Greenpeace: biobrandstof schadelijker dan fossiele

Doordat nog vaak palmolie, soja en raapzaad door biobrandstof wordt gemengd is het schadelijker voor het klimaat dan fossiele brandstof. Dat meldt Greenpeace dinsdag na een studie bij tankstations in negen Europese landen.

Om ruimte te maken voor het verbouwen van deze grondstoffen wordt volgens de milieuorganisatie vaak oerbos vernietigd. Consumenten die denken dat hun biobrandstof een verbetering is voor het milieu zouden daardoor bedrogen uitkomen.

"De Europese Commissie moet nu zorgen dat de goede biobrandstoffen van de slechte worden gescheiden", zegt campagneleider bossen bij Greenpeace Hilde Stroot. De commissie wil duurzaamheidscriteria invoeren om ervoor te zorgen dat alleen duurzaam geproduceerde biobrandstoffen worden gebruikt. Volgens Greenpeace is er echter nog steeds veel discussie of moet worden meegewogen waar de grondstoffen vandaan komen.

De commissie moet er volgens Stroot voor zorgen dat het beleid gaat doen 'waar het voor bedoeld is, helpen bij het oplossen van ons klimaatprobleem'. De EU zou producenten moeten verplichten in beeld te brengen wat voor land zij gebruiken voor het verbouwen van hun grondstoffen.