Dolfinarium moet gegevens Morgan vrijgeven

Het Dolfinarium in Harderwijk moet de medische gegevens van orka Morgan vrijgeven. Vervolgens moet uit onafhankelijk onderzoek duidelijk worden of het dier in zee kan worden teruggeplaatst. Een Kamermeerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren.

Morgan werd een jaar geleden in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in het Dolfinarium in Harderwijk. In december oordeelden wetenschappers dat de jonge orka niet teruggeplaatst kan worden omdat het dier alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd.

Dierenactivisten vroegen vervolgens om de medische gegevens, maar het Dolfinarium weigerde die te geven. De activisten, verenigd in de Orka Coalitie, waren kwaad over de aanbeveling en vinden dat het Dolfinarium kiest voor commerciële belangen. Twee van de zeven wetenschappers zouden niet onafhankelijk zijn.

De Tweede Kamer oordeelt nu dat het Dolfinarium de gegevens alsnog openbaar moet maken, zodat opnieuw gekeken kan worden naar een mogelijke terugkeer in zee. Een ander plan van de Partij voor de Dieren om ervoor te zorgen dat Morgan haar leven niet in een amusementspark hoeft te slijten behaalde geen Kamermeerderheid.