File op A9 door alcoholcontrole

Door een grote alcoholcontrole is in de nacht van zaterdag op zondag een file ontstaan op de A9. De politie wilde iedereen laten blazen, maar had niet verwacht dat er rond die tijd zoveel auto's richting Alkmaar zouden rijden. Toen er rond middernacht ongeveer 2 kilometer file stond, werd besloten de meeste weggebruikers ongecontroleerd door te laten rijden. Dat laat de politie weten.

Toen de file was opgelost, werd iedereen weer gecontroleerd. Negentig agenten van drie regiokorpsen controleerden tussen zaterdagavond 23.00 uur en zondagochtend 04.30 uur het verkeer in beide rijrichtingen. Van de 4500 gecontroleerde bestuurders bleken er 43 te veel te hebben gedronken.

Sommigen probeerden snel te wisselen met hun bijrijder zodra ze zagen dat er gecontroleerd werd. Zij werden echter betrapt door agenten op motoren zonder politiekleuren. Een bestuurder werd half slapend op de achterbank van zijn auto gevonden. De politie vermoedt dat hij een stuk voor de controlelocatie zijn auto had geparkeerd om zijn roes uit te slapen.

De controles werden ter hoogte van Heemskerk gehouden. Ze zijn volgens de politie nodig omdat 15 procent van de ongevallen ontstaat door drankrijders.