Filmmaker Verstappen overleden

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:


Gisteren is in Amsterdam op 67-jarige leeftijd filmmaker Wim Verstappen overleden. Verstappen was al enige tijd ernstig ziek. In 1995 werd Verstappen onderscheiden met een Gouden Kalf voor de wijze waarop hij zich heeft ingezet voor de Nederlandse filmcultuur.

Samen met producent Pim de la Parra gaf Verstappen ''smoel'' aan de Nederlandse filmwereld, die in de jaren 60 nog niet veel voorstelde. In 1966 maakte Wim Verstappen zijn eerste film: 'De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katus naar het land van Rembrandt', een film over de provo's in Amsterdam. Hij maakte zijn bekendste films in de jaren 70 zoals 'Pastorale 1943' en 'Grijpstra en De Gier' met Rutger Hauer en Rijk de Gooijer. Het vervolg op die film, 'De Ratelrat' uit 1987, was Verstappens laatste productie.


Blue Movie
Verstappen is ook samen met De la Parra verantwoordelijk voor 'Blue Movie' uit 1971; toen goed voor maar liefst 2,3 miljoen bezoekers. Het was de eerste film waarin openlijk seksueel tekeer werd gegaan. Carry Tefsen en Hugo Metsers speelden de hoofdrollen in de film die in een flat in de Bijlmermeer speelde. De getoonde seksscenes deden veel stof opwaaien en de film werd door velen als porno bestempeld. De Nederlandse film Swingers uit 2002, die door sommigen ook als ''te bloot'' wordt beschouwd, valt bij Blue Movie in het niet. Hedendaagse kijkers zullen Blue Movie nu als een matige 'hak op de tak' film beoordelen, met een hoog ''nou nou moet dit nou''-gehalte. Wel kan men zich indenken hoe shockerend de film in 1971 was.


De toen nog jeugdige Tefsen en Metsers