Eén loket voor melden mishandeling

Er komt één loket en één landelijk 0900-nummer voor het melden van kindermishandeling en andere vormen van huiselijk geweld. Zo moet het voor slachtoffers, omstanders en hulpverleners makkelijker worden om hulp in te schakelen, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een Kamerbrief.

Een centraal meldpunt moet voorkomen dat signalen verkeerd of te laat binnenkomen. Er kan tijd verloren gaan als een mishandeling bij het verkeerde meldpunt wordt doorgegeven. Voor kindermishandeling bestaat nu nog een ander 0900-nummer dan voor bijvoorbeeld vrouwenmishandeling. "Uiteindelijk kiezen we waarschijnlijk een van deze nummers uit en komt het andere te vervallen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Gemeenten worden straks verantwoordelijk voor alle slachtoffers van huiselijk geweld. Zij moeten hen straks 'een passend arrangement' van hulp, ondersteuning en bescherming aanbieden. Veldhuijzen wil de Wet maatschappelijke ondersteuning hiervoor aanpassen.

Een dinsdag gepubliceerd rapport van het Verwey-Jonker Instituut is kritisch op het voornemen. De onderzoekers vinden dat er tussen gemeenten al te grote verschillen zijn in het aantal meldingen van kindermishandeling.

De verschillen komen vooral doordat iedere gemeente kindermishandeling op een andere manier aanpakt. De onderzoekers vinden dat de behandeling voor een mishandeld kind niet per gemeente moet verschillen. Door de taken nog meer bij de gemeenten te leggen in plaats van deze te centraliseren zouden de verschillen groter worden.

Voor de aanpak van huiselijk geweld wordt meer geld uitgetrokken. Het budget loopt op van 22 miljoen euro volgend jaar naar 34 miljoen euro in 2014.