larsson in Amerika

Henrik Larsson is naar de Verenigde Staten gevlogen om een revalidatie programma te volgen bij een specialist voor knieverwondingen. De FC Barcelona spits scheurde vorige week zijn kruisbanden waardoor hij de rest van het seizoen uitgeschakeld is.

De Catalaanse club hoopt dat een bezoek bij Dr. Richard Steadman in Colorado zijn herstel zal versnellen. Een woordvoerder van de club liet weten dat Dr. Steadman de verwonding zal bekijken en daar een revalidatieprogramma op zal afstemmen. Thiago Motta heeft dezelfde kliniek bezocht toen hij in september last kreeg van dezelfde blessure.

Boete dreigt voor rouwende amateurclub

De KNVB legt de amateurclub AFC Quick 1890 mogelijk een boete op. De club liet zijn jeugteams afgelopen zaterdag niet spelen, vanwege het overlijden van een speler van het eerste eltal.

De 19-jarige voetballer werd doodgeslagen bij een discotheek in Nijkerkerveen. Quick 1890 organiseerde zaterdag een herdenkingsbijeenkomst.

Volgens de reglementen had gewoon moeten worden gespeeld", aldus KNVB-woordvoerder Rob de Leede in het Algemeen Dagblad. "Er zijn richtlijnen en alleen het elftal waarin een overleden voetballer speelde, krijgt dispensatie. Dat kan bijna niet anders bij een bond met een miljoen ledena.

De interim preses van Quick 1890 hoopt dat het niet tot een boete komt. "Hopelijk drijven ze het niet op de spits en binden ze in. Ik verwacht dat wel."

Dronken Räikkönen zakt in elkaar op straat

Een dronken Kimi Räikkönen is op Gran Canaria in elkaar gezakt na een avond ongelofelijk doorzakken.

De McLaren-coureur is door een fotograaf van de Duitse sensatiekrant Bild gefotografeerd terwijl hij nog op het voetpad lag. "Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn gedrag," verklaarde Kimi tegen een Finse krant.

De vijfentwintigjarige sportman is echter duidelijk gefrustreerd over het feit dat hij, na een lang en moeilijk seizoen, niet eens op stap kan gaan zonder dat hij de volledige internationale pers over zich heen krijgt.

"Waarom zou ik niet uit gaan en een paar drankjes drinken? Soms zou ik willen dat ik gewoon een normaal persoon was," aldus de Fin. Voormalig Formule 1 coureur en Duits commentator Hans Stuck veroordeelde het gedrag van Kimi. "Räikkönen is een rolmodel voor kinderen en jonge mensen."

Reuze PlayStation Portable siert station Tokio

Intelligence had ons via de nieuws-submit te melden:

De PSP van 8 meter langIn de tijd dat computers, handhelds en gameconsoles steeds krachtiger, maar vooral ook compacter worden, heeft Sony bij wijze van stunt het omgekeerde gedaan. Ter ere van de introductie van hun nieuwste console, de PlayStation Portable (PSP), heeft men in het drukste treinstation van Tokio vier reuze PSP's, met een formaat van circa acht bij vier meter opgehangen. En het mooiste: ze werken ook nog. Hiermee kunnen de twee miljoen reizigers die dagelijks het station passeren deze aankondiging nauwelijks meer negeren.

De consoles blijven nog hangen tot 3 december, de jubileumdatum waarop het precies tien jaar geleden is dat de eerste PlayStation in de Japanse winkels verscheen. De introductie van de PSP staat gepland voor 12 december.

Voor meer games-gerelateerd nieuws, kijk je uiteraard even op FOK!games!

'Veiligheidsraad naar 24 zetels'

Een speciale commissie van de Verenigde Naties heeft gisteren geadviseerd om de Veiligheidsraad uit te breiden tot 24 leden. Tot nu toe telt de Raad vijftien zetels. Naast hervorming van één van de belangrijkste organen van de VN, geeft de commissie nog honderd andere adviezen waarmee de slagkracht en interventiesnelheid van de organisatie verbeterd zouden kunnen worden. Wanneer alle punten worden overgenomen zou dat de grootste verandering zijn sinds de oprichting van de VN.

