Single Theo Maassen tegen oppakken rappers
Onlangs werden drie leden van de underground rapgroep Den Haag Connection (DHC) aangehouden, nadat ze in een haatrap VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali met de dood bedreigden. Eerder al kwamen leden van Nieuwe Allochtoonse Generatie (NAG) in opspraak, wegens een ronduit anti-semitische rap. En kort geleden werd een klacht ingediend tegen de Sluipschutters, wegens een anti-Ajax rap, waarin ook joden het moesten ontgelden.
De cd-single van Maassen is getiteld 'Doodsbedreiging'. Daarin geeft de cabaretier zijn visie op deze zaak in een felle 'diss' tegen de Nederlandse maatschappij. Hij haalt uit tegen de ''door Jan Peter en zijn fatsoensrakkers opgelegde waarden en normen''. De premier, maar ook Hirsi Ali, Jan Mulder en Dick Advocaat moeten er allemaal aan geloven. ''Jan Peter en zijn kornuiten proberen angstvallig terug te gaan naar de jaren '50 en de daarmee samenhangende politieke correctheid. Ik daag ze uit: Kom op dan, arresteer me dan.''
Het nummer was vandaag voor het eerst op de radio te horen. Vanaf 26 juli ligt de single in de winkel.
MC Tim
Ook rapper MC Tim van de Nederlandstalige rapcrew VSOP uit Spijkenisse heeft een nummer geschreven over deze kwestie. Het nummer 'Vrijheid' is bedoeld om de discussie aan te wakkeren over de rap van DHC. In het nummer rapt hij onder meer: ''Als ik beroemd zou willen worden, zou ik zeggen dat ik Balkenende door zijn kop zou knallen en zou ik zeggen dat ik het hele kabinet op zou blazen.''
MC Tim, schreef het nummer op persoonlijke titel en niet als onderdeel van VSOP. Hij is niet bang voor mogelijke consequenties. ''Ik heb de tekst van Vrijheid eerst na laten lopen door een rechtsgeleerde. Ik rap 'áls ik beroemd zou willen worden’, maar dat wil ik niet. Ik laat me niet drie weken opsluiten voor een liedje. Als ze me echt op willen pakken, vlucht ik wel naar België om daar politiek asiel te vragen''. Meer hierover vind je op de VPRO-site 3 voor 12.
LBR
Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie heeft op haar website een artikel over deze kwestie staan. Het is geschreven door Mr. C. de Fey. Zij is juridisch beleidsadviseur bij het LBR.
Kern van haar artikel is dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting: ''Het recht van vrijheid van meningsuiting en daarmee vrijheid van artistieke expressie is niet grenzeloos. Het wordt onder meer beperkt door wettelijke verboden die strekken ter bescherming van derden, zoals bijvoorbeeld het verbod een groep mensen in het openbaar te beledigen wegens hun ras. De vraag wanneer de grens van vrijheid van meningsuiting is overschreden, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval en vergt een zorgvuldige afweging door de rechter''.
Volledige artikel van De Fey.