Protest tegen arrestatie Egyptische blogger
Meer dan drieduizend Egyptenaren hebben maandag in het centrum van Caïro gedemonstreerd tegen de aanhouding van de prominente blogger en activist Alaa Abdel-Fattah door het leger.
Abdel-Fattah werd zondag opgepakt voor verhoor. Het leger beschuldigt hem ervan op 9 oktober koptische christenen te hebben aangezet om militairen aan te vallen. Aanhangers van Abdel-Fattah wijzen de beschuldiging van de hand en zeggen dat het leger zijn eigen soldaten wil vrijpleiten. Er vielen 27 doden, voornamelijk christenen, toen militairen op betogers schoten en met pantserwagens op hen inreden.
Demonstranten riepen maandag 'Weg, weg, weg met het militaire bewind' en 'Alaa, wij staan achter je, stop niet' terwijl ze naar het Tahrir-plein trokken. Van daar ging het naar het hoofdbureau van politie, waar Abdel-Fattah is ingesloten. Ongeveer tweehonderd politieagenten hadden een kordon rond het bureau opgetrokken en het kwam niet tot ongeregeldheden.
Abdel-Fattah, die in november 30 wordt, startte jaren geleden een blog om de oppositie tegen president Hosni Mubarak te organiseren. Sinds het door de opstand afgedwongen vertrek van Mubarak in februari heeft hij felle kritiek op het leger, dat nog altijd aan de touwtjes trekt en treuzelt met hervormingen. Na zijn aanhouding zondag liet hij weten geen vragen van het leger te zullen beantwoorden, omdat het leger volgens hem geen geweld kan onderzoeken waar het zelf bij betrokken is.
Het Comité ter Bescherming van Journalisten noemt het 'het toppunt van hypocrisie' dat de regerende militaire raad critici de mond probeert te snoeren door hen met militaire processen te intimideren. Het CPJ riep op tot onmiddellijke vrijlating van Abdel-Fattah. Ook Amnesty International hekelde de militaire rechtspleging tegen burgers en de recente uitbreiding van de Egyptische noodwet, die de politie vrijwel onbeperkte bevoegdheden geeft om mensen op te pakken. Intrekking van de gehate wet was een van de belangrijkste eisen van de opstand tegen Mubarak.