Voor de vernieuwde Veiligheidsraad doet de commissie twee voorstellen. Het meest vergaand is het idee om het aantal permanente leden uit te breiden tot tien. De huidige vijf, Frankrijk, Groot-Brittanië, China, Rusland en de Verenigde Staten, zouden hun vetorecht behouden. Voor de nieuwe permanente zetels maken vooral Duitsland, India en Brazilië een goede kans. Zij kondigden eerder al aan graag een permanente zetel te willen hebben. De vier zetels die in dit voorstel over zouden blijven, zouden gaan rouleren onder de overige leden van de VN. Hun totaal zou daarmee op dertien komen.

Voorstel twee neemt geen nieuwe permanente leden op in de Raad. Alle nieuwe zetels zouden volgens een vaste sleutel over de continenten verdeeld moeten gaan worden. Ook in dit voorstel behouden de huidige grote vijf hun vetorecht.

© United Nations
De huidige VN Veiligheidsraad

Tekening Van Gogh brengt flink geld op

Competer had ons via de nieuws-submit te melden:

Een pentekening van Vincent van Gogh uit 1884 heeft gisteren bij een veiling 119.500 euro opgebracht. Dat is ruim meer dan de 60.000 euro die was verwacht. De Maastrichtse kunsthandelaar R. Noortman kocht de tekening bij het veilinghuis Christie's in Amsterdam.

Het sobere doek toont de tuin van de pastorie van Nuenen met daarin een vrouw. Van Gogh bevond zich in 1884 bij zijn ouders, nadat hij de hoop op een gelukkige relatie met zijn vriendin Sien (Clasina Maria Hoornik) had opgegeven. Het kunstwerk behoorde tot het nalatenschap van de in februari overleden illustratrice Fiep Westendorp. De opbrengst is bestemd voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Kijkshop voor de rechter om reclame met Balkenende

Users Scootmobiel en Cash hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De winkelketen Kijkshop is door de Nederlandse Staat voor het gerecht gedaagd, wegens het publiceren van een reclamefolder met daarin een afbeelding van premier Balkenende als peuter.

Aanstaande maandag zal in de Amsterdamse rechtbank de eerste zitting in de procedure worden gehouden. Vice-president W. Tonkens- Gerkema zal dan beide partijen horen.

De Staat heeft de gerechtelijke procedure opgestart om hiermee een principe-uitspraak te verkrijgen. Hiermee hoopt men in de toekomst het misbruik van afbeeldingen van politici voor commerciële doeleinden aan banden kunnen leggen.

Eerder al werd een afbeelding gebruikt van Balkenende in een pornografische voorstelling om een poster voor een dance-party 'op te sieren'. Ook hieruit volgde een rechtzaak tegen de uitgever van de poster.

\'J-Peetje\', op de gewraakte reclameposter van de Kijkshop
'J-Peetje', op de gewraakte reclameposter van de Kijkshop.

Geen hypermarché's in Zuid-Holland

D-mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben gisteren bekend gemaakt dat de provincie geen hypermarché's zal krijgen in de polder. Volgens bestuurder Van Dijk is er daarvoor geen ruimte. Hypermarché's zijn winkels met enorme oppervlakten waar van alles verkocht wordt. Onder andere in Frankrijk en de Verenigde Staten zijn deze populair.

De gedeputeerde, een lid van het dagelijks bestuur van de provincie, wijst op de negatieve bijeffecten die de hypermarché's kunnen hebben. "Ze zorgen ervoor dat de binnensteden leger worden. Kijk naar Amerika, daar missen veel binnensteden een goed winkelaanbod."


In Frankrijk komen hypermarché's, zoals deze
'Intermarché Les Mousquetaires', veel voor

Metal Slug 3

Toen mensen om computergames te spelen nog de deur uitmoesten naar een arcadehal waren kasten van SNK altijd erg populair. Spellen als King of Fighters en Metal Slug zorgden onder de bezoekers voor veel opwinding en een structureel tekort aan kwartjes. Tegenwoordig zijn arcades in het westen nagenoeg verdwenen, ze zijn geheel verdrongen door de thuisconsoles.

Om toch wat meer geld te verdienen werd Metal Slug door SNK ook op consoles uitgebracht. Eerst exclusief op de NeoGeo maar een paar jaar geleden verscheen Metal Slug X op de PS1. En nu verschijnt er een port van Metal Slug 3 op de Xbox en PS2. Metal Slug 3 is inmiddels vier jaar oud en in de arcades zijn intussen deel 4 en 5 verschenen. Voor deze review hebben we de PS2 versie getest, maar op wat online-mogelijkheden na (de Xbox-versie houdt online een scoreboard bij) zijn de versies gelijk aan elkaar.

