Rechtbankdemonstrant in cel gezet

De 'beroepsdemonstrant' Mohamed Zaghboubi, die tijden lang de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam teisterde met zijn protesten, zit sedert twee weken in de cel, zo meldt AT5. Tegen de man waren klachten ingediend door bezoekers en medewerkers van de rechtbank. Onder meer wegens bedreiging maar ook wegens belediging.

Zaghboubi zou regelmatig antisemitische teksten hebben gescandeerd. Zo waaide hij met Palestijnse vlaggen en riep leuzen als ''Hamas, Hamas, dood aan Israël'' en ''vuile vieze nazivarkens, vieze kankerblanken, alle blanken zijn vuile vieze nazivarkens.''

Ook topadvocaat Bram Moskowicz deed aangifte tegen Zaghboubi. ''Wat zijn Joden toch lelijk'' en ''kutjoden'', zou hij Moskowicz hebben toegesnauwd.

Zaghboubi startte zijn dagelijkse protesten in 2003 nadat hij door een rechterlijke uitspraak zijn huis was uitgezet. In augustus speelde al een rechtszaak tegen hem, maar die liep op niets uit omdat hij geen geweld had gebruikt en de rechter het recht van demonstreren te groot achtte, voor een verbod. De ordeverstoringen waren volgens de rechter een zaak voor de politie.

De in Marokko geboren Zaghboubi haalde eerder het nieuws toen hij zich opwierp als kandidaat-leider voor de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL). Hij kon daar echter nimmer enige rol van betekenis spelen.


Zaghboubi, stond dagelijks op straat voor A'damse rechtbank