Nieuw onafhankelijk beoordelingssysteem voor games

Vanwege de onduidelijkheid in de huidige beoordelingssysteem voor games heeft de website CurrentAttractions een nieuw beoordelingssysteem opgezet, waarin onderscheid gemaakt wordt tussen de factoren 'vloeken', 'sex' en 'geweld'. Met de zogenaamde PSVratings-technologie worden ouders in staat gesteld om exact te achterhalen wat ze kunnen verwachten van games die potentieel bezwaarlijke inhoud bevatten voor hun kinderen.

Tot nu toe werden games alleen beoordeeld door de industrie haar eigen Entertainment Software Rating Board (ESRB), welke games beoordeelt op basis van een subjectief leeftijdssysteem. De ERSB poogt namelijk de inhoud van een game te koppelen aan een leeftijd, waarbij de ESRB dus bepaalt welke inhoud geschikt geacht wordt voor welke leeftijd. Het probleem hierbij is echter dat het voor ouders erg onduidelijk is wat de ESRB precies geschikt acht voor welke leeftijd.


Dat ziet er niet goed uit voor GTA: SA

Aan de basis van het beoordelingssysteem van Current Attractions ligt het PSVratings-systeem, wat gedetailleerder en objectiever naar de inhoud van games kijkt. Er wordt namelijk niet bepaald wat geschikt wordt geacht voor welke leeftijd en in plaats daarvan kunnen ouders door middel van de stoplichtrapportages bekijken in welke mate er scheldwoorden, geweld en sex in de game zitten. Per indicator kan bekeken worden waarom er een bepaalde beoordeling aan toegekend is.

Een voorbeeld hiervan zie je bijvoorbeeld bij Grand Theft Auto: San Andreas, waar vrij gedetailleerd beschreven wordt wat je kunt verwachten in termen van sex, scheldwoorden en geweld. Als je écht gedetailleerd wilt kijken dan kun je zelfs een groot deel van de scheldwoorden bekijken die in de game zitten:

"[...]
Words: F-Word(+), A*s, A*shole, Balls, B*stard, B*tch, Bullsh*t, Christ, C*ck, Crap, C*m, C-word, Damn, D*ck, God, God Damn, Hell, Jesus, N*gger(+), Piss, Pr*ck, P*ssy, Screw, Sh*t(+), Tw*t

Examples in Context: "F*ck you." -- "You a*s." - "Hey a*shole." - "I will blow your balls off." - "Hey, b*stard." - "Crazy b*tch." - "That's bullsh*t" - "Christ, you never do anything right" - "You c*ck" - "Forget that crap" - "I'm going to c*m." - "You c*nt." - "Damn you." - "Sucking one d*ck." - "Oh my god." - "God Damn it." - "What the hell?" - "Jesus man, what are you doing?" - "Hey n*gger." - "I've had to piss all day." - "You pr*ck." - "Ballers are p*ssies." - "Screw you man." - "I'm down with this sh*t." - "You tw*t"
[...]"


Voor ouders die bezorgd zijn over geweld, sex en schelden in games (en ook in films!) is het een hele handige site. Er zit wel één grote maar aan: wil je van de volledige functionaliteit van de website gebruik kunnen maken (zoeken, details bekijken, dan zul je lid moeten worden, wat op jaarbasis 40 dollar kost.

Info over de Japanse Nintendo DS

De Amerikaanse Nintendo DS is bijna twee weken verkrijgbaar en nu is dan eindelijk Japan aan de beurt. Play-Asia heeft hun eerste Japanse exemplaren binnen en ze getest om een aantal vragen te kunnen beantwoorden.

Allereerst is de Japanse DS nu definitief een unit met meerdere taalopties; Engels, Frans, Duits, Spaans en Japans zijn de mogelijke instellingen. De taalkeuze is van toepassing op alle ingebakken software, dus ook Pictochat.

Een ander interessant punt is de regio code en er kan met zekerheid gezegd worden dat de DS regiovrij is, Amerikaanse games spelen perfect op een Japanse DS.

De regiovrijheid van de DS is ook van toepassing op het multiplayer gedeelte, je kan gewoon Mario 64 spelen en Pictochatten met iemand die een DS uit een ander land heeft.

Het enige echte verschil is het gebrek aan de demo van Metroid Prime: Hunters. Deze demo zat wel bij de Amerikaanse versie van de DS, maar niet bij de Japanse.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.